Consiliul Județean Bacău mută Biblioteca Județeană în imonilul de pe strada 9 Mai, unde funcționează în prezent Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”. Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean a semnat azi contracte de peste 4 milioane euro, cu finanțare europeană prin PNRR.
Ivancea a semnat astăzi, la sediul Direcției Generale Implementare Plan Național de Redresare și Reziliență din București, primul contract de finanțare – prin PNRR – pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a unui obiectiv edilitar-cultural din patrimoniul Consiliului Județean.
În cadrul apelului Componenta 5 – valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, a fost aprobat proiectul care vizează transformarea clădirii Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, din str. 9 Mai, în Bibliotecă Județeană.
„Ne propunem astfel să poziționăm această instituție în zona centrală a orașului și să transformăm obiectivul, cu o suprafață desfășurată de aprox. 7000 mp, într-un spațiu primitor și modern, propice desfășurării activităților educativ- culturale. Vom crea astfel o zonă atractivă pentru cetățenii de toate vârstele, iubitori de carte și de modern, un cadru ce va combina un mediu reconfortant- mult spațiu verde- cu beneficiile oferite de lectura unei cărți bune. Valoarea finanțării obținute este de 3,2 milioane euro”, a declarat Ivancea.
De asemenea, în zilele următoare se va semna și contractul pentru extinderea și reabilitarea Clădirii Muzeului de Artă, din strada Nicolae Titulescu, proiect prin care se vor crea condiții optime pentru expunerea lucrărilor de artă și organizarea expozițiilor și evenimentelor artistice. Această construcție unicat, cu o suprafață desfășurată de aprox. 1000 mp, va beneficia de lucrări în valoare de 913.000 euro.
Ambele proiecte aprobate la finanțare prin PNRR prevăd măsuri pentru renovarea și creșterea performanței energetice, prin modernizarea anvelopei clădirilor, instalațiilor și ventilației interioare. Un amănunt relevant este faptul că lucrările de modernizare cuprind și montarea a patru stații de încărcare rapidă pentru vehiculele electrice cu putere de 22KW, fiecare stație având două puncte de încărcare.
„În mod cert, aceste contracte de finanțare reprezintă un pas esențial în transformarea celor două obiective băcăuane în centre de cultură atractive”, a concluzionat președintele Ivancea.
Bacauanu a zis
Pfoai o sa fie moarte de om cand o sa dea drumu la noua bibilioteca, bacauanii au fost dintotdeauna oameni pasionati de carte…exceptie daca se mai deschide vreun Lidl. Multumim organelor!
Veteranul a zis
Las’ ca dadeau buzna la Museum. Erau atat de multi la intrare precum americanii pe Selena(Luna pentru cei care nu stiu). Pana una alta, Biblioteca Judeteana ofera servicii gratuite. Ati mai vazut ceva gratuit azi, totul e sa ai drag de citit, obicei tot mai rar in ziua de azi.
Dan. D a zis
Singura modalitate de a inghiti 3 milioane. Transformarea unei cladiri cu functionari publici intr.o alta , tot cu functionari publici. Cu banii aia faceau de la 0 biblioteca mult visata.
Tatiana a zis
Angajații de la bibliotecă și muzee nu sunt funcționari publici.
Veteranul a zis
Corect
Tatiana a zis
Ar fi fost mult mai bine să fi construit o bibliotecă nouă, nu să desființați un muzeu. Dacă la conducerea muzeului nu s ar mai pune manager pe criterii politice nu s ar fi ajuns în situația asta. E bine că se vrea să se facă lucruri noi moderne. Cu Galeriile ”Alfa” din centrul orașului cum rămâne nimic de reabilitare , consum de bani aiurea și se ține deschisă și o expoziție de istorie cu lucrări de patrimoniu se inchide. După 1990 doi muzeografi , buni profesioniști au luptat și au făcut două muzee ( domnul Căpitanu/ Muzeul de Istorie de pe 9 Mai și domnul Barabaș / Muzeul de Științele Naturii din Parcul Cancicov). Pentru a realiza aceste proiecte la Complexul Iulian Antonescu ar trebui să fie pus un profesionist. Bacăul prin activitatea și patrimoniul care îl deține a fost un centru cultural de renume .
Elena a zis
Dar cu fostul hotel Central și cu clădirea teatrului și cu fostul cinematograf Muncitorul ???
Tatiana a zis
Hotelul Central și cinematograful Muncitorul sunt în subordinea primăriei, biblioteca și muzeul sunt în subordinea consiliului județean.
andrei a zis
elena, habar nu ai pe ce lume traiesti. intreaba la usereu care e treaba cu ele. da la usereu care nu face nimic pt oras.
Dacian a zis
Angajații muzeelor nu sunt funcționari publici și nici nu sunt plătiți din bani publici. Dar când nu știi, dai cu bolovanu’.
Mihaela a zis
Cu banii astia se Putnam achizitiona cladirea Romtelecom din centrul orasului,ca e de vanzare de mult,cu cheltuieli mini me se putea amenaja o MEDIATECA,nu numai o biblioteci.Cladirea are o architectural ofertanta, sali spatioase,luminoase,joc de planuri,etc.
Daca sunt etc destepti,LASATI MUZEUL DE ISTORIE LA LOCUL LUI !
Veteranul a zis
Cladirea Romtelecom nu e adecvata functionarii unei biblioteci publice. Sunt o multime de incaperi in care se afla echipamente tehnice care raman acolo unde sunt, chiar daca cladirea apartine altcuiva. Aceasta este o conditie pentru vanzarea cladirile fostului operator national de telefonie. Din acest motiv nu se prea inghesuie nimeni sa le cumpere, exceptie facand sediile mai mici unde si echipamentele existente ocupa mai putin spatiu.
Gigi Bacauanul a zis
Cu banii ăștia puteam trimite niște oameni care nu știu sa scrie corect la școală… Apoi, puteam sa le publicam comentariile în ziarele online… 😁
Gabita a zis
Dar de ce oare sa nu se faca o inversare:biblioteca in locul muzeului si muzeul in locul bibliotecii. In felul asta,biblioteca e mai accesibila tuturor bacauanilor,iar Muzeul de Istorie se afla langa celalalt muzeu(de Stiinte ale Naturii).
Pilonul a zis
ca sa faca aceasta cladire,nu o va face prin str.N.Titulescu ci prin str Soimului,intre 2 blocuri cu batrani peste 80 de ani,pe aici vor trece buldozere,camioane etc facand un zgomot infernal intr-un cartier linistit.Va face un loc de parcare pentru angajati,luand din parcarea oamenilor care locuiesc la acele blocuri.In spitale nu sunt edicamente,va fi frig iarna ,facturile vor fi exrem de marti,tineretul are smartmobil si tableta,cine mai petrece ore de citit in bibiloteci si viziteaza gandaci morti ? tineretul ……..nu, oameni in varsta nu ? va fi un haos ani de zile in acea zona …..doar asat se vrea in Romania,haos nu armonie
CIM a zis
De când a devenit Bacăul o metropolă care să necesite o bibliotecă „verde”, sau un centru universitar puternic? Nici Clujul, Timișoara, Iașul nu are o așa bibliotecă sau muzeul literaturii din București. După recensământ știu autoritățile câți locuitori au mai rămas în oraș? Știu autoritățile că numai muzeul de artă are un patrimoniu mai bogat decât Palatul culturii din Iași? Ce public iubitor de cărți are Bacăul când azi găsești la un click distanta cărțile și autorii preferați in format audio sau PDF. Ce manifestări de amploare are biblioteca afara de 2-3 invitați din tara și mai des din orașul nostru și o mână de oameni prezenți? Și cum de cheltuielile se ridică la acea cifră de milioane de euro de parcă ar importă roboți, ar planta palmieri, un centru de relaxare și ar face piscină în clădirea Complexului muzeal. Au călcat vreodată la muzeu, știu managerii acestor proiecte de finanțare ce valori adăpostește muzeul? Cum desfășoară suprafață actuală a complexului de 7000 de m patrati în 1000 de metri pătrați extindere a muzeului de artă? Sunt multe de spus în această privință și multe bănuieli planează. De ce locuitorilor Bacăului nu le sunt aduse la cunoștință intențiile, ci doar un anunț sec in ziar peste care trec toți cu privirea nesocotind importanta acestui proiect.