În România, peste 180.000 de adolescenți declară că sunt căsătoriți. Practic, de la un recensământ la altul, numărul acestora a crescut de peste 11 ori. În județul Bacău, s-au declarat căsătoriți 7.564 de adoelscenți.
Sociologii cred, însă că mulți nu au trecut pe la starea civilă sau, pur și simplu, nu înțeleg termenul. La fel de adevărat este că, în cadrul unor minorități sau culte religioase, este acceptat mariajul înaintea împlinirii vârstei de 18 ani.
Și, totuși, numărul adolescenților care au declarat că sunt căsătoriți este surprinzător de mare.
Potrivit datelor de la recensământ, în România trăiesc aproximativ un milion treizeci și nouă de mii de adolescenți, adică tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.
Dintre aceștia, mai bine de 180.000, adică 17%, s-au declarat căsătoriți, după ce au completat chestionarul de recensământ. În 2011, numărul tinerilor căsătoriți era puțin peste 16.000, de 11 ori mai puțin decât în prezent. Tot la categoria adolescenți, aproximativ 400 s-au declarant văduvi, iar peste 1.500 divortați.
Potrivit INS, cele mai multe persoane, între 15 și 19 ani, care au declarat că sunt căsătorite, sunt în județele Iași, Ilfov, Constanța, Cluj, Dolj, Bacău, Neamț, Brașov sau Argeș.
Potrivit legii, în România, căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani sau de la 16 ani, dar doar cu acordul părinților și în temeiul unui aviz medical special.
Ce susțin sociologii
Sociologii susțin că mulți dintre adolecenți nu au știut să facă diferența între a avea un partener și a fi căsătorit.
Gelu Duminică, sociolog: „Educația de calitate este un miraj pentru foarte mulți dintre români, și mulți dintre noi nu am înțeles diferența dintre a fi căsătorit și a avea un partener, o parteneră sau un prieten, o prietenă, și nu am înțeles diferența între uniune consensuală și căsătorie. Așa că vedem că școala nu ne echipează cu competențele minime. Faptul că eu sunt într-o relație, i-a făcut pe mulți să bifeze căsătorie, dar asta e o ipoteză”. (Sursa: Pro TV)
Gica Contra a zis
Legal esti adult cand ai implinit 18 ani. Deci intervalul 15-19 nu reprezinta „adolescentii”.
Daca ziceati 12 – 18 ani era alta mancare de peste.
Dani a zis
Adolescentii sunt din ce in ce mai prosti. Asa e in toata lumea nu va faceti griji.
EUGDJSHWJS a zis
Conservatorule!
Irina a zis
Eu sunt căsătorită legal de la 17 ani , nu sunt
de etnie rrom ci 100% româncă și am o familie foarte frumoasa asa ca nu trebuie sa judecam adolescenții. Mai bine sa ne gândim la noi, draga DANI, pentru ca uni sunt prosti și la 50 de ani dacă e sa o luam asa