Preoți, profeosori, elevi, scriitori auluat ieri parte la slujba de pomenire a celui care a fost Mihai Drăgan, cunoscutul profesor universitar și critic literar, al cărui nume este purtat de fosta Școală nr. 11 din Bacău. La zece ani după plecarea sa la cele veșnice, numele său a fost pomenit în cadrul unei ceremonii religioase. Într-o atmosferă dominată de corul bisericii „Sfîntul Nicolae” din Bacău, toți cei prezenți au adus un omagiu ilustrului om de litere băcăuan. Între figurile care s-au rugat pentru profesorul Drăgan, s-au aflat scriitorul Ștefan Goanță, traducătorul și poetul Ghiorghi Iorga, criticul literar Vlad Sorianu, Mihai Semenov, Ion Vicoleanu, Sergiu Șerban și Gheorghe Drăgan, fratele celui pomenit. Un scurt concert religios susținut de corul bisericii „Sfîntul Nicolae” din Bacău a premers alocuțiunilor ținute la cea de-a VI-a ediție a Colocviului de Istorie și Critică Literară „Mihai Drăgan”, cu tema „Literatura regională”, al cărui invitat a fost scriitorul Ștefan Goanță.
S-a vorbit concis, ca în fiecare an, despre cel care a fost „una dintre victimile nevinovate ale Revoluției din 1989. Nu a Revoluției ca fapt istoric, ci ca atmosferă de tensiune, de anomalie, pe care au întreținut-o și detractorii lui Mihai Drăgan”, cum a punctat Vlad Sorianu. Prezentînd o scurtă biografie, căruia mulți dintre profesorii aflați la mijlocul unei veac de existență i-au fost elevi, Eugen Budău a ținut să precizeze că „viața sa a fost curmată prematur, datorită spiritului său care a iubit dreptatea, adevărul și cinstea”. Copleșit de profunzimea gestului făcut de Școala „Mihai Drăgan”, în memoria fratelui său, Gheorghe Drăgan a făcut doar cîteva precizări: „într-o viață de om au rămas doar cîteva lucruri: credința în adevăr, credința în dreptatea divină și credința în ideea că omul nu poate răzbi decît prin el însuși”. A urmat apoi, în amfiteatrul Școlii „Mihai Drăgan”, Colocviul de Istorie și Critică Literară „Mihai Drăgan”, la care au participat scriitori, critici literari, profesori și pasionați de literatură, după care, la final, a fost prezentat volumul „… așa se scrie istoria!” de Gheorghe Drăgan.
Zilele Școlii „Mihai Drăgan” continuă astăzi, 14 noiembrie, cu întreceri și concursuri la care vor participa elevii din toate
clasele școlii. Nu va lipsi, la orele 14.30, reuniunea cenaclului literar
„Ramuri tinere” și competițiile sportive la care vor lua parte elevii
claselor a VII-a și a VIII-a. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns