– articolul 36 din Costitutia Romaniei garanteaza pentru fiecare cetatean dreptul la vot. De ce este insa important sa votam? De ce este importanta prezenta la vot? – iata citeva motive importante pentru a merge, duminica, la vot
Dreptul la vot este singurul drept prevazut de actul de capatii al statului, care ne da noua, cetatenilor, posibilitatea sa alegem, odata la patru ani, pe cei care ne conduc. Votul este metoda de constringere pe care omul simplu o are asupra politicului. Dar nici pe acesta nu si-l poate exercita de unul singur. Efectul apare numai colectiv: „unde-s multi puterea creste”. Este important sa mergem la vot din cel putin doua puncte de vedere: e dreptul nostru democratic, cistigat la Revolutia din decembrie 1989, si avem sansa sa-i alegem pe cei carora le acordam credit, iar pe cei care ne-au dezamagit sa ii sanctionam. Sa fii cetatean inseamna sa fii responsabil. Sa iti exerciti dreptul acordat de Constitutie. Sa nu ajungem ca Statul sa ne oblige sa profitam de acest drept prin obligarea cetateanului sub aspect pecuniar sa se prezinte in sectia de votare. Partidele politice prezinta o oferta politica. Alegem ce ne place. Daca nu mergi la vot, atunci nu poti arunca piatra dupa, nu poti sa sa comentezi ce a iesit din urne.
Fiecare vot conteaza
Mai presus de toate, fiecare vot conteaza. Un singur vot poate schimba situatia unei comunitati. El poate oferi majoritatea unui partid sau altuia. Cu un singur vot, primarul poate avea de partea lui consiliul local si astfel isi poate pune in practica programul electoral, tot asa de bine cum, fara un vot, poate avea un consiliu local ostil, care sa ii blocheze orice initiativa de bine pentru comunitate. Cu un singur vor se poate propulsa in rindul alesilor o persoana care sa confere majoritatea unei formatiuni politice. Acesta este cistigul adus chiar de un singur vot. In caz contrar, daca la urne merg cinci fani ai formatiunii politice „X”, desi simpatizanti ai formatiunii „Y” sint 100, care nu isi exercita dreptul de vot, atunci „X” cistiga. Astfel, majoritatea va risca sa fie condusa de o minoritate. Cetatenii cistiga insa si atunci cind prezenta la urne este mare, cind prin votul lor reusesc sa depaseasca vointa unora sau a altora de a schimba fraudulos soarta unor alegeri. Nu putine au fost cazurile de cetateni „electoral habotnici” pentru anumite partide, prinsi asupra lor cu mai multe buletine stampilate cind au intrat in sectia de votare. Nu putine au fost cazurile in care, dupa ora 21.00, s-a incercat „completarea” buletinelor din urne. Chiar daca nu toate fraudele au fost taxate de lege, prezenta in numar mare a populatiei la urne a reusit sa taxeze aceste proceduri. In judetul nostru, acum patru ani, doar 55% dintre noi s-au prezentat la urne. Un procent mult prea mic, pentru statutul de cetateni.
Maturi, de Ziua Copilului
Cetatenii judetului sint chemati duminica, 1 iunie, de Ziua Internationala a Copilului, sa isi desemneze autoritatile locale si judetene pentru urmatorii patru ani. Un motiv in plus sa fim maturi, de ziua celor mici. La alegerile din acest an, bacauanii vor desemna un numar de 1.400 de reprezentanti ai celor 719.844 de locuitori, cu domiciliul stabil în judetul Bacau: 93 de primari, 36 de consilieri judeteni si 1.271 de consilieri locali.
Presedintele Consiliului Judetean va fi ales prin vot uninominal. Procesul electoral se va desfasura in 536 sectii de votare, dintre care 116 sectii vor fi in municipiul Bacau.
Programul de votare
Procesul electoral se desfasoara dupa anumite reguli, fixate in actele normative. La alegerile locale are drept de vot orice persoana care a împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, care nu si-a pierdut în urma unei hotariri judecatoresti dreptul de a vota. La alegerile locale, alegatorii pot sa voteze doar la sectia de votare la care sint arondati conform domiciliului din documentul de identitate. Sectiile se vor deschide la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00. Cei care se afla la ora 21.00 în interiorul sectiei de votare, vor continua procedura de vot. Pentru a vota, cetatenii cu drept de vot trebuie sa prezinte buletinul sau cartea de identitate. Nu se poate vota pe baza cartii de alegator.
Fara telefoane cu camera foto
Biroul Electoral Central a mai decis ca la aceste alegeri accesul cu mijloace de înregistrare video, inclusiv telefoane mobile, sa fie intrezis. La solicitarea buletinelor de vot, membrii birourilor sectiilor de votare îi vor avertiza în acest sens pe alegatori, iar la intrarea in sectii vor fi lipite si afise informative. Masura a fost luata pentru a se evita eventualele tentative de control asupra votului.
eu a zis
STAVARACHE+ PALAR MULT MULT PESTE SERGIU SECHELARIU SI BENEA , SI NU LA AVERE. PRIMA CATEGORIE SUNT PERSOANE INTELECTUALE, CARE AU MUNCIT IN VIATA CA SA AIBA SUNT PERSOANE CU MULT BUN SIMT, IN TIMP CE A DOUA CATEGORIE UN GOLAN PERFECT REPETENT IN LICEU(BENEA) , CU UN INTELECTUAL EXCROC CARE NU ASTEAPTA DEKT SA PUNA MANA P CEALALTA JUMATATE DE BACAU PE CARE NU A CUMPARAT O TIGANU DE FRASU. VOI ALEGETI, EU AM ALES ROMEO STAVARACHE SI PALAR
daniel a zis
hai stavarachee