În zilele de 15 şi 16 decembrie a avut loc a VI-a ediţie a Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”, sub genericul „Memorie, limbă naţională, cultură locală”, eveniment iniţiat de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău şi realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bacău.
Pentru prima zi a fost derulat programul „A-ul şi B-ul literaturii române, ivite în Bacău/Memorial Yin Yuguo”, care a inclus, în două runde (la ora 12 şi în reluare, la ora 17), proiecţia documentarului “The Joys and Sorrows of Young Yuguo”, oferit de Netflix. A fost omagiat astfel Yin Yuguo (15 mart. 2002, Republica Populară Chineză – 26 ian. 2019, Roman, judeţul Neamţ), cursantul care a reuşit performanţa ca în doar 80 de zile cât a zăbovit printre noi, în municipiul Bacău, ca înscris la cursurile intensive de învăţare a limbii române, să asimileze cunoştinţele fundamentale pentru comunicarea orală şi cea scrisă.
În Aula Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi-au dat întâlnire echipa de realizatori a producţiei cinematografice, condusă de Ilinca Călugăreanu, cu publicul alcătuit din studenţi (în special de la Facultatea de Litere), profesori, oameni de cultură care l-au cunoscut pe Yuguo. A prezentat conf. univ. dr. Nicoleta Popa Blanariu, iar invitat special a fost criticul de film Irina-Margareta Nistor.
Prin conexiune pe reţelele sociale s-a intrat în legătură directă cu părinţii celui omagiat, care au purtat un emoţionant dialog cu organizatorii şi cu publicul. Ca recunoaştere a meritelor celor ce au depus efort pentru a realiza filmul şi a-l promova, Senatul (preşedinte, prof. univ. dr. ing. dr.h.c. Valentin Nedeff) şi Rectoratul (rector, prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky) au acordat Testimonium laboris Ilincăi Călugăreanu şi Irinei-Margareta Nistor.
A doua zi, au avut loc activităţile „Alecsandri, acasă. Trei decenii de la prima «Alecsandriană»” (la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Bacău) şi „Vârstele limbii române. Contemporanii lui Vasile Alecsandri – George Sion, la bicentenar” (la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău). Au fost programate comunicări ştiinţifice, competiţii lingvistice (Campionatul de ortografie), evocări, lansare de carte, donaţii de lucrări de artă şi obiecte cu valoare patrimonială ş.a.
Parteneri au fost Chromatique (Ovidiu Ungureanu) şi Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri” Bacău (preşedinte executiv, conf. univ. dr. Ioan Dănilă).
(sursa: comunicat de presă)
Lasă un răspuns