Pe data de 25 octombrie are loc ultima eclipsă parțială de Soare din acest an. În Bacău, fenomenul astronomic va începe la ora 12:26 și se va termina la ora 14:49, iar maximul eclipsei va fi 13:42, când discul Soarelui va fi acoperit în procent de 44%.
Cu această ocazie, dacă cerul va fi senin, publicul interesat să observe desfășurarea fenomenului poate participa la evenimentul organizat de Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău, marți, pe data de 25 octombrie.
Pentru a face observațiile, este recomandată protejarea ochilor cu filtre speciale cum ar fi: ochelarii pentru eclipsă sau filtrul Mylar.
Dragos a zis
De ce nu are observatorul asta program de noapte ca orice observator astronomic normal?
Mai ales acum, ca se întunecă din ce in ce mai devreme – așa am putea să venim și noi cu copiii să vadă planete si galaxii prin telescopul ala superperformant luat cu bani europeni.
Ce e cu programul asta de lăuza?
Ami a zis
Raspunsul e simplu, pentru ca e ‘de stat’, nu e privat. Nu s-a inventat bugetarul pe care sa il prinda intunericul la serviciu, statul la stat e generalizat.
Legat de telescopul performant care la programul ‘de lauza’ pe care il are devine inutil, nu e singura absurditate din sistem, la Spital zace un tomograf nou nefolosit de ani buni, si acolo e vorba si de vieti care ar putea fi salvate.
Dan a zis
Am fost la eclipsa de azi. Eclipsa faină, de nu se mai dădeau copii duși, dar telescopul ăla e nava spațială! E printre cele mai performante din Romania – ceva cu encodere de precizie și nu mai știu ce. Iar dacă așa ceva e doar pentru eclipse… cineva trebuie să facă curățenie pe acolo! Generală, ca de sărbători!
Moșneguț a zis
Ca un bătrân trecut prin multe meleaguri, îmi permit să-ți răspund eu dragă cititorule, la curioasa ta întrebare: de ce nu are observatorul program de noapte. Pentru că dacă și doar dacă ai fi citit legea salarizării privind instituțiile statului (atenție- nu confunda cu salariile funcționarilor publici) ai observa sigurel că o astfel de instituție nu poate avea un altfel de program decât cel de zi. Asta e unu la mână. Un alt motiv este că observatorul este încadrat ca și subunitate a unui complex muzeal, o altă diferență. Și asta e o altă diferență pe care omul nu o poate înțelege decât dacă dă din coate să afle(așa am aflat și eu). Și în ultimul caz, Observatorul Astronomic este în categorie de MUZEU, nu de instituție de cercetare. Singura instituție de acest gen este Institutul Astronomic al Academiei Române, care ar putea avea un program de noapte cu ceri sau vrei tu ( și nici aceea nu are în totalitate) Deeee!! Dar de dat cu părerea ……se tot dă!!
Dar apropo…ziceai să vii cu copii…ai fost la Observațiile lor? Nuuu!!!…că dacă ai fi fost, aflai răspunsurile astea. Ți-ai înscris copiii la activitățile lor? Nuuu!!…că iarăși ai fi aflat info ce-ți tot vorbesc eu…Dar ai dat cu coarnele …că deh…sunt bugetari…și au program de lehuză…Dar tu ai sâmbăta și duminica liber? Știi că el (Observatorul) e deschis? Păi bugetar să lucreze în weekend?