Numărul Unic Național (N.U.N) 119 pentru copii abuzaţi, neglijaţi și exploataţi a înregistrat, în primele 11 luni de funcţionare, peste 3000 de apeluri telefonice, la nivelul județului Bacău, conform datelor transmise de DGSAPC Bacău la solicitarea Ziarului de Bacău.
Dintre acestea, doar o parte s-au confirmat. Principalele tipuri de cazuri semnalate (forme de violență) au fost: neglijare (142 apeluri); abuz fizic (50 apeluri); abuz emoțional/psihologic (44 apeluri); alte forme de abuzuri (33 apeluri); abuz sexual (9 apeluri); abandon (5 apeluri), exploatare prin muncă, exploatare sexuală sau bullying (câte 1 apel).
„Din totalul de 745 de cazuri instrumentate de specialiștii Biroului, 507 au fost semnalate pe N.U.N 119. În perioada de referință (n.r. 05.01.2022 – 10.10.2022), au fost efectuate 212 deplasări în teren ale echipei mobile. Ca urmare a sesizărilor primite prin N.U.N 119, pentru 66 de copii s-a impus preluarea lor în sistemul de protecție specială, iar pentru un număr de 73 de copii s-a dispus admiterea lor, alături de mame, la modulele Maternal și Artemis, alternative de protecție din cadrul DGSAPC Bacău”, au mai transmis reprezentanții instituției.
Situația la nivel național
Consilierul de stat şi coordonatorul strategic al asistenţei umanitare din cadrul Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile, Mădălina Turza, a declarat, luni, că la nivel național s-au înregistrat, în cele 11 luni de când a fost operaționalizat N.U.N. 119, peste 90.000 de apeluri, iar mii de copii au fost salvaţi din situaţii de criză.
„Ne aflăm exact la jumătatea perioadei de implementare, adică Programul Naţional ‘Din Grijă pentru Copii’ mai are exact un an de continuat. Aşadar, până-n acest moment, rezultatele principale, livrabile şi cuantificabile ale Programului Naţional ‘Din Grijă pentru Copii’ sunt următoarele: în primul rând, numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi – 119 – este funcţional de 11 luni de zile în proporţie de 100% şi, deja, a produs rezultate semnificative în viaţa copiilor, în sensul în care, în 11 luni de funcţionare avem peste 90.000 de apeluri înregistrate, mii de copii salvaţi din situaţii de criză. Mai mult decât atât, peste 1.500 de echipe interdisciplinare s-au deplasat în teritoriu şi au salvat, realmente, copii din situaţii extrem de complicate”, a declarat Mădălina Turza într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Numărul Unic Național 119 este parte integrantă din Programul Național de Suport al Guvernului pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”. Prin intermediul programului Poliţia naţională a fost dotată cu un sistem avansat şi complet de criminalistică informatică pentru identificarea pedofililor şi a abuzatorilor sexuali.
De asemenea, Mădălina Turza a menţionat şi operaţionalizarea, până în prezent, a 23 de camere de ascultare a minorilor victime ale infracţiunilor, la nivelul a 19 Inspectorate de Poliţie Judeţene, printre care și Bacău, adăugând că până la finalul anului în fiecare judeţ din România va exista cel puţin o astfel de cameră de audiere a minorilor.
Un alt rezultat concret al programului este mesajul de alarmă „RoALERT – copil dispărut”.
„Acest mesaj se transmite cetăţenilor în ariile în care se depistează un copil dispărut sau în zonele în care bănuim că el se îndreaptă. Acum o săptămână s-a dat prima alarmă legată de dispariţia unui copil şi, ulterior, copilul a fost găsit”, a completat Turza, potrivit Agerpres.
Programul are un buget de aproximativ 6 milioane de euro şi a fost iniţiat în anul 2021 pentru o perioadă de doi ani.
Lasă un răspuns