Pariorii s-au trezit cu taxe mărite pentru câștiguri începând cu 1 august 2022, dar majorările au venit și pentru operatori, cu taxe anuale dublate în unele cazuri. Cum va reacționa industria la noile modificări din Codul Fiscal?
Trecem printr-o perioadă cu provocări financiare neașteptat de dificile, deci era firesc să fie nevoie de anumite majorări în multe industrii. Astfel că jocurile de noroc s-au aflat pe lista schimbărilor în ordonanța modificată privind Codul Fiscal, în urma unor întâlniri cu mediul de afaceri, autoritățile locale și sindicatele.
Ce impozit se plătește la pariuri în 2022
Diferențele față de impozitele anterioare sunt considerabile, creșteri de la 1% la 3% pentru primul prag, de la 16% la 20% pentru al doilea prag, de la 25% la 40% pentru al treilea prag.
Impozit pariuri pentru câștiguri:
- Până la 10.000 lei – impozit 3%
- Între 10.001 lei – 66.750 inclusiv – impozit 20% plus o taxă de 300 lei pentru suma care depăşeşte 10.000 lei
- Peste 66.750 – impozit 40% plus o taxă de 11.650 lei pentru suma care depăşeşte 66.750 lei
Pe deasupra, limitele pentru fiecare categorie de câștig au fost reduse semnificativ. De exemplu, dacă înainte plăteai 1% pentru câștiguri până la 66.750 lei, de la 1 august plătești 3% până la o limită de 6 ori mai mică (10.000 lei).
Industria la un pas de colaps
Planul inițial propus de Guvern viza un impozit de 40% pentru toate câștigurile peste 10.000 lei, o creștere și mai agresivă decât cea adoptată.
Această propunere i-a alertat pe reprezentanții industriei jocurilor de noroc care au avertizat că această schimbare ar putea duce la o restrângere considerabilă a sectorului, punând în pericol 45.000 de locuri de muncă și un total potențial de 600.000.000 de euro la bugetul statului, dacă ne orientăm după cifrele de anul trecut.
Astfel, propunerea adoptată în prezent este cea rezultată în urma negocierilor dintre cele două părți – Guvernul și reprezentanții jocurilor de noroc.
Ce impact va avea schimbarea
“Deocamdată putem doar să presupunem care va fi impactul, pentru că este încă devreme, dar majoritatea operatorilor au păstrat același bonus la înregistrare și promoții, iar numărul de jucători este încă relativ stabil, deci momentan suntem optimiști”, a declarat un reprezentant Pariurisport.com, companie afiliată operatorilor de jocuri de noroc. “Unele case de pariuri chiar au trecut la o contraofensivă și oferă campanii promoționale îmbunătățite sau chiar acoperă taxele pentru jucători”, a continuat acesta.
Cu toate acestea, trebuie reținut că reprezentanții industriei jocurilor de noroc și-au asumat majorări duble în unele cazuri pentru licențele anuale necesare pentru a opera în România, o schimbare care ar putea afecta în timp mai ales întreprinderile mici și mijlocii.
Să ne așteptăm așadar la tot mai multe agenții stradale închise, condiții mai dificile pentru promoții, sau chiar operatori care părăsesc piața? Da și nu. Chiar dacă este o creștere semnificativă, adevărul este că puțini jucători trec mai sus de pragul impozitat cu 3%, dar multe depind de durata perioadei dificile cu care ne confruntăm la nivel global.
Lasă un răspuns