Directoarea Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, la care este arondată Grădinița “Crai Nou”, din Bacău, a fost repusă în funcție de Ministerul Educației, după ce Inspectoratul Școlar a demis-o, în urma unor nereguli în procedura de selecție a preșcolarilor. Senatoarea Cristina Breahnă Pravăț critică decizia Ministerului și anunță că va solicita clarificări de la ministrul Educației.
„Într-o Românie «re-educată», directorul demis de la Școala Gimnazială «Mihail Sadoveanu» Bacău a fost repus în funcție printr-o hotărâre a Ministerului Educației care propune, în mod de neînțeles, înlocuirea sancțiunii de destituire din funcția de conducere cu cea de diminuare a salariului cu 10%, pe o perioadă de 3 luni!”, afirmă sen. Breahnă Pravăț, într-un comunicat de presă:
Rememorând evenimentele din 2022, precizăm cauzele care au condus la sancționarea directorului instituției de învățământ precizate:
- Doamna director a fost, inițial, protagonista unui scandal semnalat de părinți privind înscrierile ilegale la Grădinița “Crai Nou”, arondată școlii – fapte cercetate de Inspectoratul Școlar Județean Bacău care a constatat vicierea înscrierii preșcolarilor și a dispus redistribuirea corectă a acestora sub monitorizarea ISJ, cu acceptul Ministerului Educației, urmând întru totul procedura legală.
- La o lună distanță, odată cu înscrierea elevilor în învățământul primar, s-a semnalat lipsa corectitudinii în aplicarea prevederilor metodologice și în aceste circumstanțe, lucru ce a condus la realizarea unei cercetări disciplinare a managerului unității de învățământ, soldate cu aplicarea sancțiunii “destituire din funcția de conducere”, ca urmare a gravelor nereguli confirmate.
Este de neconceput că Ministerul Educației, prin Colegiul de disciplină, a hotărât înlocuirea sancțiunii demiterii, aplicate de ISJ Bacău, cu “diminuarea salariului cu 10%, pentru o perioada de 3 luni”, ca și cum nu ar fi foarte grave aspectele constatate prin ancheta ISJ, aspecte dintre care enumerăm:
1.Lipsa Planului de dezvoltare instituțională – document primordial de care depinde activitatea conducătorului instituției, de ghidaj pentru toate acțiunile școlii – fapt care a generat deficiențe și minusuri manageriale;
2.Nefuncționalitatea Consiliului de administrație al școlii, urmare a absenței mai multor membri (între care, unul fiind subprefectul PNL al județului), a căror schimbare nu a fost solicitată de către doamna directoare, conform obligațiilor pe care acestea le avea;
3.Emiterea de hotărâri ilegale ale Consiliului de administrație, din cauza neconcordanței dintre numărul participanților și al celor care le-au semnat, directorul trebuind să gestioneze, legal și în acord cu realitatea, documentele de acest tip;
4.Afectarea unui întreg ciclu de învățământ prin repartizarea incorectă a elevilor în clasa pregătitoare, pe interese doar de doamna directoare știute, cu încălcarea flagrantă a procedurii stabilite de ISJ Bacău privind înscrierea școlarilor în învățământul primar, care a stârnit, în primul rând, revolta părinților si, implicit, a determinat semnalarea acestor aspecte prin petiții;
5.Incapacitatea de a manageria circumstanțele demarării unei cercetări disciplinare asupra unui cadru didactic din unitatea de învățământ.
În contextul celor precizate, oare este just că Ministerul Educației apreciază că toate abaterile disciplinare menționate mai sus pot fi corectate doar prin tăierea a 10% din salariu? Nu sunt ele suficient de grave, mai ales că arată slăbiciunile unui director care nu se descurcă nici în acțiunile de prognoză, dar nici în cele de conducere propriu-zisă a școlii?
ISJ Bacău a acționat prompt, cu instrumente legale, atunci când părinții au semnalat viciile și neregulile managementului de la Școala “Mihail Sadoveanu”, iar sancțiunea aprobată de Consiliul de administrație al instituției este rezultatul voinței tuturor membrilor, votând-se în unanimitate.
Este de precizat faptul că dovezile consistente cuprinse în raportul Comisiei de cercetare disciplinară și procedura de anchetă administrativă nu au fost contestate sau anulate de către Colegiul de disciplină al Ministerului Educației. Din contra, s-a confirmat că abaterile sunt reale, iar cercetarea disciplinară a fost corect realizată de ISJ Bacău (!), apreciind totuși că sancțiunea demiterii trebuie înlocuită cu una mai ușoară.
In sensul celor precizate în prezentul comunicat, voi solicita ministrului Educației clarificări cu privire la motivele care au condus la anularea unei sancțiuni juste, emisă cu respectarea tuturor prevederilor legale, ce vizează un director a cărui activitate s-a caracterizat prin grave abateri disciplinare.
– sen. Cristina Breahnă Pravăț, PSD Bacău
Mariana a zis
Nu tot la Sadoveanu au fost plecați la furat 10 elevi în timpul orelor ? Tot madam Hai Hui era derectoare….
Ionut a zis
Pai a fost ea la furat? Ce treaba are directorul cu ce fac elevii când ies pe poarta școlii?
Iulia a zis
Pe 28 august 2022 ne-a informat diriginta că doamna director bagă clasele a cincea după-amiaza, pentru că la clasa a șasea e fiica directoarei, iar la a șaptea e dirigintă prietena ei cu care pleacă în străinătățuri o dată la 2 luni…
E singura școală din Bacău unde clasa a cincea a invățat după amiaza anul ăsta. De voie de nevoie, am acceptat noi părinții să se facă orele în vestiarul de sport. Ce frig și ce mizerie e acolo nu vă pot descrie ! 27 de copii în 10 metri patrați.Profesorii predau de pe hol, că nu incap in vestiar.
Bătaie de joc !
Mircea a zis
Stați “liniștiți” că la câtă ciudă are pe voi o să învățați după amiaza până și inclusiv in clasa a 8 a.
O să vreți în vestiar și nu o să vă mai lase.
Ionut a zis
Nu era în funcție directorul interimar?
Ionel a zis
V-a făcut-o 😂😂👏👏👏
Lumi a zis
Politica, politica, politica!
Gigi Bacauanul a zis
Este chiar grav Doamna Senator – cred ca e oftica mare de tot la Isj Bacău…
Un director neafiliat politic, care a câștigat prin concurs postul de director, nu poate fi înlăturat de niște inspectori afiliati politic. Bineînțeles, cu scopul de a-și numi oamenii „potriviți” la conducerea școlii.
Mare supărare la Bacău, s-a băgat Bucureștiul peste doamnele de la Inspectorat și asa ceva este inacceptabil 🙂
Mai degrabă as spune ca Ministerul și-a făcut treaba doar pe jumătate – dacă a repus-o în funcție pe fosta directoare, ar trebui sancționat și Inspectoratul care a greșit când a demis-o.
Razvan a zis
Și uite așa ne dăm seama cum se ceartă ei între ei pe ciolan cum își comentează ei între ei sub anonimat, cum îsi plătesc polițe și cum uită de principalul motiv pentru care sunt acolo: EDUCAȚIE !!
Bacauan a zis
Acest lucru inseamna ca doamna directoare,Busuioc,va fi schimbata? Ministerul cam scartaie in cazul acesta..E cea mai buna pentru functia aceasta. Pacat ca nu a dat si dansa concursul! Simtim ca scoala s-a ridicat putin de cand este doamna profesoara directorul scolii. Cui ii folosesc aceste schimbari in timpul anului?
Gigi Bacauanul a zis
Cui ii folosesc directorii numiți fără concurs?
În cazul schimbării inițiale (Hahui_Busuioc, respectiv cu concurs_fara concurs), nu tot în timpul anului s-a întâmplat schimbarea? 😁
Xy a zis
Concluzia? Abia astept sa vina alegerile!
Bc a zis
Era macar pe la inceputul anului!
Ionut a zis
În 3 luni școala s-a ridicat ? În ce sens? A băut Redbull?
Lili a zis
Doamna senator nu ar trebui să vă bagați în ceea ce nu cunoașteți. Realitatea e diferită de ceea ce vi se spune. Ar trebui să se termine numirile pe criterii politice.