• o hotărîre judecătorească de la Curtea de Apel prin care președintele Colegiului Medicilor cere desfacerea contractelor de muncă a doctorițelor Elena Vamanu și Dana Coneac a intrat în vizorul polițiștilor • plîngerea ajunsă la ei a fost înaintată de conducerea Spitalului Județean care suspectează actul respectiv de înscrisuri false
Un mai vechi război declanșat în urmă cu doi ani de doctorul Neculai Filipescu, președintele Colegiului Medicilor(CM) din Bacău, împotriva a două doctorițe care la vremea respectivă ocupau posturile de directori la Direcția de Sănătate Publică și la Spitalul Județean a luat recent o întorsătură neașteptată. Început inițial în sala de tribunal, războiul s-a mutat recent la Poliție. Un act înaintat de președintele CM conducerii Spitalului Județean, prin care doctorul Filipescu cere desfacerea contractelor de muncă pentru doctorițele Elena Vamanu și Dana Coneac, și care a ridicat semne de întrebare conducerii spitalului, a fost înaintat polițiștilor. Ei trebuie să stabiliească autenticitatea unei hotărîri judecătorești care poartă antetul Curții de Apel. Surse din Poliție ne-au declarat că actul suspectat de conducerea spitalului a fi fals este în lucru și că abia peste o săptămînă se vor putea pronunța asupra autenticității sale.
Hîrtia trimisă în atenția polițiștilor este emisă de Curtea de Apel și specifică faptul că, în procesul declanșat Ministerului Sănătății de către Colegiul Medicilor, rezervarea de post în spital a doctorițelor Coneac și Vamanu trebuie anulată. „Acum aproximativ o lună am primit de la Colegiul Medicilor o hotărîre judecătorească referitoare la anularea rezervării de posturi ale doctorițelor Vamanu și Coneac. Alăturat ne-a fost trimisă o adresă prin care doctorul Filipescu cerea desfacerea contractelor de muncă ale acestor doctorițe, întrucît hotărîrea judecătorească ar fi definitivă, irevocabilă și învestită cu formulă executorie. Sînt anumite inadvertențe între ce scrie pe hotărîrea judecătorească a Curții de Apel și adresa Colegiului, motiv pentru care am înaintat o plîngere la Poliție, pentru că desfacerea unui contract de muncă nu se face atît de simplu”, ne-a decalart dr. Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean.
În urmă cu doi ani, doctorul Neculai Filipescu, președinte al Colegiului Medicilor, a dat în judecată Ministerul Sănătății (MS) pentru abrogarea unui ordin prin care medicii inspectori ai DSP își pot rezerva posturi conform specialității în unități medicale. În baza acestui ordin, emis de MS în anul 1998, doctorițele Elena Vamanu și Dana Coneac au beneficiat de rezervarea de posturi în Spitalul Județean. „Intrarea mea în spital a fost pe baza concursului pe care l-am susținut pentru ocuparea funcției de director. În baza acestui concurs, am beneficiat de contract de muncă în spital. În postul de director al spitalului am ajuns de pe funcția de medic inspector la DSP. Conform ordinului 366 al ministerului Sănătății, medicii inspectori au dreptul la rezervare de post în instituțiile medicale și în baza lui am beneficiat de post de medic în spital. Contractul meu de muncă la Spitalul județean este obținut însă prin concurs. Doctorul Filipescu a dat mai întîi DSP-ul în judecată, pentru că susținea că a fost ilegal concursul de director pe care l-am susținut, iar apoi a dat în judecată iarăși ministerul, pentru aborgarea ordinului care specifica rezervările de post”, ne-a declarat dr. Elena Vamanu, fost director al Spitalului Județean.
Scandalul izbucnit odată cu aceste procese a fost de durată. „Primul proces, în care doctorul Filipescu reclamă legalitatea concursului de director pe care l-am susținut în 1999, l-am cîștigat. Doctorul Filipescu a plătit din banii colegiului cheltuieli de judecată în valoare de 20 de milioane de lei. Celălalt l-a cîștigat doctorul Filipescu, dar hîrtia de la Curtea Supremă de Justiție nu specifică faptul că sentința este irevocabilă și cu formulă executorie”, a continuat doctorița Vamanu. Aceeași opinie o împărtășește și doctorița Dana Coneac, director DSP în perioada iulie 1999-februarie 2000.
Avocatul Colegiului Medicilor, Petru Hărătău, susține că hotărîrea judecătorească înaintată conducerii spitalului este învestită cu formulă executorie și trebuie doar pusă în aplicare. „Nu înțeleg pe cine anchetează polițiștii. Pe judecători sau pe doctorul Filipescu? Plîngerea făcută la Poliție este aberantă. Hotărîrea este a Curții Supreme de Justiție și este irevocabilă și învestită cu formulă executorie. Luînd în calcul această hotărîre, este un lucru de bun simț să fie pusă în aplicare desfacerea celor două contracte de muncă. Este un lucru la care te obligă legea”, ne-a declarat Petru Hărătău, avocatul Colegiului Medicilor. Lumină asupra acestui caz se va face în următoarele zile, cînd polițiștii la care a ajuns plîngerea Spitalului Județean va primi un răspuns din partea acestora. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns