• RAGC a decis să scadă doar 10 la sută din consumul de apă în zilele în care aceasta a fost neagră • în aceste condiții, cantitatea scăzută din facturi pentru cele aproximativ 40 la sută din facturi este simbolică • majoritatea băcăuanilor vor plătit tot 10.665 lei fiecare metru cub de apă consumat în luna octombrie, chiar dacă apa a fost neagră
Asociațiile de proprietari din Bacău au început să primească deja facturile reprezentînd contravaloarea apei potabile furnizate de RAGC în cursul lunii trecute. Din cauza unor avarii repetate la conducta de aducțiune de la Valea Uzului, care la începutul lunii trecute au dat peste cap sistemul de alimentare cu apă al Bacăului, apa a fost neagră zile în șir, imposibil de folosit pentru prepararea hranei, spălarea rufelor sau băut. Conducerea RAGC a recunoscut la vremea respectivă că apa este neagră, însă a negat că ar fi fost vorba despre calitate necorespunzătoare a apei în tot orașul, ci numai în anumite zone și anumite intervale de timp. Pentru a diminua efectul negativ resimțit în rîndul consumatorilor, Adrian Craiovan, managerul RAGC, anunțase la vremea respectivă că la asociațiile unde se dovedește că apa a fost neagră vor fi scăzute facturile.
Pentru a beneficia, însă, de clauzele contractuale dintre asociații și RAGC, administratorii ar fi trebuit ca în momentul în care apa a fost neagră să sesizeze dispeceratul RAGC, iar echipele de intervenție de aici să meargă în teren pentru a constata că apa este neagră și nu este vorba despre o alarmă falsă. Abia după ce acest lucru este consemnat în registrul de la dispeceratul RAGC, asociațiile pot trage speranță că furnizorul le va diminua facturile. Problema este că majoritatea administratorilor asociațiilor de proprietari din municipiul Bacău spun că habar nu au de procedura care trebuie urmată pentru ca în zilele în care apa curge neagră să fie scăzută din facturi. „Abia cînd a curs o săptămînă la rînd și am sunat la dispecerat am aflat care era procedura pentru ca facturile să fie diminuate. Era prea tîrziu, pentru că deja nu mai avea ce să constate, întrucît, între timp, apa se mai curățase”, spune administratorul unei asociații de proprietari din zona Narcisa. Există însă și administratori care nici la această oră nu știu ce să facă pentru ca locatarii pe care îi deservesc să nu plătească apa neagră, iar alții, prea comozi, nu mai sună pentru a sisiza problemele care există. O altă categorie de administratori susține că, orice ar face, RAGC oricum nu diminuează facturile și pierd timpul degeaba.
Afirmațiile potrivit cărora administratorii nu știu care este procedura ce trebuie urmată pentru diminuarea facturilor sînt, însă, infirmate de conducerea RAGC, care susține că reprezentanții locatarilor au fost înștiințați despre ce trebuie să facă. „Este o mare minciună că nu știu care este procedura. Am mediatizat acest lucru în presă, este stipulat și în contractul cadru, la clauze, iar agenții încasatori sau cei care citesc contoarele le pot explica administratorilor ce să facă. Dovada că oamenii știu că trebuie să anunțe la dispecerat o consitutie numărul mare de sesizări primite în perioada avariilor. Nu trebuie să sune numai administratorul, pot suna și locatarii, iar dacă este o problemă, se consemnează pentru zona respectivă”, spune directorul de producție al RAGC, Petruș Rădulescu.
Admițînd că sesizarea a fost înregistrată, chiar și în aceste condiții societatea RAGC nu este dispusă să deconteze toată apa consumată de băcăuani în intervalul în care a fost neagră, chiar dacă acest lucru a fost constatat la robinetele băcăuanilor de oamenii Regiei. „În urma calculelor efectuate de noi am stabilit ca doar 10 la sută din consumul zilelor în care apa a curs neagră să fie scăzut din facturi. Acolo unde s-a dovedit că apa este murdară”, ne-a spus ieri Petruș Rădulescu, directorul de producție al RAGC Bacău.
Deși nu a precizat care este cantitatea de apă care a fost diminuată, conducerea RAGC a declarată că aproximativ 40 la sută din asociațiile cu care are încheiate contracte au beneficiat de facilitatea reducerii facturilor de apă din luna octombrie. „Avem 200 de asociații cu care sînt încheiate contracte și nimeni nu a stat să adune cantitățile diminuate din facturi. Cert este că acolo unde s-au făcut sesizări cantitățile de apă consumată în zilele respective au fost diminuate cu 10 la sută”, spune Petruș Rădulescu.
Pentru că procentul de diminuare a facturilor este de numai zece la sută și se aplică numai cîteva zile din lună, cantitățile de apă diminuate sînt nesemnificative. Spre exemplu, la Asociația 108, din cei 3.683 de metri cubi consumați în luna trecută, RAGC a scăzut din factură 50 de metri cubi, la Asociația Oituz 1, din totalul de 1.893 de metri cubi consumați, diminuarea a fost de doar 40 metri cubi, iar la Asociația 69, din cei 4.020 de metru cubi, diminuarea este de 75 de metru cubi.
Procentul de diminuare la cele trei asociații de mai sus nu a fost mai mare de trei la sută din totalul consumului de apă din luna anterioară, situația fiind asemănătoare și în cazul celorlalte asociații cărora le-a fost facturat consumul lunii octombrie. În aceste condiții, marea majoritate a băcăuanilor vor plăti apa neagră consumată în luna anterioară tot la prețul de 10.665 lei fiecare metru cub de apă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns