• aproape 60% dintre locuitorii Tamașiului a votat duminică pentru divizarea comunei și înființarea comunei Geoseni • la Gura Văii, însă, localnicii au spus, pentru a doua oară în doi ani, că nu sînt de acord cu fragmentarea actualei comune • „Gata! S-a terminat! Doar nu o să chemăm oamenii la vot de o sută de ori pentru același lucru”, spune Ioan Radu, viceprimarul din Gura Văii
După ce și-au pus ștampila apăsat pe buletinele de vot, locuitorii Geoseniului și-au văzut visul cu ochii. Satul lor, care numără mai bine de 3.900 de locuitori, va deveni comună. Din cei 4.337 de tămășeni care au fost chemați să își spună punctul de vedere în legătură cu divizarea comunei, 2.526 au pus ștampila pe buletinele de vot în dreptul cuvîntului „Da”, 53 s-au opus înființării noii comune Geoseni, iar 21, din neștiință sau din prea mare grabă, au pus greșit ștampila, așa că buletinele lor de vot au fost anulate de comisia de votare. „În aceste condiții, cu o prezență la vot de aproximativ 60%, referendumul desfășurat duminică în comuna Tamași a fost validat”, a afirmat, ieri, Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii Bacău.
Pentru Adrian Hodea, secretarul comunei Tamași, votul dat ieri de locuitorii comunei nu a fost tocmai o surpriză. „Geosenenii și-au dorit din tot sufletul ca satul lor să devină comună. Este cel mai mare sat din comună, iar ca populație deține aproape 60% din actualii locuitori ai Tamașiului. Prin valiarea acestui referendum s-a făcut, în sfîrșit, dreptate”, este de părere Adrian Hodea. Tot el ne-a mai povestit că, de vreo două săptămîni, în Geoseni, toată suflarea nu mai face altceva decît să viseze la ziua în care localitatea lor va deveni comună. „A fost o mobilizare cum nu vă puteți imagina. Preotul la biserică, profesorii la școală, medicii la dispensar nu le mai vorbeau oamenilor decît despre referendum. Așa se explică de ce toată suflarea a ieșit duminică la vot. Mulți din cei trecuți de 50 de ani, care au prins sistematizarea teritorială din anii ’60, au simțit că și-au recăpătat identitatea. Înainte de anii ’60, Geoseni era regiune distinctă. După sistematizare, satul a fost inclus împreună cu alte cîteva localități în comuna Chetriș, după care, peste cîțiva ani, în comuna Tamași. Acum, oamenii din Geoseni se simt iarăși în largul lor”, ne-a mai spus secretarul comunei Tamași.
Însă oricît ar fi de mare bucuria oamenilor, tot va mai trebui să mai treacă ceva vreme pînă cînd Geoseniul să devină comună, așa cum și-au dorit oamenii de aici. Gheorghe Hură ne-a declarat că în zilele următoare va fi înaintat Ministerului Administrației Publice și Internelor un proiect de lege privind înființarea acestei noi structuri administrative. „În acest moment, cu aproximativ un an înaintea viitoarelor alegeri locale, chiar dacă proiectul de hotărîre privind înființarea noii comune ar fi validat de Guvern printr-un act legislativ, legea nu ne-ar permite să organizăm alegeri parțiale pentru alegerea conducerii noii administrații locale. Sînt însă convins că proiectul legislativ va fi validat pînă la viitoarele alegeri locale, astfel încît, în 2004, locuitorii din Geoseni să își poată vota propriul primar al comunei”, ne-a mai explicat secretarul Hură.
Autoritățile din Gura Văii s-au săturat de făcut referendumuri
Spre deosebire de Tamași, unde mai bine de jumătate dintre locuitori erau ieri în mare sărbătoare, la Gura Văii era o liniște desăvîrșită. Și aici, ca și în Tamași, a fost organizat duminică referendum. Însă oamenii din Gura Văii nu au prea dovedit mare tragere de inimă să vină la urne. Dintr-un total de 4.250 de electori înscriși pe liste, s-au prezentat la vot doar 1.733, din care 1.533 au votat pentru, 171 împotrivă, iar 29 de localnici nu au știut prea bine ce vor, așa că voturile lor au fost anulate. Cum nu a fost întrunită o prezență la vot de minim 50%, referendumul de la Gura Văii de duminică nu a fost validat. O consultare asemănătoare a populației a mai avut loc în această localitate și în urmă cu doi ani. Și în 2001, dar și acum, localnicii au fost chemați să își spună părerea în legătură cu divizarea comunei actuale în altele două
ceva mai mici: Gura Văii și Dumbrava. Comuna Gura Văii ar fi
urmat să cuprindă doar două sate – Motocești și Gura Văii, iar
comuna Dumbrava ar fi trebuit să fie formată din Păltinata, Temelia,
Capăta și Dumbrava. „N-a fost să fie, asta e! Gata! S-a terminat! Doar nu o să chemăm oamenii la vot de o sută de ori pentru același lucru”, ne-a spus, ieri, Ioan Radu, viceprimarul din Gura Văii, imediat după ce a aflat rezultatul votului. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns