In fiecare an, bancherii ne anunta strimbind din nas, ca inca sintem departe de „tarile civilizate” la utilizarea cardurilor. Ca ar fi bine sa le folosim mai des ca sa intram in rind cu lumea. In schimb, ei – bancherii – ne dau voie sa le dam banii spre pastrare fara sa le cerem dobinda.
Partea cu dobinda este deja clara; am mai scris despre mirarea mea cum ca nu primim mai nimic pentru banii pe care-i tinem in conturile de card. Astazi o sa amintesc despre o alta problema: lipsa de fiabilitate a sistemului.
Adica, atunci cind te trezesti la casa ca incerci sa-ti platesti cumparaturile si POS-ul comunica sec: „tranzactie esuata”. Desi ai bani in cont, PIN-ul l-ai introdus corect, insa banca ta nu comunica in nici un chip cu banca magazinului. Din spate ceilalti clienti vocifereaza nemultumiti ca trebuie sa astepte, vinzatoarea se precipita si bodyguardul te ia la ochi.
Sau, o alta situatie: din varii motive ti se blocheaza cardul in bancomat. Mai ales daca e vorba de o persoana mai in virsta si atehnica, acest lucru se intimpla. Si persoana respectiva incepe sa caute banca in a carei proprietate se afla bancomatul. Partea cea mai frumoasa este atunci cind persoana in cauza este plimbata prin tot orasul pentru ca nici un functionar bancar nu stie procedura si cine se ocupa. Ori, dupa ce afla, te amina zile in sir, pina ti se face lehamite si ceri bancii tale sa-ti dea alt card.
In concluzie, recomand cu incredere platile „cash”. Pina cind bancile si comerciantii vor pune la punct o tehnica de reducere a situatiilor descrise mai sus.
Alin a zis
Recomanzi degeaba plățile cash, sunt atâtea avantaje la plata cu cardul și la banii ținuți pe card. De ce nu ai spus nimic de cazul când vreo bătrână și pierdut pensia în întregime pe stradă sau poate i-a fost furată. Dacă-i fura cardul, ce făcea cu el? Ca să nu mai vorbim de multe alte chestii de natură materială și santiară.
Razvan Bibire a zis
„chestii de natura santiara”??? Poate ne spuneti Dvs. care ar fi acelea. Si sa ne enumerati care ar fi acele avantaje ale banilor tinuti pe card. Avantajele posesorului, nu ale bancii…
catalin a zis
Chestiunile sanitare cred ca se refera la faptul ca banii cash sunt purtatori de microbi si virusi. Ca sa nu mai vorbim ca unii isi umezesc degetul in gura cand numara bancnotele…
Referitor la avantajele cardului iti pot spune din proprie experienta (vreo zece ani de folosire intensiva a diverse carduri in Romania): la ING sau Millenium ai 9, respectiv, 8 la suta dobanda pentru banii tinuti pe card. Prin folosirea internet banking-ului poti „jongla” cu depozite din „surplusul” din contul de card. De asemenea, daca folosesti si un card de credit eliberat tot de banca la care ai cardul de debit, poti cheltui banii bancii si alimentezi dupa 45-55 de zile, timp in care iei dobanda pe banii din contul tau fara sa platesti vreo dobanda bancii pe banii folositi din credit. Pot continua cu avantajele subtile ale folosirii cardului pentru ca n-or fi occidentalii atat de tampiti incat sa utilizeze un produs prost vreme de vreo trei decenii…
Tupak a zis
Domnu Catalin, matale la ce banca lucrezi? Intreb doara sa, de control. Ca in afara de ING nu mai ofera nimeni dobanda la banii de pe card.
Alin a zis
Domnule Răzvan Zimbre, cred că ar trebui să-ți citești dumneava cititorii, nu noi pe tine. :))) Vedeți cum domnul Cătălin a prins aspectul santiar al folosirii cardului, dar și cel al avantajelor.
Avantaje? În afara rapidității plaților la cumpărături, acele cazuri de erori ale POS-ului fiind foarte rare, ar mai fi faptul că stai în fața calculatorului de acasă și-ți plătești tot ce ține de facturi, bilete de avion, cumpărături on-line, etc. Avantajul ar mai fi acel al siguranței banilor, după cum am mai spus…
x a zis
Evident ca aceste comentarii sunt „obiective”,nici alin nici catalin nu au de-a face si nici nu sunt afectati direct/indirect de evolutia industrei bancare!
lol
Razvan Bibire a zis
Domnu’ Catalin, cu mare drag imi citesc cititorii, in special atunci cand sunt obiectivi.
Sa le luam pe rand:
-erorile POS: am patit de doua ori intr-o saptamana la doua hypermarketuri diferite. La unul dintre ele a trebuit sa insist sa-mi dea copie dupa chitanta pe care scria „tranzactie esuata”.
– folososesc de multa vreme serviciul de „internet banking”. Este, probabil, cel mai mare avantaj pentru un posesor de card. Exista, insa, si comercianti batuti in cap de soare: UPC, de exemplu, care nu-mi da voie sa platesc prin internet decat daca imi fac cont la o anumita banca. Or, deja am contul la o alta banca, prin care platesc facturile la toate utilitatile.
-dobanda. E o problema. Cetateanul imprumuta lunar banca sa cu sume destul de mari iar ea, in schimb, il taxeaza pentru ca-i da bani. Intelegeti problema? Banca se foloseste de acei bani ca sa faca profit – ii imprumuta cu dobanda. Dar cetateanului nu-i plateste dobanda pentru ca-i da banii sa-i pastreze. Sunt cateva exceptii, ce-i drept, dar putine.
-siguranta banilor. Aici e de discutat. Despre clonari de carduri, despre atacuri de phishing si despre faptul ca bancile nu reactioneaza in momentul unui astfel de atac.
Alin a zis
Domnule Răzavan, dacă vorbim de clonări de carduri, banca este obligată să restituie suma în totalitate celui păgubit, banca fiind responsabilă de securitatea tranzacțiilor și operațiunilor.
Dacă vorbim de atacuri phishing, acestea sunt egale cu zero dacă fiecare client respectă indicațiile date de bancă. Oamenii care cad în plasa atacurilor phishing sunt mai slab pregătiți, naivi sau cum vreți să le ziceți.
Despre plata facturilor la UPC, vă aduc la cunoștință că se pot face prin următoarele societăți:
-Banca Transilvania
-ING Bank
-Raiffesen Bank
-BCR
-Poșta Română
-OMV
-PayPoint
-PayZone
Despre erorile POS, ce să vă zic? Am avut una singură în toată viața, iar la a doua încercare s-a rezolvat aparenta problemă.
Cât despre chestia cu chitanța privind tranzacția eșuată, nu era mare nevoie. Mergeați acasă, verificați contul, iar dacă banii erau luați de două ori, făceați refuz la plată. Simplu, nu? Și anula tranzacția respectivă.
Alin a zis
X, cum ar trebuie să fim afectați? Tu cum ești afectat de faptul că plătești sau nu cu cardul? Ce legatură au chestiile astea cu criza? Probabil la ea te referi!
Razvan Bibire a zis
@Alin: si cum platesc prin internet banking UPC prin Posta Romana? Pentru ca UPC agreaza doar internet-bankingul de la Banca Transilvania.
Aveti idee cat dureaza returnarea banilor in cazul unui atac de phising? Practic, nu teoretic.
Daca fiecare client ar respecta indicatiile bancii va dati seama ca nu am mai vorbi despre atacuri de fishing. Problema este catacurile devin tot mai subtile iar bancile nu fac aproape nimic pentru a contra-ataca. De exemplu, cu foarte putin efort, se poate suspenda contul de hosting pe care se afla site-ul falsificat. In maxim doua ore va garantez ca firma de hosting suspenda contul. Dar nu am auzit de vreo banca de la noi care sa aplice masuri active de protectie. Cu greu bancile au inceput sa trimita mesaje de avertisment.
un cetatean a zis
Parerea mea de cetatean (daca tot e voie sa ne dam cu parerea) este ca e o mare minune treaba asta cu plata prin intermediul cardului, se castiga timp, etc., dar (!) e si o mare tampenie pentru ca *bancomatele sunt de cacao si la tara nu prea merg, **de cele mai multe ori iti intra banii pe card cand are chef banca sa-i vireze, *** te conditioneaza uneori ce suma sa scoti, **** daca n-ai cash in buzunar mirosi a prost, ***** risti sa-i lasi pe altii sa se imbogateasca cu banii tai in timp ce tu stai to cu amaratele alea de sute de lei, etc, etc., etc. Si toate astea numai pentru ca traim in Romania, Romanie care nu prea mai este a noastra. Din pacate!