Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a confirmat existența virusului de gripă aviară în mai multe ferme de curcani ale companiei BRAVCOD SRL, care vinde sub brandul Peneș, potrivit unui comunicat de presă remis de instituție.
Sunt afectate fermele BRAVCOD SRL – F1, care are un efectiv de 44.477 de curcani, BRAVCOD SRL – F2, cu un efectiv de 65.626 de capete, și BRAVCOD SRL – F5, cu un efectiv de 113.407 de păsări. În total, vor fi sacrificați 223.510 curcani.
Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor.
În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecție a animalelor) și îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acțiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea și îngroparea păsărilor din Ferma 1, și ulterior a celor din Ferma 5.
În zona de protecţie se află 9 exploataţii comerciale de păsări, din care 5 ferme sunt cu profilul de creștere curcani (la data prezentei 2 nefiind populate) și 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate), iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploatații comerciale, din care 3 ferme de creștere curcani, 3 ferme de broiler, o fermă de găini de reproducție, 10 de găini ouătoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe. De asemenea, în zonele de restricții se află 2 abatoare și o stație de incubație.
Focarele au fost notificate la Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (WOAH), au fost informate Institutul Național de Sănătate Publică și Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România și urmează a fi organizată o videoconferință cu structurile teritoriale pentru aplicarea măsurilor de control specifice.
Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România au fost convocați pentru discutarea măsurilor suplimentare de biosecuritate care vor fi instituite în fermele comerciale de păsări, pentru a preveni răspândirea bolii.
În Bacău, Peneș își vinde produsele în Băcănia Meda, Str. Buciumului, nr. 5, iar în Onești, în magazinul ALIMON S.A. Piața Agroalimentară – Str. Cașinului nr. 2, conform datelor de pe site-ul companiei.
Marius P a zis
Virusul gripei aviare a venit via LEBEDELE călătoare? Se vorbește despre gripa aviara peste granița României către Vestul Europei de multă vreme…ce măsuri au fost luate până acum? Este ok sa fie ingropate atâtea păsări?? Altă metodă de eliminare nu se cunoaște? Se produce o poluare a solului și nu numai in zona respectivă!!! Autoritățile locale și naționale ce fac vis-a-vis de această problemă?? Posibil sa fie despăgubiri pentru agentul economic, dar restul???
IONEL a zis
A prins vreun deputat pont la importul de pasari din afara si s-a ordonat distrugerea producatorilor locali?
un om a zis
Ionele scumpule nu trebuie sa intervina deputatii ca soarta exportului de carne din Romania este decisa de mentorii de la Apus !!! Pai cum vrei sa isi vanda ei produsele ???