Guvernul accelerează lucrările și pregătește exproprierile pe un nou tronson din Autostrada A7 Moldova, de 77,4 km, cuprins între Bacău și Pașcani.
După ce, în august, s-a dat oficial startul construcției pe șantierul Lotului 1 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, între Dumbrava și Mizil (21 km) și pe lotul 2 Mizil – Pietroasele, de 28,35 km, un nou segment consistent din A7 este gata de lucru.
O Hotărâre de Guvern introdusă în ședința de astăzi propune alocarea unui buget de 38,3 milioane de lei pentru despăgubirea proprietarilor de terenuri și trasează varianta definitivă a secorului cuprins între Bacău și Pașcani.
Noul coridor de expropriere
Conform indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului, Guvernul României aprobă declanșarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Bacău – Pașcani”, aflate pe raza localităților Săucești, Itești, Berești-Bistrița, Filipești din județul Bacău, Moldoveni, Secuieni, Horia, Trifești, Dulcești, Cordun, Săbăoani, Gherăești, Roman din județul Neamț, Mircești Hălăucești, MogoșeștiSiret, Stolniceni-Prăjescu, Pașcani din județul Iași.
Citește și „Exproprieri pe A7 Bacău – Pașcani. Un fost candidat la Primăria Bacău și un ex-deputat, printre despăgubiți”!
Sumele individuale estimate de expropriator se ridică la un total de 38,3 milioane lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii,
În lungime de 77,39km, secțiune este împărțită în trei loturi, respectiv:
Lot 1 Săucești (Bacău) – Trifești Târg, 30,30 km
Lot 2 Trifești – Gherăiești, 18,99 km
Lot 3 Mircești – Pașcani, 28,09 km
Urgența se explică prin faptul că Autostrada A7 Moldova beneficiază de finanțare europeană. Mai exact, sectorul Ploiești – Pașcani (circa 320 de km) beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția obligatorie pentru a nu pierde fondurile este ca proiectele să fie finalizate până în 2026.
Lasă un răspuns