• primarii le-au reproșat șefilor județului că „lucrează în orb”, fiindcă ei nu știu ce prevăd contractele • alți primari au acuzat furnizorii că fac treabă de mîntuială
Cea mai aprinsă discuție purtată ieri, la ședința Comisiei consultative, de șefii județului și primarii din orașe și comune a fost legată de modul cum se desfășoară în județ programul „laptele și cornul” pentru elevi. Traian Milon, secretarul județului, a explicat că mulți directori de școli primesc produse alimentare pentru mai mulți copii decît cei care vin la școală. „Se crează astfel stocuri nejustificate, deși marfa în plus nu poate fi decontată. Directorii de școli fac recepția mărfii mult prea tîrziu. Așa s-a ajuns în situația ca acum să avem o sumă restantă către furnizori, pentru lunile septembrie și octombrie, de 1,2 miliarde de lei. Vă rugăm să nu mai primiți unt neambalat în porții și brînză în loc de lapte, fiindcă poate fi pusă în pericol sănătatea copiilor”, a atenționat Traian Milon.
Secretarul județului a venit cu argumente: în urma unor controale ale Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului s-a depistat că, la Grădinița nr. 10 din Bacău, nu a fost delegată nici pînă acum o persoană care să se ocupe de primirea și distribuirea suplimentului de hrană pentru copii. În plus, la Școala nr. 1 din Răcăciuni nu există nici un frigider, iar la școlile Siretu, Holt, Rușiciutea și Școala de Arte și Meserii s-au aplicat avertismente pentru diverse nereguli.
Primari puși să respecte contracte pe care nu le-au văzut niciodată
Primarii s-au arătat extrem de supărați că șefii le cer să respecte contracte pe care ei nu le-au văzut niciodată. „Programul ăsta s-ar chema mai bine biscuiți și unt. Nouă ne aduc pachetul de unt întreg, iar copiii nu-l pot împărți la școală, așa că abia acasă mănîncă, dacă mai apucă, că sînt din familii numeroase”, a spus Ioan Apostol, primarul din Filipești. „La noi în comună, untul vine de la Panimon. Le-am spus să nu mai aducă, dar ei mi-au spus că «nu, domnule, nu noi răspundem, noi doar îl aducem». Pe cine să trag la răspundere?! Noi nu cunoaștem ce-a fost trecut în caietul de sarcini, nu știm care sînt condițiile. Am înțeles că Panimon a subînchiriat de la altă firmă”, a spus și primarul din Coțofănești, Viorel Olariu. Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean, i-a cerut Olgăi Hăineală, directorul Direcției Buget – Finanțe a CJ, să îi cheme la discuție atît pe primari, cît și pe furnizori. Teodora Voinea, directorul Panimon, ne-a declarat însă că firma a participat la licitația organizată și că și-a cîștigat dreptul de livra produse de panificație în această zonă. Directoarea Voinea a negat că angajații de la Panimon ar transporta și lapte sau unt.
Numai că tirul acuzațiilor din partea primarilor nu s-a oprit aici. Ion Osoloș, primarul din Oituz, s-a plîns că firma care îi aduce alimentele pentru elevi lasă toate produsele la școala de centru. „Nu duc la toate școlile, așa cum ar trebui”, s-a plîns primarul. La fel de vehement a fost și Eugen Bogdan, primarul din Horgești, care a afirmat că firma Almera Internațional din Galați aduce în comună „laptele și cornul” o dată pe săptămînă. „Pe noi ne-a întrebat cineva? Ei vin o dată pe săptămînă și-mi lasă mîncarea, că nici n-am unde s-o mai depozitez”, a explicat primarul. Același neajuns l-a reclamat și alți aleși locali. „Noi nu cunoaștem prevederile contractuale. Cum putem să cerem socoteală furnizorilor, dacă nici acum noi nu știm pe ce lucrăm. Licitațiile și contractele le-a făcut Consiliul Județean. Ar trebui să primim și noi o copie măcar a acelui capitol legat de obligațiile furnizorilor. Lucrăm în orb”, a spus și Viorica Marcu, primarul din Traian. „Aveți dreptate, doamna primar, dar vă dați seama ce-ar fi să facem 82 de copii după contracte? Ne-ar lua o săptămînă”, a căutat o cale de ieșire președintele Lupu.
Sănătatea copiilor, în pericol
Bulibășeala care domnește în privința programului de distribuire a alimentelor în școli și grădinițe poate avea consecințe chiar asupra copiilor. Este clar că sînt nereguli în ce privește depozitarea, că încă mai sînt unități unde nu se știu persoanele care trebuie să răspundă de acest aspect, cum, la fel de grav, alimentele rămase la școlile din centrul comunei sînt duse cum se poate la celelalte unități. „La noi în comună, vine mașina, lasă produsul la școala de centru. După aceea trebuie să mă ocup eu de transportul lor mai departe. O fac cu mașina de la primărie, deși n-am autorizație sanitară pentru acest lucru. Dacă, Doamne ferește!, se îmbolnăvește vreun copil, cine răspunde?!”, a întrebat și Georgel Andriescu, primarul din Gura Văii. Nici unul dintre șefii județului n-a venit cu vreun răspuns. A făcut-o un alt primar, dar cu glas șoptit, cît să-l audă doar ce-i din jur: „Mai bine să nu se mai dea deloc”. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns