„Sa vii miine cu tac-tu tuns!” Asa sunau vorbele dirigintilor cu gramatica neclara, care nu-si dadeau seama de confuzia pe care o puteau crea in mintea elevilor. Un popa vasluian a luat, insa, in serios atributiunile sale de indrumator moral si a urcat putin in grad pina la functia de hair-stylist pentru a-l tunde in fata clasei pe un elev care nu-i ascultase ordinul inchizitorial de a se tunde conform canoanelor date de el.
Desigur, preotul a vrut numai binele acelui copil. Ca si odinioara confratii sai din Evul Mediu, care ii ardeau pe eretici ca sa le salveze sufletele.
Credinta e una, scoala e alta, chiar daca nu ne place cum se tund sau se imbraca cei care pasesc pragul institutiilor de cult sau de invatamint. daca in cazul bisericii, preotul este cel care scrie regulile iar enoriasii le accepta sau nu, in cazul scolii, unde prezenta nu este facultativa, altii sint cei care fac regulile.
Acuma, in toate icoanele, Isus Hristos este prezentat cu plete. De ce nu ar avea voie un baiat sa-si lase parul lung, eventual prins in coada?
Gabi a zis
Asa ne trebuie daca lasam preotii in scoala…..Somnul ratiunii naste monstrii! Daca eram tatal elevului, il tundeam pe popa in fata bisericii!!
wasp a zis
razvan bibire foloseste cuv arhaic POPA,-;daca gazetarul vorbeste ca in evul mediu,de ce sa ne mai mire ca acel popa l-a tuns pe elev… traim in evul mediu din care nici autorul articolului nu a reusit sa evadeze…!
autor a zis
Stimate domn, „popa” nu este in nici un caz un arhaism. Este doar varianta populara pentru „preot”. Si se foloseste si la tara si la oras. Asa ca supozitia Dvs. cum ca as vorbi ca in Evul Mediu nu se sustine.
Ca dovada:
PÓP//Ă ~i m. 1) (mai ales în biserica ortodoxă) Slujitor al cultului; preot.
Sursa: NODEX, Noul Dictionar Explicativ al Limbii Romane, 2002.
sau
PÓPĂ, popi, s.m. 1. (Pop.) Preot.
Dictionarul Explicativ al Limbii Romane – DEX – 1998
Fanul Lui Ioan Chiriac a zis
Răzvane, le zici bine, să trăieşti bine!