Primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, a semnat un contract de finanțare prin PNRR, în valoare de 4,5 milioane lei, pentru realizarea și dotarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar.
„În prezența domnului prim-ministru Nicolae Ionel Ciucă și al domnului ministru Tánczos Barna am semnat un nou contract finanțat din PNNR, în valoare de 4,5 milioane lei, ce vizează construirea și dotarea unui centru de colectare selectivă cu aport voluntar, Componenta 3 – Managementul deșeurilor. Mulțumesc actualei guvernări pentru eficientă și seriozitate în privința atragerii de fonduri europene! De asemenea, mulțumesc colegilor din primărie, pentru viteza de reacție și implicare!” a declarat Laurențiu Neghină, primarul municipiului Onești.
În total, 22 de UAT-uri din țară au semnat contracte de finanțare
La ceremonia de semnare au participat toți cei 22 de primari ai localităţilor beneficiare. Contractele de finanţare parafate cu unităţile administrativ-teritoriale (UAT) care s-au înscris în această rundă de finanţare au o valoare totală de 114 milioane lei (fără TVA), iar alocarea financiară totală aferentă acestei subinvestiţii este de aproximativ 587,9 milioane euro, echivalentul a 2,9 miliarde lei, din care, în acest moment, mai sunt disponibili 1,8 miliarde lei. Aceste centre de colectare vor deservi comunităţi de până la 50.000 de locuitori.
„Ajutăm, astfel, primăriile să-şi extindă infrastructura de colectare separată şi să-şi îmbunătăţească ratele de reciclare. Autorităţile din zona urbană trebuie să facă pasul spre sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, care să gestioneze informaţiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Acestea sunt primele contracte semnate şi sper să avem cât mai multe contracte până la încheierea apelului de finanţare pentru înfiinţarea acestor centre destinate colectării separate a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Cetăţenii vor putea preda în aceste centre deşeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, adică exact acele tipuri de deşeuri pe care cetăţenii nu aveau unde să le ducă până acum”, a precizat ministrul Barna Tanczos, într-un comunicat de presă.
Până în 2024, se vor realiza 250 de centre de colectare prin aport voluntar
Apelul de finanţare este deschis până la 22 noiembrie 2022, ora 12:00, şi se desfăşoară cu aplicarea principiului „primul venit – primul servit”.
Ca urmare a implementării acestei subinvestiţii, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 250 de centre de colectare prin aport voluntar, iar până la 30 iunie 2026 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 565 de centre de colectare prin aport voluntar.
Beneficiarii acestei măsuri sunt: Unităţile Administrativ – Teritoriale, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI – uri), alte asocieri de UAT.
Lasă un răspuns