UPDATE: În urma investigației Ziarului de Bacău, alocarea financiară pentru competiție a fost retrasă de pe ordinea de zi a Consiliului Local. Viceprimarul Liviu Miroșeanu (PNL) a declarat că nu e normal să fie acordate fonduri pentru un concurs ce nu se desfășoară în Bacău. De asemenea, a făcut referire la proiectul similar votat în 2019. „A fost o greșeală pe care nu trebuie să o mai repetăm. Sunt convins că organizatorul poate găsi un spațiu adecvat în municipiul Bacău pentru a găzdui această competiție”, a spus viceprimarul.
Deși primarul Lucian Stanciu-Viziteu a susținut că nu scrie nicăieri în proiect că evenimentul se ține în afara municipiului, după intervenția viceprimarului Cristian Ghingheș, edilul a fost de-acord să retragă proiectul de pe ordinea de zi.
Articolul inițial:
Clubul Sportiv Regional de Șah (CSRS) „Nord Est” solicită de la Primărie 26.500 de lei, pentru a organiza „Cupa Municipiului Bacău 2022” la șah. În ciuda numelui, competiția ar urma să se organizeze integral în comuna Hemeiuș, iar o parte consistentă din sumele solicitate ar urma să intre în conturile unuia dintre membrii fondatori ai clubului. Nu este prima oară când se întâmplă acest lucru, clubul primind o finanțare asemănătoare în 2019 de la Primăria Bacău, fără ca nimeni să sesizeze vreo problemă.
Conform proiectului de hotărâre ce se discută în ședința Consiliului Local Bacău, de luni, 7 noiembrie, CSRS „Nord Est” solicită 26.500 de lei pentru o competiție care poartă titulatura „Cupa Municipiului Bacău 2022”. Mai mult, în proiectul depus de club, scrie negru pe alb că locația este „Bacău”. Doar că locul de organizare este Pensiunea Margo, din satul Lilieci, comuna Hemeiuș. Practic, organizatorii solicită bani de la municipiul Bacău, pentru „Cupa Municipiului Bacăului”, dar competiția se va ține în altă localitate.
L-am întrebat pe Costică Lupușoru, președintele clubului, de ce s-a ales un loc în afara municipiului și ce beneficii ar avea municipiul Bacău de pe urma finanțării proiectului.
„Nu cred că contează locația în situația asta… dacă ar fi fost în municipiul Bacău nu știu cu ce ar fi ajutat. Aia este o locație ultra-cunoscută de jucătorii din zona Moldovei. Deja se știe unde și cum este. Acolo am organizat foarte multe concursuri”, a declarat Costică Lupușoru, președintele Clubului de Șah din Bacău, într-o primă fază.
Lupușoru ne-a mai spus că vor fi circa 70-80 de participanți la competiție și, dacă proiectul nu va fi aprobat, el va organiza competiția din fonduri proprii.
În ciuda faptului că banii de la bugetul municipiului Bacău ar urma să se acopere toate cheltuielile competiției, mai puțin fondul de premiere pe care clubul și-a asumat că îl plătește, CSRS Nord Est solicită de la participanți câte 100 de lei drept taxă de înscriere. Banii strânși în urma acestei taxe nu apar nicăieri în bugetul propus.
Banii de la Primărie se întorc la club
Conform proiectului, din cei 26.500 de lei pe care îi dă Primăria Bacău pentru o competiție ce se desfășoară în Hemeiuș, jumătate intră în conturile Pensiunii Margo din localitate. Este vorba despre închirierea sălii, trecută în proiect cu 3.000 de lei, masa pentru participanți – 10.400 de lei și cazarea arbitrilor – 300 de lei.
Mai mult, în proiect se menționează că toți participanții care doresc cazare o pot face cu 100 de lei pe noapte, contra-cost.
Pensiunea Margo nu a fost aleasă întâmplător. Chiar președintele clubului a recunoscut că aparține unui membru fondator al CSRS „Nord-Est”. „Vă mai zic de ce organizăm competiția acolo: este pensiunea unui membru fondator al clubului. Ne este mai ușor!”, ne-a declarat Costică Lupușoru.
Conform termene.ro, Pensiunea Margo aparține firmei Miatur SRL, al cărei administrator și asociat este Margareta Mironeasa, soția lui Marinel Mironeasa, care apare în lista de membri fondatori ai clubului de șah. Cei doi sunt asociați în alte firme.
Practic, banii solicitați de la Primăria Bacău pentru desfășurarea competiției de șah intră în conturile soției unuia dintre membrii fondatori ai clubului de șah, ceea ce ar implica un conflict de interese.
În 2019 s-a aprobat aceeași schemă
În anul 2019, Consiliul Local Bacău a aprobat solicitarea clubului băcăuan de a organiza Cupa Municipiului, tot în Hemeiuș și în aceeași pensiune, care aparține soției unuia dintre membrii fondatori.
Pe atunci, Primăria a dat numai 9.200 de lei pentru eveniment, în timp ce costurile totale se ridicau la 15.000 de lei, cu tot cu fondul de premiere. La acel moment, niciun consilier local nu a sesizat că evenimentul nu are loc în municipiul Bacău sau că banii s-ar duce, la a doua mână, către un membru fondator al clubului ce a solicitat finanțarea din bani publici.
Ca o coincidență, Costică Lupușoru este membru mai vechi al PNL Bacău. Președintele clubului de șah susține însă că politica nu are legătură cu evenimentul. „Dacă îi întrebați pe consilierii locali cred că nici nu știu că survine de la un coleg de-al lor. Vă spun cu sinceritate”, a precizat Costică Lupușoru, pentru Ziarul de Bacău.
Proiectul va fi supus votului Consiliului Local Bacău, în ședința extraordinară de luni, 7 noiembrie 2022.
eu a zis
Pe cei din primarie ii cam mananca spatele.
Poate primiti vreo vizita din partea celor de CC.
Vox populi a zis
Sahul a ajuns o afacere ce se joaca in familie si acum si pe bani.
edi a zis
unii joaca poker :))))) fiecare dupa posibilitati:))))
Lumi a zis
Competiția să fie finanțată de CL Hemeius!!!Nu se desfășoară în Bacău, deci….!
Oana a zis
La ce sume de bani se sifoneaza din bugetul municipiului Bacau (si nu numai), faptul ca se doreste alocarea acestei sume (aproximativ 5300 euro!) pentru organizarea unei competitii de sah (sport care ar fi bine sa se practice de cat mai multi cetateni pentru dezvoltarea intelectului) chiar nu mi se pare ca merita despicarea firului in 4. Pentru cei care nu au avut niciun punct de intersectie cu aceasta disciplina sportiva, cel putin in ultimii 5 ani, pentru a mentie cat de cat viu interesul pentru sah, s-au alocat sume din bugete private inclusiv de catre cei mentionati in articol.
Draga redactie, poate ca ar fi fost oportun sa mentionezi in acest articol si faptul ca saptamana trecuta ne-am mandrit cu rezultatul unuia dintre jucatorii de sah din Bacau.
Sahistul a zis
Unde ar fi problema mai exact?
Dacă un club de fotbal din Letea Veche câștiga un proiect pt un campionat de fotbal, ar tb sa închirieze terenul de la alt club din oraș?
Adica omul organizează toată logistica și se duce sa închirieze un hotel din oraș, sa bage banul în buzunarul cuiva care nu are nicio treaba?
Faptul ca pensiunea e rezervata pt sahisti înseamnă că nu e disponibila pt alți clienți, și atunci cum acoperă pierderea?
Dragos a zis
Domnii pensionari ar putea sa urmărească prognoza meteo pentru a organiza evenimentul în Parcul Cancicov, gratis, iar banii sa fie cheltuiți/folositi în alte scopuri, respectiv ajutorarea persoanelor ce nu au bani pentru cumpara medicamentelor, s.a., deci un scop Nobil nu unul șmecheresc/golanesc asa cum este „clubul de sah”.
George a zis
Ori ești prost ori ești și tu băgat în afacere. Hai să ținem concursul in Bacău dar să plătească cei din Timișoara. După capul tau e bine, nu???
Mihai Traian a zis
De ce să cheltuim bani pentru organizarea unui turneu de șah,fiindcă de-obicei acum nu se prea joacă șah
Veteranul a zis
5300 de euro pentru Primaria Bacau nu e mult. Problema nu e ca cuantumul sumei. Problema e ca unii se dedau la tot felul de magarii pentru a castiga un ban in plus. Ce ar fi fost daca aceasta competitie s-ar fi organizat intr-o cu totul alta pensiune, eventual aflata in orasul Bacau si care sa nu apartina unui membru a clubului local de sah. Nu era mai corect si mai onest?