• fosta contabilă șefă a Băncii Transilvania o acuză pe Carmen Negoiță, fosta sa șefă, de nereguli grave în acordarea unor credite
Fosta contabilă șefă Băncii Transilvania, Timona Cioinea, a fost audiată în cursul zilei de ieri de către Tribunalul Bacău. Ea a dat o declarație conform căreia fosta directoare a băncii, Carmen Negoiță, a acordat credite unor societăți fără să existe aprobarea în Comitetul de Credit și Risc (CCR), unde sînt analizate toate cererile de creditare. Societățile care au primit credite „direct” de la Carmen Negoiță sînt Mankin, Kinoti și Miraben.
Credite acordate cu mare discreție
Fosta contabilă șefă povestește că sîmbătă, 18 august 2001, după ora 12,30, oră la care majoritatea funcționarilor erau dja plecați din bancă, pentru cele trei societăți s-a făcut înregistrarea creditelor chiar de către directoarea carmen Negoiță. „În momentul în care întocmeam balanța zilnică, în mod automat toate fișierele trebuiau închise. Am constatat că trei poziții dintr-un fișier aparținînd serviciului credite erau deschise și, ca atare, eu nu puteam să termin treaba”, a declarat Timona Cioinea. Acesta a fost motivul pentru care, în acea zi de sîmbătă, directoarea Carmen Negoiță a revenit la sediul băncii. Pentru a „remedia” situația, directoarea băncii a prezentat contabilei șef dosarele celor trei societăți, spunînd că în cursul zilei au fost purtate discuții cu acești clienți, drept pentru care contabila șefă ar fi putut înregistra cele trei credite. „A sugerat să acordăm în această formă creditele pentru cele trei societăți (n.r. fără a fi aprobate de CCR) și, pentru că eu nu am fost de acord, a luat discheta proprie și a înregistrat personal cele trei credite”, a mai spus Timona Cioinea. Contabila șefă a mai afirmat că a purtat o discuție cu directoarea Negoiță prin care arăta că nu este de acord cu acordarea acestor credite, însă directoarea și-a văzut de treabă, spunînd că va cere telefonic acordul celorlalți membri ai CCR.
Contabila șefă a jucat și rolul de operatoare
„Întrucît la acea oră nu mai era în sediul Băncii Transilvania nici o operatoare la ghișeu, eu am executat dispozițiile directoarei și am efectuat viramentele pentru cele trei credite”, a mai declarat, în fața instanței, Timona Cioinea. Ordinele de plată în baza cărora s-au efectuat aceste operațiuni bancare au fost puse la dispoziția contabilei șef tot de către Carmen Negoiță. În apărarea sa, Timona Cioinea a mai declarat că „îmi este foarte greu să precizez nuanța dispozițiilor primite de la directoare, dar consider că deja îmi prezentasem poziția nefavorabilă față de acordarea acestor credite și neoperarea viramentelor ar fi însemnat deja prea mult pentru poziția mea față de un director”.
În acea perioadă, la Sucursala Bacău avea loc un control din partea centralei Băncii Transilvania, însă abia o lună mai tărziu, Timona Cioinea avea să prezinte aspectele despre cele trei credite șefului serviciului credite din centrala băncii. „Șefa serviciului credite din centrala băncii a făcut un referat cu toate cele relatate de mine, referat care nu a generat nici măcar o sancțiune în ceea ce privește acordarea de credite de către directoare fără acordul CCR”, a mai precizat contabila șef.
De-a șoarecele și pisica
După o ședință care a avut loc în data de 9 noiembrie 2001, contabila șef Timona Cioinea a primit o dispoziție de la președintele Băncii Transilvania, Iosif Pop, prin care aceasta avea de urmărit toate plățile din conturile societății Amapolla, a lui Benoni Beca, liderul Grupului „Alcool” din același dosar. Această firmă era suspectată de conducerea băncii de faptul că a transferat banii de la cele trei societăți creditate spre alte societăți, deci ținea locul de intermediar.
Timona Cioinea spune că „odată ce am primit dispoziția de la președintele băncii, eu am blocat conturile societății Amapolla, obligînd astfel clientul să-mi prezinte doar mie toate documentele înainte de operarea vreunei plăți”. Însă, în data de 19 noiembrie, Timona Cioinea a lipsit 2 -3 ore din sediul băncii, răstimp în care directoarea a deblocat contul firmei Amapolla pentru efectuarea unei plăți. „În acea zi am lipsit din bancă, iar la întoarcere am constatat că s-a făcut o plată din unul dintre conturile societății Amapolla, plată la care eu nu mi-am dat acordul. La centrală, pe baza dovezilor preluate din banca de date s-a constatat că deblocarea contului respectiv a fost făcut de către directoarea sucursalei, Carmen Negoiță”, a mai declarat Cioinea.
Următorul termen din procesul „Banca Transilvania” va avea loc marți, 25 noiembrie. (Andrei LASLĂU)
Lasă un răspuns