Scumpirile își pun amprenta și pe piața apartamentelor din Bacău, iar vânzările din imobiliare au o tendință descrescătoare, față de anii precedenți. Băcăuanii sunt mai cumpătați când vine vorba de achiziționarea unei locuințe și se pare că nici fondurile pentru programul Noua Casă nu s-au epuizat, deși anul trecut erau terminate încă din perioada mai-iunie.
Graficul evoluției prețurilor apartamentelor din Bacău arată o creștere cu aproape 200 euro/mp în august 2022, comparativ cu august 2019, unele apartamente scoase anul acesta la vânzare depășind lejer 100.000 de euro, atât pentru locuințele din blocurile nou construite, cât și în cele vechi.
Prețurile mari ale apartamentelor și creșterile dobânzilor la credite îi sperie pe oameni
S-ar părea că băcăuanii nu mai sunt atât de interesați nici de programul Noua Casă, atât din cauza dobânzilor, cât și a prețurilor mari ale apartamentelor. Pentru un credit prin Noua Casa este necesar un avans de minimum 5% din valoarea achiziției, pentru un apartament de maximum 70.000 de euro, și un avans de minimum 15% pentru un apartament cu valori între 70.000 – 140.000 de euro.
Cei care încă se mai încumetă să-și facă credit pentru un apartament, ar prefera mai curând să opteze pentru un credit ipotecar, cu o dobândă fixă pe 5-6 ani, decât să depindă de fluctuațiile dobânzii IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor), care a înlocuit ROBOR în cazul creditelor prin Noua Casă.
Vânzările de apartamente noi au scăzut mult
Vânzările apartamentelor în Bacău sunt în scădere. Unul dintre dezvoltatorii imobiliari din Bacău, Laurențiu Ficău (FIALD Imobiliare), a declarat pentru Ziarul de Bacău că „vânzările de apartamente au scăzut la nivelul anului 2015”. De vină este inflația și, implicit, costul din ce în ce mai ridicat în toate segmentele pieței.
De altfel, nici domeniul construcțiilor nu e pe roze, având în vedere că materialele de construcție s-au scumpit, unele prețuri chiar s-au dublat. „Totuși, noi nu am crescut și prețurile apartamentelor, ci le-am păstrat la nivelul la care au fost gândite înainte de scumpiri”, a mai spus reprezentantul dezvoltatorului Fiald.
Prețurile apartamentelor din blocurile nou construite
În cazul apartamentelor noi, prețurile pentru cele cu două camere pornesc de la 60.000 euro, iar cele cu trei camere de la 80.000 euro și pot depăși 130.000 euro, în funcție de în funcție de zonă și dotări.
De exemplu, un apartament cu două camere în Complex Rezidenția Bacovia – Fiald costă 60.399 euro, iar unul cu trei camere are un preț de 82.117 euro.
În cartierul rezidențial City Lake View (Simba Invest), prețul unui apartament cu două camere se situează între 76.900 și 93.375 euro + TVA, iar unul cu trei camere are un preț de pornire de la 104.000 euro + TVA, iar un duplex poate ajunge și la 192.150 euro + TVA.
În Complexul Rezidential Park Letea – Conbac Imobiliare, un apartament cu 2 camere are un preț de pornire de la 67.000 euro, iar unul cu trei camere costă 112.000 euro.
Care e situația prețurilor apartamentelor vechi din Bacău, în funcție de zonă
Și în cazul apartamentelor vechi prețurile au crescut mult. Cele mai scumpe zone din oraș sunt Mioriței, 9 Mai, Central și Bistrița Lac, unde apartamentele se vând, în medie, cu aproximativ 1120 de euro/mp. Cea mai ieftină zonă este Alecu Russo, unde apartamentele se vând cu aproximativ 920 euro/mp, urmate de Orizont, 965 euro/mp.
De exemplu, pe Mioriței, un apartament cu 2 camere, 48 mp, ajunge la 55.000 euro, în timp ce un apartament similar pe strada Alecul Russo e mai ieftin cu aproape 10.000 de euro. În zona Nord și în zona Cornișa, o locuință cu 2 camere (51 mp) costă cam 49.000 euro, iar un apartament de 32 mp în Bistrița Lac ajunge la 33.000 euro. În zona Pictor Aman, un apartament semidecomandat, de 2 camere (40mp) vă poate ajunge 40.000 euro.
Un apartament cu 3 camere decomande (64mp) în zona de nord a orașului vă poate costa aproximativ 72.000 euro, în timp ce în zona ultracentrală puteți da aceeași sumă de bani pentru un apartament de 57 mp, cu un singur dormitor.
Pe Neagoe Vodă, Livezilor – Bistrița Lac sau 9 mai, apartamentele cu 3 camere cu o suprafață între 70 mp -80 mp pot ajunge și la 98.000 de euro sau chiar să depășească 100.000 euro în zona Central. De exemplu, un apartament de 96 mp în zona ultracentrală (lângă complex Luceafărul) este scos la vânzare cu 129.000 euro.
Adi a zis
Nu e prost cine cere…intr-un oras ca Bacaul e de-a dreptul nebunesc sa dai 100.000 euro pe un apartament.
Andrei a zis
O contributie insemnata la aceste preturi o au agentiile imobiliare, acesti paraziti carora le cam fuge pamantul de sub picioare, vor trebui cat de curand sa invete sa isi castige painea facand o munca cinstita.
Didi a zis
Ce-i drept, preturile pentru Bacau ajung, incet, incet spre preturile unui apartament in Franta sau Spania, nu in orase mari, dar totusi.. are Bacaul istorie si e un oras frumos, dar da-o-n colo…
Albrecht Durer a zis
Am vrut sa cumpar un apartament in Iasi, si am remarcat ca preturile din Bacau, oras care un junghi penibil comparativ cu Iasul, erau cam tot pe acolo.
Am reusi sa gasesc dupa vreo patru luni de zile o oferta foarte, foarte faina de la o familie care se afla in Franta, oameni de nota doua mii. In alea patru luni, am avut de-a face, insa, cu toate jegurile posibile de agenti imobiliari, niste mizerii paroase care in primul rand ca sunt prosti si in al doilea rand sunt si tupeisti. Ca hoti, sunt prin definitie. Bolovanii vin nepregatiti la vizionare, habar nu au nic despre proprietate, nu stiu legislatia, dar trag pretul in sus, asta pana ce proprietarul zice halt si ia lucrurile in maini proprii.
Vreau sa spun ca la inchirierea acelui apartament cumparat in Iasi, l-am pus pe olx cu un pret cam 10 la suta peste ce se practica pe piata. In zece minute, ma sunau deja persoane interesate, iar timp de cateva ore au sunat incontinuu, vrand sa il ia chiar fara sa il vada (pusesem poze si amanunte pe net), de au ajuns sa creasca pretul chiar clientii, oferind din ce in ce mai mult. L-am dat unor basarabeni cumsecade, cu un pret mai mic decat aximul ce mi se oferise.
Ideea este simpla – tre sa fii bou baltat ca sa iti iei o proprietate in Bacau, alta decat ceva unde sa stai confortabil. Adica la nivel de investitii, Bacaul este zero barata fata de Iasi sau alte orase serioase, nu mizerii ambulante. Si da, preturile au explodat pentru ca astia de fac blocuri sunt lasomi. Avem un neam care si-a cumparat un apartament in Madeira. A dat 145000 pe el, are trei camere. Il inchiriaza cu mai mult de 2000 de euro pe luna. Tipul traieste in Anglia si are multi clienti la apartament printre prieteni si cunostinte, acolo e vara tot timpul, plaja, soare, isi scoate asta investitia rapid si fara stresuri.
Taranul sta si investeste in Bacaul asta pe care daca vine razboiul, pica prima nucleara, ca este oras militarizat…
Lucian a zis
Păi altfel cum să se plimbe dezvoltatorii cu Brabusuri și alte mărci scumpe de autoturisme. Ei duc viață de nababi iar cea mai mare parte a clienților își amanetează viața pentru un apartament. Înțeleg că trebuie să aibă și ei un profit dar e exagerat. Ăsta-i România… câine mănâncă câine.☹️
Dani a zis
Preturile sunt majorate foarte mult de agentii imobiliari, daca oamenii ar incerca sa cumpere apartamente doar de la proprietari, apartamentele ar scadea automat cu 10-15%. Cunosc agenti care pun anunturi chipurile cu comision zero, dar ei au deja capac 5000-10000 euro fata de pretul solicitat de proprietar si la momentul semnatii atecontractelor i pacalesc pe acestia. Una peste alta nu e prost cine cere e prost cine da. PS nu exista apartamente de 35 mp in Bistrita lac, poate doar garsoniera. Apartametele sunt de 2-4 camere cu 50-90 mp utili (fara balcoane).
Dinu a zis
Preturile sunt ridicate de agențiile imobiliare.
Este clar.
Își pun capac si de 10.000 euro la un apt ptr care proprietarul vrea 50.000 euro.
Adică un capac de 20 % plus comisionul.
Paraziți?
Putin spus.