• anual, zeci de băcăuani își pierd casele din cauza curajului pe care l-au avut de a se lăsa în mîna cămătarilor • pentru cîteva zeci de milioane de lei împrumutate la nevoie, oamenii își pierd în numai cîteva zilele casele, mașinile și toate lucrurile mai de valoare
În urmă cu patru ani, Petre Pavel s-a trezit fără slujbă. După 15 ani de tras la strung, Petrică a fost trimis peste noapte în șomaj. Nevasta lui, fostă bobinatoare, nu mai avea serviciu de vreo trei ani, așa că Petre Pavăl a fost forțat să împrumute bani de pe la socri pentru a reuși să facă față cheltuielilor din casă. În cîteva luni și părinții au ajuns la fundul sacului. Petre și nevasta lui s-au apucat de comerț în piață. Cumpărau fructe și legume de la țărani și le vindeau cu o mie, două de lei în plus pe kilogram la tarabă. Ca să își facă rost de bani pentru aprovizionare, prima dată și-au vîndut mașina. N-au avut unde să-și depoziteze marfa, așa că o bună parte dintre produsele cumpărate s-au stricat înainte de a le putea scoate la comercializare. O cunoștință binevoitoare s-a oferit să le împrumute bani ca să își continue afacerea. Împrumutul nu era foarte mare, iar condițiile de rambursare erau destul de generoase. Însă banii nu au putut fi luați cu împrumut decît cu o singură condiție: girarea apartamentului. Lesne de bănuit că, în cîteva luni, așa cum au pierdut mașina, soții Pavel s-au trezit și fără casă. Au urmat apoi alte rugăminți pe la socri, ca să îi primească în spațiu pentru cîteva luni. Oameni inimoși, socrii lui Petre nu l-au lăsat în stradă. I-au primit în găzăduire pe el, pe nevastă și pe cei trei copii. Cum începuse deja iarna, iar în apartamentul de trei camere au apărut dintr-odată cinci noi locatari, de la asociație au început să vină facturi uriașe la întreținere. În scurt timp, socrii au fost pe punctul de a ajunge pe mîna executorilor pentru neplata uriașelor datorii la întreținere. Petrică, nevasta și copiii lui au ajuns din nou în stradă. Și-au luat o garsonieră cu chirie, nevasta și copiii au rămas acasă, iar Petre a plecat în Italia. Nu a apucat să trimită nici un ban acasă, dar nici de întors nu s-a mai întors. Nu se știe în ce împrejurări, Petre s-a împiedicat în timp ce lucra la un patron italian în agricultură și a fost strivit de lamele unei combine. Nici acum nu a fost adus acasă. Nevasta a făcut rost de bani și s-a dus să îl înmormînteze în localitatea unde a avut loc teribilul accident.
Apartament cu patru camere pierdut pentru zece milioane de lei
Pe Eleonora Ignat din Bacău neachitarea unei datorii de aproape șapte milioane de lei, a lasat-o fără apartamentul său de patru camere. Totul a început în 1996. Băiatul său termina liceul și nu vedea nici o șansă să își găsească undeva vreun loc de muncă. A împrumutat atunci de la o așa zisă cunoștință zece milioane de lei, cu gîndul să își deschidă o societate la care să îl angajeze și pe el. Pentru o vreme, afacerea a mers. Și-au deschis o societate și au închiriat un spațiu comercial unde vindeau tot felul de mărunțișuri. Pentru cele zece milioane de lei luate cu împrumut pe termen lung Eleonora Ignat a trecut peste ezitările soțului și a girat cu apartamentul. Ghinionul lor a fost că în acea perioadă dobînzile la împrumuturi au început să o ia razna și, oricîte milioane de lei ar fi achitat lunar în contul împrumutului, tot nu mai reușeau să își stingă datoria. Așa de face că un an mai tîrziu, în perioada în care își făcea aprovizionarea pentru firmă, Eleonora cunoaște un alt patron de societate. Cei doi mai făceau afaceri împreună, așa că femeia a îndrăznit să îl roage să o împrumute cu cinci milioane de lei, ca să mai achite o parte din datorie și să se mai aprovizioneze cu ceva marfă. Un an mai tîrziu, cînd a venit termenul scadent pentru achitarea datoriei, Eleonora nu are de unde să îi înapoieze banii cetățeanului. Nu a trecut mult timp și Eleonora și-a văzut casa scoasă la mezat pentru recuperarea datoriei, iar ea și soțul său au fost aruncați în stradă.
Ai pierdut casa, nu mai primești o locuință nouă
Elena și Mihai Anton s-au trezit acum mai bine de un an cu o somație înfiptă în tocul ușii, prin care erau avertizați că sînt trimși în judecată pentru neplata datoriilor. Oameni cinstiți și cu frica lui Dumnezeu, Elena și Mihai Anton nu au vrut să ajungă prin tribunale. Au găsit un anunț într-un ziar prin care cineva le promitea că le împrumută tot în aceeași zi banii de care au nevoie. Condiția pentru împrumut: evident, girarea apartamentului. Lesne de bănuit că familia Anton s-a văzut aruncată în stradă chiar de a doua zi de la împlinirea termenului scadent pentru achitarea datoriei. Acum cîteva săptămîni, soții Anton s-au prezentat la Primărie pentru a încerca să primească repartiție pentru o nouă locuință. „O persoană care a avut o dată un apartament proprietate personală nu are nici o șansă să primească o altă locuință din partea Primăriei. Sînt mii de tineri care așteaptă de ani buni să fie sprijiniți cu o lucuință. Ar fi nedrept ca puținele apartamente care au drept destinație atribuirea lor drept locuințe sociale să fie acordate unor oameni care nu au știut să prețuiască locuința pe care au avut-o deja”, spune Elena Șova Gîțu, directorul Serviciului pentru Protecție și Asistență Socială Bacău. În toată activitatea sa, Elena Șova Gîțu a întîlnit zeci, poate sute de astfel de cazuri. „Există un anumit tipar al persoanelor care pot fi înșelate în acest fel. Pesoane care se apropie de vîrsta a doua, dacă nu chiar de a treia, credule și cu destul de puțină educație. Din păcate, cei care apelează la astfel de practici, de a acorda împrumuturi pe baza unor garanții imobiliare, sînt bine acoperiți de hîrtii. Există un vid de legislație din acest punct de vedere, iar singura măsură de prevedere pe care și-o pot lua cei vizați de asemenea binevoitori este să evite să apeleze la serviciile pe care le oferă. Un singur lucru ar trebui să țină minte toți cei care mai devreme sau mai tîrziu ajung într-un impas material. Indiferent de cît de tare ne-ar ajunge cuțitul la os, casa nu se pune drept gaj sub nici o formă”, este de părere Elena Șova Gîțu.
Însă sărăcia îi împinge pe oameni la împrumut. În ultima perioadă, cei mai mulți dintre cei escrocați se împrumută de bani pentru a-și acoperi datoriile enorme de la întreținere. Amenințați cu evacuarea de către cei de la întreținere, oamenii se tem să ajungă la instanță. Și iau bani cu împrumut. Foarte puțini reușesc să dea banii înapoi cămătarilor și să-și păstreze locuințele. Sînt cămătari care, în perioada în care ar trebui achitat împrumutul, pleacă special de acasă. Dispar vreo cîteva zile, exact cît să treacă termenul de plată. Știu exact care sînt clauzele din contract. Chiar dacă omul are banii să-i achite, nu are cui. Aceasta este însă doar una dintre metodele adoptate de oamenii bine îmbrăcați, omenoși în aparență, gata oricînd să te ajute la greu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns