• cel puțin două societăți și-au anunțat intenția de a cumpăra o parte din Vinalcool • ofertele depuse de eventualii cumpărători pentru terenul pe care îl doresc depășesc cu mult valoarea la care a fost evaluată societatea întreagă • reprezentanții Vinalcool au anunțat deja Direcția Finanțelor Publice că fabrica are posibilitatea să-și achite toată datoria către stat
Societatea Vinalcool a primit cel puțin două oferte de cumpărare a terenului situat chiar peste drum de fabrica băcăuană și care, se pare, reprezintă toată miza scandalului izbucnit în jurul acestei afaceri. Una dintre firmele interesate să achiziționeze terenul, în suprafață de 2,2 hectare, a oferit 5,5 miliarde de lei, iar o alta se arată dispusă să-l cumepre cu 6,1 miliarde de lei. Același teren a fost evaluat de firma Instant Expert la trei miliarde de lei.
Ofertele depuse de eventualii cumpărători sînt la valoare dublă față de evaluarea făcută în vederea executării de către Direcția Generală a Finațelor Publice (DGFP) Bacău și ar permite societății Vinalcool să-și achite toate datoriile la stat. În acest sens, reprezentanții Vinalcool au înaintat deja o adresă la DGFP prin care fac cunoscut că „avem posibilitatea de a vă achita integral debitul datorat către bugetul statului. În conformitate cu prevederile art. 94 și 95 alin.1 și 2 din O.G. 61/2002, privind colectarea creanțelor bugetare, vă solicităm acordul cu privire la vînzarea unei suprafețe de 22.500 m.p. avînd la bază oferta de cumpărare nr.XXX din 17.11.2002. Întrucît prețul oferit acoperă integral datoria la bugetul de stat, după acordul de vînzare și plata datoriilor vă solicităm ridicarea tuturor sechestrelor”. În cazul în care DGFP va fi de acord cu vînzarea acestui teren, Vinalcool ar putea s-o ia de la capăt cel puțin în ceea ce privește relația cu statul. Fabrica ar mai rămîne cu datorii comerciale, dintre care cea mai importantă este la Bere Lichior Mărgineni, debit ce ajunge la vreo 35 de miliarde de lei.
Vinalcool, de vînzare la prețul unei limuzine
Scandalul despre vînzarea pe nimic a societății Vinalcool a izbucnit în luna octombrie a acestui an, dată la care, la cererea SC Bere Lichior Mărgineni, judecătorii Secției Comerciale a Tribunalului Bacău au declarat starea de insolvență a fabricii băcăuane. Primele semne că ceva ar fi în neregulă au apărut în momentul în care, la cererea DGFP Bacău, s-a făcut o evaluare a societății în vederea scoaterii ei la vînzare pentru un debit la bugetul statului de 5,5 miliarde de lei. O evaluare a firmei Instant Expert arăta că prețul de pornire al licitației pentru întreaga societate era de mai puțin de șapte miliarde de lei, sumă pentru care orice patron ceva mai înstărit ar fi reușit s-o cumpere. DGFP Bacău a obținut permisiunea de a vinde Vinalcool în aceeași ședință de judecată în care s-a declarat starea de insolvență a fabricii. Tot atunci a fost numit și administratorul judiciar al societății. Judecătorii l-au desemnat chiar pe cel ce întocmise evaluarea pentru vînzarea Vinalcool la cererea DGFP, respectiv firma Instant Expert. Lucru contestat și de firma aflată în incapacitate de plată, cît și de creditorul principal al Vinalcool, respectiv Bere Lichior Mărgineni. Cele două au făcut recurs la această decizie, motivînd că administratorul judiciar este incompatibil cu funcția, fiind una și aceeași persoană care a făcut evaluarea societății pentru vînzare.
Evaluarea s-a făcut în luna septembrie la cererea Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău care este deținătoarea unui titlu de sechestru general asupra fabricii, pentru datoria de 5,5 miliarde de lei la stat. Potrivit reglementărilor în vigoare, evaluarea unui bun se poate face după trei metode: patrimonială, comparația valorilor de piață, adică ale altor tranzacții similare, și comparația valorilor de pe piața extrabursieră a acțiunilor societății scoase la vînzare. Societatea Instant Expert a evaluat fabrica băcăuană la 6,8 miliarde de lei prin comparație cu valorile de tranzacționare pe piața Rasdaq a acțiunilor unor societăți aflate în situații similare. Aceasta este însă, în opinia, altor evaluatori metoda de evaluare cel mai puțin folosită, în general mergîndu-se pe valoarea de patrimoniu a bunului care urmează să fie vîndut. Evaluatorul a trecut în raportul său și care ar fi valoarea de înregistrare contabilă actualizată a bunurilor imobile (teren, contrucții, mijloace fixe) ale fabricii și care ar ajunge la 25 de miliarde de lei. Alte voci susțin însă că licitația ar fi putut porni și de la 17 miliarde de lei. Evaluatorul a ales metoda comparației tranzacțiilor efectuate cu acțiuni ale unor societăți similare pe piața Rasdaq, de unde a rezultat o valoare de 6,8 miliarde de lei.
Licitația a fost oprită de judecătorii Curții de Apel Bacău
Potrivit acordului obținut de DGFP în instanță pentru vînzarea societății, pe 24 octombrie s-a organizat licitație pentru vînzarea societății. La licitație erau înscrise cinci firme. Două dintre ele au renunțat pe parcurs, iar licitația urma să se desfășoare între trei competitori: Spedition UMB SRLdin Podu Turcului, firma omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, firma Artco Invest SRL din Bacău, societate care a fost principalul distribuitor de băuturi alcoolice a Vinalcool din 1991 pînă în 1998, și firma Vladcon SRL, cu sediul în strada Cornișa Bistriței din Bacău, al cărei principal obiect de activitate, declarat la Ministerul Finațelor, este curățarea și întreținerea clădirilor. Înainte însă de începerea licitației, reprezentanții Vinalcool au prezentat o ordonanță președințială
de suspendare a execuției silite de către Direcția Generală a
Finanțelor Publice Bacău, iar licitația nu a mai avut loc.
Vînzarea societății Vinalcool are miză destul de mare, dacă unele dintre societățile înscrise la licitație au fost „convinse” mai mult sau mai puțin ortodox să nu participe la licitație. Ba, mai mult, o firmă din Iași, care se arăta interesată să cumpere caietul de sarcini și să depună taxa de participare, a fost convinsă de unii cu mușchi că nu-i cazul să facă acest lucru, întrucît se știe deja cui trebuie să-i revină fabrica băcăuană. Din informațiile pe care le deținem, se pare că doi sau trei bărbați au fost „în vizită” la patronul unei firme înscrise la licitație și au încercat cu amenițări și pumni să-l convingă să renunțe la licitație. Încă nu se știe dacă patronul firmei respective s-a lăsat convins sau face parte dintre cei care nu s-au prezentat la licitație. Miza cea mare a afacerii se pare că o reprezintă terenul societății Vinalcool, teren care, dacă ar fi revîndut la prețul de piață din zonă, ar scoate cu vîrf și îndesat investiția cumpărătorului. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns