• BCR este singura bancă ce mai face conversia • săptămînal, acest serviciu este cerut de cîte cinci băcăuani • banca preschimbă numai bancnotele, nu și monedele
La șase luni de la înlocuirea monedelor din 12 țări ale Uniunii Europene (monede IN) cu euro, mai sînt și astăzi băcăuani care se trezesc cu mărci germane, lire italiene, franci francezi etc, pe care nu le mai pot folosi. Explicațiile fenomenului sînt multiple și constau în special în lipsa de informare a celor care au acești bani. De asemenea, sînt nenumărate cazuri, mai ales la țară, cînd rude plecate la muncă în străinătate au trimis pînă anul trecut bancnote în valute IN, valori uitate „sub saltea” sau „la ciorap”, modalități clasice de economisire în acest mediu. Cum perioada în care preschimbarea gratuită a acestor valute în euro a trecut de mult, uitucii mai pot face această operațiune, dar contra-cost.
Banca Comercială Română (BCR) este singura instituție bancară care mai face conversia, prin Serviciul de preschimbare a biletelor de bancă, uzate, deterioate și scoase din uz. La acest ultim capitol se încadrează și valutele IN. Constantin Grecea, manager de relații la BCR, precizează că, săptămînal, la ghișeele băncii se prezintă în medie cinci posesori de valute europene scoase din uz la începutul acestui an. Banca, însă, nu mai preschimbă în euro decît bancnote, monedele nefiind acceptate. Pentru bancnotele aflate în stare bună, comisionul perceput este de opt la sută și procedura durează 60 de zile. În schimb, durata de înlocuire a biletelor de bancă uzate sau deteriorate este de 120 de zile, comisionul perceput fiind de zece procente.
Cine vrea să-și schimbe mărcile sau francii uitați în buzunar, trebuie mai întîi să întocmească un proces verbal în care sunt menționate detalii depre bancnotă: seria, cupiura (valoarea nominală), ediția și starea fizică. Bancnota este trimisă apoi la sediul central al BCR, de unde este expediată în țara emitentă a respectivului bilet, la o bancă aflată în relații de colaborare cu instituția bancară românească. Banca străină percepe și ea un comision, dar care este inclus în cel încasat de BCR, aceasta fiind și explicația valorii sale relativ mari. Preschimbarea se face la cursul euro/valute IN stabilit la sfîrșitul anului trecut. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns