• MAPAM spune că se impune închiderea temporară a acesteia, pînă la rezolvarea problemelor de mediu • principalul capitol supus discuțiilor la Adunarea Generală a Acționarilor a fost legat de problemele de mediu ale SC Sofert SA • directorul general Cornel Cîrnu a trimis o adresă Gărzii de Mediu pentru găsirea unei soluții cu privire la intrarea în normalitate din punctul de vedere al emisiilor de amoniac
Situația societății „Sofert” Bacău pare să fie la această oră pe muchie de cuțit, după ce Garda de Mediu a aplicat combinatului de îngrășăminte chimice nu mai puțin de nouă amenzi, pentru poluările repetate. De altfel, conducerea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului (MAPAM) a emis ieri un comunicat conform căruia, din cauza poluărilor frecvente cu amoniac, „se impun măsuri de închidere temporară a instalției de uree pînă la rezolvarea problemelor de retehnologizare a acesteia pentru a se încadra în limite admise”. O măsură dură ce survine la numai 24 de ore după ce Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la „Sofert” s-a întîlnit pentru a lua în discuție tocmai problema polurii cu amoniac. Cei prezenți au aprobat un program de investiții pentru îmbunătățirea situației de mediu, program de investiții pe termen lung care se va desfășura în două etape. Prima dintre aceasta se referă la investiții tehnice care să stabilizeze situația pe moment. „Este vorba despre investiții din punct de vedere tehnic care vor fi soluționate complet abia în cea de-a doua etapă”, ne-a declarat Neculai Mihai, director tehnic la SC Sofert SA. Valoarea totală a primei părți din acest proiect de investiții se ridică la suma de peste 215.000 de euro. Totodată, Sofert SA, împreună cu firma Stamicarbon (Olanda), licențiatorul fabricii de uree, va elabora pînă la data de 1 decembrie un studiu de fezabilitate privind soluționarea problemelor de mediu din fabrica de uree. Acest studiu va fi întocmit în conformitate cu cele mai bune tehnici disponibile (BAT-uri) și va constitui un punct de plecare în programul de conformare. Cea de-a două etapă se pare că va intra în vigoare la jumătatea anului viitor, iar valoarea investițiilor s-ar putea ridica la cîteva milioane de euro.
Un alt punct de pe ordinea de zi de la ședința AGA a fost analiza privind situația economico-financiară a combinatului băcăuan. În cadrul acestei ședințe au fost prezentate toate datoriile pe care le are „Sofert”, precum și motivele care au dus la această situație. Urmează ca în cel mai scurt timp să se găsească și unele soluții pentru rezolvarea acestei situații.
„Sofert” încearcă să obțină Autorizația Integrată de Mediu
De la începutul anului, SC Sofert SA Bacău a fost sancționtată contravențional de nouă ori pe motiv de depășire a emisiilor de amoniac în orașul Bacău și în zonele limitrofe. Statistica demonstrează că aceste depășiri au apărut în condiții meteorologice specifice: ceață naturală, inversiune termică, mișcare descendentă a aerului foarte lentă, în situația funcționării normale a instalației de uree. Directorul Cornel Cîrnu explică aceste depășiri ale valorilor normale ca fiind determinate de faptul că „Sofert se află în vecinătatea unor lacuri de acumulare care favorizează apariția ceței naturale. În momentul în care ceața coboară, antrenează cu ea și gazele reziduale emanate de instalațiile din combinat. Ceea ce trebuie știut este că aceste lacuri de acumulare au apărut mult după deschiderea combinatului de îngrășăminte chimice”. Acesta a adăugat că societatea pe care o conduce a început, în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr 34/2002, pregătirea documentației necesară obținerii Autorizației Integrate de Mediu. În acest context, „Sofert” a trimis, pentru observații, către Agenția Regională de Protecție a Mediului (ARPM), unele bilanțuri de specialitate. În cele din urmă, Sofert SA solicită ARPM Bacău și Gărzii de Mediu să-și definească clar poziția față de combinatul chimic. În scrisoarea trimisă acestor două instituții, „Sofert” cere „intrarea societății în procedura de obținere a Autorizației Integrate de Mediu în cel mai scurt timp posibil. Pe parcursul elaborării documentației, în situația în care factorii meteo specifici amplasamentului împiedică dispersia normală a emisiilor, să se stabilească de comun acord alte limite ale emisiilor.
În cazul în care această cerere nu va fi aprobată de ARPM Bacău și Garda de Mediu, „Sofert” cere dispunerea de către cele două instituții a opririi instalației de uree, care implică oprirea întregii platforme și trimiterea în șomaj a salariaților din combinat și a celor din firmele colaboratoare. O măsură care a fost deja luată în calcul nu de ARPM sau Garda de Mediu, ci chiar de conducerea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului. Altfel, comisarii Gărzii de Mediu au aplicat, ieri, cea de-a noua amendă pentru SC „Sofert”, în valoare de 225 de milioane de lei, pentru poluarea înregistrată la sfîrșitul săptămînii trecute. Amintim că sîmbătă seara, concentrația de amoniac din atmosferă a depășit de nu mai puțin de șapte ori valorile maxim admise. Interesant e însă, faptul că, deși, în ședința AGA a admis și varianta închiderii instalației de uree, directorul Cornel Cîrnu a semnat procesul verbal, dar, potrivit comisarului de mediu Titi Secară, a anunțat că va contesta sancțiunea de ieri în instanță. Cuantumul amenzilor primite de „Sofert” pe motiv de poluare cu amoniac de la începutul anului și pînă acum depășește suma de un miliar de lei. (Andrei LASLĂU, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns