• 150 de sărmani din oraș vin zilnic să își ridice mîncarea de la azilul de bătrîni • instituția băcăuană a preluat de la 1 noiembrie cantina socială și, de atunci, prepară hrana pentru sărmani • pentru că nu este spațiu pentru o sală de mese, oamenii vin cu recipientele de acasă
Frigul de afară îți îngheață oasele chiar dacă se apropie miezul zilei. Cu tot gerul, pe lîngă azilul de bătrîni din Bacău e mare forfoteală. Zeci de persoane patrulează de colo colo, bat mărunt din picioare, suflă în pumni, stau cu mîinile prin buzunare sau la piept. Toți au ceva în comun: poartă după ei fel de fel de recipiente: sufertașe, găleți în care a fost cîndva var lavabil, oale legate cu torți de sîrmă. Unii sînt sărăcăcios îmbrăcați și murdari, alții curați. Îți dai seama dintr-o privire că sînt oameni necăjiți, victime ale sărăciei. Mă apropii și intru în vorbă cu ei. Aflu imediat că au venit aici să își ia mîncarea de la cantina socială. „E mult mai bine aici. Se mișcă și mai repede la bucătărie, mîncarea e mai bună și nu mai stăm la coadă și ne scoatem ochii ca dincolo. Treceam zilnic prin fața azilului și îi vedeam pe moșnegii ăștia puși la îngrășat. Mă uitam cam chiorîș la burtoșii de bătrîni și eu nu aveam ce pune pe masă copiilor”, ne-a spus dintr-o suflare o doamnă aprigă. Din vorbă în vorbă aflu că agitația este cauzată de apropierea orei în care se deschide cantina și săracii își pot lua masa.
Se face ora două și oamenii asaltează ușa special amenajată a ferestrei unde se împarte hrana. Coada se așează frumos și fiecare așteaptă să îi vină rîndul. Nările dilatate adulmecă aerul pentru a-și da seama care va fi meniul. Georgeta Grozavu a venit să ia mîncarea în locul unei vecine. „Ei iau aici mîncare pentru trei persoane. E familia vecinei mele, Felicia Ganț. E bolnavă de coloană și stă mai mult în casă. E într-o situație disperată și are și cinci copii de hrănit. A obținut aici o cartelă pentru trei persoane și așa are ce da copiilor de mîncare”, ne spune Georgeta Grozavu.
Aglomerația de la ușa cu mîncare nu durează prea mult. Sărmanii sînt serviți între ora două și trei după amiaza, după ce termină masa bătrînii, dar au aceeași mîncare.
Cantina socială a trecut de la întîi noiembrie în administrarea căminului de bătrîni. „De la începutul lunii octombrie, noi am fost preluați de Consiliul Local și nu se justifica prezența a două cantine în subordinea primăriei. Așa că am preluat și prepararea hranei, plus vesela și o plită de la cantina socială. Preparăm mîncarea la azil, dar pentru că nu avem spațiu adecvat pentru o sală de mese, oamenii vin și ridică hrana în recipientele lor. Zilnic primesc două feluri, plus desert”, ne-a declarat Daniela Ruseanu, directoarea Azilului de bătrîni din Bacău. În acest moment, de la cantina socială își ridică hrana 150 de persoane, dar de săptămîna viitoare vor mînca aici 200 de sărmani. Pînă la sfîrșitul anului se așteaptă ca numărul solicitanților de mîncare de la cantină să crească considerabil. „Răcirea vremii va crește sigur numărul solicitărilor de cartele de masă. Noi dăm două mese pe zi în valoare de 37.000 de lei de persoană. Pentru luna aceasta am primit pentru hrana bătrînilor și a sărmanilor 360 de milioane de lei. Bugetul este comun, dar evidența cheltuielilor se ține separat”, a precizat directoarea Ruseanu.
Sărmanii care iau masa la cantina socială nu au subvenționată întreaga cartelă. Cei care au un venit cît de mic, contribuie cu 30% din valoarea mesei, iar restul de 70% este subvenționat de Primărie. Aproape jumătate din cei care au luat masa ieri de la cantina socială au achitat contribuția ce le revenea pentru că au și o sursă de venit. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns