• patronul Ștefan Vuza a decis să oprească instalațiile, după ce negocierile cu sindicatele au intrat în impas • firma înregistrează pierderi lunare de 15 miliarde de lei și administrația a propus o diminuare a cheltuielilor, inclusiv a celor cu munca vie, concretizate în diminuarea unor sporuri • sindicatele, a căror poziție a fost imposibil de obținut, au refuzat să facă un pas înapoi
Societatea Chimcomplex Borzești, în care lucrează 1.087, de salariați, a fost închisă începînd de joi, orele 16,00. Decizia aparține administrației firmei și a survenit după ce negocierile cu cele două sindicate din combinat, „Chimistul” și „Ecotehnic”, au intrat în impas. Chimcomplex Borzești a fost privatizată în vara acestui an, cînd tînărul om de afaceri Ștefan Vuza a cumpărat de la Autoritatea pentru privatizare și Administrarea Participațiunilor Statului (APAPS) pachetul majoritar de acțiuni. În momentul semnării contractului, Chimcomplex înregistra o pierdere zilnică de un miliard de lei, atît din cauza costurilor mari de producție, cît și din cauza conjuncturii nefavorabile de pe piața internațională. În cazul în care nu ar fi fost privatizată, firma urma să fie închisă, la presiunile organismelor financiare europene.
O echipă de specialiști din grupul Servicii Comerciale Române (SCR), aparținînd lui Ștefan Vuza, a venit la Onești pentru a analizat activitatea combinatului. Concluzia, de altfel previzibilă, a fost repede stabilită: risipa din combinat generează pierderi. Primele măsuri luate au dus, după numai două luni, la înjumătățirea pierderilor, de la un miliard de lei, la jumătate, adică 500 de milioane de lei zilnic. „Sînt pierderi care țin atît de activitatea combinatului, cît și de conjunctura internațională. În ceea ce ne privește, pierderile au fost cauzate de risipa care s-a practicat. Bunul comun este întotdeauna mai prost administrat. Am identificat la Chimcomplex un sistem ineficient de alocare și gestionare a resurselor, care a generat risipă”, ne-a declarat Mircea Popescu, administratorul interimar al Chimcomplex.
Administrația a inițiat cu sindicatele o negociere, pentru diminuarea costurilor cu materiile prime, energia, inclusiv a costurilor cu munca vie. Se pare că cele două părți au avut aici păreri total diferite, care au dus la un impas în tratative. „Am chemat sindicatul, pentru ca, în calitate de parteneri, să găsim o cale comună de a aplica un program de scădere a costurilor, pe care ei l-au refuzat. Costul cu munca vie era cel mai puțin afectat. Au fost supuse negocierii nu diminuarea salariilor, ci a unor sporuri, de fapt, suspendarea temporară a unor sporuri, pînă în momentul în care societatea va începe să producă profit. Grupul SCR, deși este un grup mare, nu poate suporta nemunca. În sectorul privat, nemunca nu poate fi plătită. Trebuie să ajungem cu toții la o înțelegere, pentru diminuarea costurilor”, ne-a mai declarat administratorul Mircea Popescu.
Sporuri incredibile pentru un salariat în domeniul privat
Atît patronul Ștefan Vuza, cît și administratorul interimar Mircea Popescu ne-au dat drept exemplu cîteva sporuri aproape aberante pentru sistemul privat: sporul de muncă peste program, aplicat inclusiv șoferilor și secretarelor, sporul pentru permis de port-armă, de care beneficiază paznicii din Chimcomplex, a căror atribuție principală este să păzească firma, dacă e cazul cu ajutorul armei, spor de hrană, spor pentru salariații care au copii de grădiniță, spor de transport, spor de duminică. „Este inadmisibil să plătești spor de duminică în sectoarele care funcționează non-stop, și în care salariatul vine la tură cîteva zile pe săptămînă. Dacă tura lui este într-o duminică, trebuie să plătim sporuri. Numai această cheltuială se duce la aproximativ jumătate de miliard de lei lunar. Salariații beneficiază de alimente gratuite, nu lapte, un produs cu care aș fi de acord pentru sectoarele toxice, ci ulei, zahăr sau făină. În actuala conjunctură, în care înregistrăm încă pierderi lunare de 15 miliarde de lei, am propus o scădere a tuturor costurilor, inclusiv a celor cu munca vie, regăsite în renunțarea la o parte dintre sporurile care sînt peste limita bunului simț. Am invitata sindicatele să negociem contractul colectiv de muncă, dar mi-au spus că, pînă în 2004, acest lucru nu este posibil. Eu nu sînt dispus să vin de acasă cu 15 miliarde de lei lunar. Dacă ei nu vor să înțeleagă, între a pierde 15 miliarde de lei și a nu pierde nimic, prefer a doua variantă. Am decis închiderea combinatului”, ne-a declarat Ștefan Vuza, patronul Chimcomplex.
În acest moment, salariul mediu brut în combinatul de la Borzești este de 12,9 milioane de lei lunar. Cu ajutorul sporurilor, un șofer ajunge să plece acasă și cu 14 milioane de lei în mînă, datorită orelor suplimenatre acumulate. Aproximativ 68% din fondul total de salarii îl reprezintă sporurile: în timp ce salariile tarifare totalizează 6,7 miliarde de lei lunar, sporurile depășesc 4,6 miliarde de lei. Încercarea administrației de a-i face pe sindicaliști să renunțe la sporuri, nu la salariu, s-a izbit de un refuz total. În condițiile în care negocierile au intrat în impas, Ștefan Vuza a decis să închidă combinatul. „Totul a fost oprit joi, 13 noiembrie. Mi-am retras întreaga administrație, care a plecat de la Chimcomplex. Potrivit unui protocol încheiat cu Electrica, activitatea se va diminua prograsiv, luni va fi la 60% din ceea ce era în mod obișnuit, iar pînă miercurea viitoare vom înceta definitiv producția. Vor mai rămîne doar directorul și paznicii. Combinatiul este închis pentru o perioadă nedeterminată”, a spus Ștefan Vuza.
Situația a fost făcută cunoscută în cursul zilei de ieri și partenerilor combinatului. Printr-un fax trimis către Electrca, dar și către alte firme, se spune că „urmare a eșuării negocierii cu sindicatele din Chimcomplex, Grupul SCR a hotărît închiderea combinatului chimic, începînd cu data de 13 noiembrie 2003, orele 16,00. Combinatul se găsește în oprire operațională, cu conservarea instalațiilor, pentru menținerea securității. Ca atare, de la data menționată mai sus, toate contractele cu terții sînt suspendate”.
Sindicatele au adoptat legea tăcerii
Orice încercare de a afla și punctul de vedere al sindicatului în acest conflict, s-a izbit de un zid al tăcerii. Liderul Sindicatului „Chimistul”, Ghiță Savin, și viceliderul Sorin Telimbeci nu au răspuns la telefoanele mobile. Prin intermediul secretarei de la sindicat, ei au catadicsit, după numeroase insistențe, să ne transmită că, pînă luni, nu au nimic de declarat. Singurul care și-a asumat o poziție a fost Mihai Andrișcă, liderul sindicatului „Ecotehnic”. „Noi nu avem nevoie de cineva care să oprească fabrica. Nu putem fi de acord cu măsurile impuse de patronat. Sîntem de acord că trebuie să fie luate anumite măsuri pentru redresarea Chimcomplex, însă metodele propuse de noi sînt diferite față de ale lor. Vom încerca să continuăm negocierile cu domnul Vuza, pentru a găsi soluții cît mai bune, care să ne afecteze cît mai puțin”, ne-a declarat Mihai Andrișcă.
Ștefan Vuza nu pare, însă, dispus să facă pași înapoi. „Voi discuta cu sindicatele, dar este oarecum tîrziu pentru negocieri. Eu nu pot să vin cu bani să plătesc nemunca. Nu au înțeles acest lucru și, de aceea, am închis combinatul. Dacă pe ei nu-i interesează, nu am ce face. Toată lumea este trimisă în concediu, cu 75% din salariu. Avem toți de pierdut din asta. Eu, oricum rămîn patron și voi putea oricînd decide repornirea combinatului”, ne-a declarat Ștefan Vuza. Pentru angajați, 75% din salariu înseamnă o înjumătățire a veniturilor lunare, pentru că procentul se va aplica la salariul brut, fără sporuri. Astăzi, la ora 12,00, Ștefan Vuza se va afla la Onești, unde va discuta cu sindicatele din Chimcomplex. (Nicoleta BICHESCU)
pe raster:
Ce se poate întîmpla cu cei peste 1.000 de salariați
Dacă negocierile de azi eșuează și Ștefan Vuza își menține poziția de a închide combinatul, salariații pot sta acasă, cu 75 % din salariu, timp de trei luni. „Un patron poate disponibiliza angajații și pentru aceasta trebuie să depună o notificare către sindicate, către AJOFM și Inspectoratul Teritorial de Muncă, cu 45 de zile înainte de data disponibilizării colective. În notificare trebuie precizate motivele și data disponibilizării, numărul celor afectați, categoriile de salariați care vor pleca acasă, criteriile care au stat la baza stabilirii acestora. În termen de 20 de zile, sindicatele pot depune propuneri pentru evitarea concedierilor sau diminuarea numărului de salariați”, ne-a declarat Octavian Țicău, președinte executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău.
Dacă disponibilizarea are loc, patronul nu poate, teoretic, face noi angajări, timp de un an. Dacă el decide redeschiderea firmei în interval de un an, are obligația să îi angajeze pe cei care i-a concediat. Dacă reluarea activității se face după 12 luni, atunci poate organiza concurs și poate angaja pe oricine dorește. (Nicoleta BICHESCU)
pe un alt raster:
Oamenii au reacționat diferit la auzul veștilor
Salariații Chimcomplex au avut reacții diferite la auzul veștilor rele. Echipa de experți a grupului de firme condus de Ștefan Vuza, în frunte cu Mircea Popescu, numit administrator interimar la Chimcomplex, și-a luat rămas bun de la colegii oneșteni. Toți oamenii pe care Vuza i-a trimis la Chimcomplex să stabilizeze societatea au părăsit Oneștiul. Unii salariați, realizînd gravitatea momentului, au plîns, așa cum s-a întîmplat cu secretarele directorului general Virgiliu Băncilă. Cît despre sindicaliști, aceștia au anunțat ample mișcări de protest, în cazul în care Ștefan Vuza nu va reveni asupra deciziei. Pentru astăzi, la orele 9.00, chimiștii oneșteni au fost anunțați să se prezinte la sediul Chimcomplex și mai multe autobuze le-au fost puse la dispoziție. Întîlnirea de astăzi dintre Vuza și chimiști se anunță a fi una dintre cele mai tensionate, mai ales că angajații nu și-au primit salariile. (Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns