• chiar dacă victimele lor sînt persoane cu asigurările de sănătate plătite la zi, autorii agresiunilor și accidentelor sînt obligați să plătească cheltuielile de spitalizare ale acestora • ca să nu piardă banii în situația în care cele două părți se împacă, reprezentanții Casei de Asigurări au decis împreună cu directorii de spitale ca externarea victimelor să se facă în anumite condiții
Bătuții, victimele tentativelor de tîlhărie, omor sau răniții din accidente rutiere sînt pacienți care nu lipsesc în nici o zi din rubricile registrelor de internare ale spitalelor băcăuane. O parte dintre ei scapă doar cu cîteva copci și investigații radiologice, dar alții au nevoie de zile întregi de spitalizare și intervenții chirurgicale. Pentru cadrele medicale, toate victimele agresiunilor și accidentelor rutiere nu sînt decît pacienți care au nevoie de îngrijiri de urgență. Pentru spital, această categorie de bolnavi reprezintă un segment care înghite bani din fondurile alocate pentru tratarea bolnavilor. În mod normal, banii cheltuiți pentru îngrijirea victimelor unor agresiuni și a accidente rutiere trebuie recuperați de la cei vinovați.
În realitate, legile în vigoare pînă acum, mult prea puțin restrictive, nu au condus la recuperarea banilor. „Pînă acum, sarcina recuperării acestor bani cădea în grija spitalelor. Parcursul acestor recuperări de debite este destul de greoi și se face în instanță, pentru că prea puține persoane plătesc de bunăvoie cheltuielile de spitalizare ale victimelor. În multe situații, spitalele nici nu aveau de unde recupera banii pentru că autorul agresiunii era o persoană fără venituri și fără domiciliu”, ne-a declarat Ciprian Țimiraș, șeful serviciului Juridic al Casei Asigurărilor de Sănătate(CAS). De la anul, recuperarea cheltuielilor de spitalizare pentru victimele agresiunilor și accidentelor va fi făcută direct de CAS. „CAS are obligația să se constituie parte civilă în cauzele în care există persoane vătămate și să recupereze banii cheltuiți pe transportul cu Salvarea și pe spitalizarea victimelor. Se poate ajunge chiar la recuperarea debitelor de la autorii vătămărilor, prin executare silită”, a mai spus Țimiraș.
Ca să evite situațiile în care asigurările de sănătate ar rămîne în pierdere dacă cele două părți se împacă, reprezentanții CAS au propus directorilor de spitale ca urmărirea acestor cazuri să se facă într-un mod special. „Sînt destule situațiile în care cele două părți se împacă și nu mai ajung în instanță, iar noi nu mai putem recupera banii pe spitalizare. Ca să nu mai ajungem în această situație, am propus directorilor de spitale ca la externarea acestor pacienți, pe biletul de externare, să treacă un text prin care pacientul ia cunoștință costurile serviciilor medicale și faptul că autorul trebuie să plătească. Tot pe biletul de externare va fi specificat că, în situația în care cei doi se împacă, plata pentru serviciile medicale se împarte la doi”, a continuat juristul Ciprian Țimiraș. Anul acesta, doar zece băcăuani au plătit de bunăvoie costurile spitalizării pentru victimele lor, restul fiind și în acest moment urmărite în instanță. Cel mai mic debit pe care asigurările de sănătate le au de recuperat de la autorii unor bătăi sau a unor evenimente rutiere este de un milion de lei, iar cea mai mare sumă care trebuie plătită de un agresor este de 26 de milioane de lei. Această ultimă sumă trebuie plătită de un soț care și-a băgat nevasta în spital și femeia a avut nevoie de intervenții chirurgicale și tratament reanimator. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns