Muntele de deșeuri, de peste 20 de metri înălțime și în jur de 100 de metri lungime, apărut în orașul Comănești, rămâne în ilegalitate. Prefectul județului, Lucian Bogdănel, a precizat că Primăria din localitate nu a solicitat acordul de mediu, ca să lărgească drumul.
Tonele de deșeuri de la trei școli din Comănești au fost basculate în ultimele trei săptămâni pe drumul ce leagă două cartiere din localitate, potrivit TVR. Edilul orașului Comănești, Viorel Miron, susține că la mijloc nu este nimic ilegal și că deșeurile sunt chiar utile pentru că ajută la consolidarea drumului care leagă cartierele Podina și Podei.
După izbucnirea scandalului, situația a intrat și în atenția Gărzii de Mediu. Inspectorii instituției au făcut deja verificări, atât în zona unde a fost depus molozul, cât și la școlile de unde provin deșeurile. În mod normal, molozul provenit din construcții se depozitează doar în spații special amenajate, în acest caz la groapa de gunoi din Bacău aflată la 60 de km distanță.
„E vorba de un santier, de fapt de mai multe, iar deșeurile au fost depozitate neconform într-o zonă naturală”, a declarat Lucian Bogdănel, prefectul județului Bacău. El a precizat că „la Agenția pentru Protecția Mediului Bacău nu există nicio solicitare, din partea UAT Comăneşti, de emitere a unui acord privind construirea (reabilitarea) respectivului drum sau avizarea unui proiect tehnic depus în acest scop”.
Autoritățile de mediu continuă ancheta în acest caz, urmând să stabilească dacă primăria din Comănești a procedat legal depozitând zeci de tone de moloz în apropierea unor cartiere populate.
Incidentul de la Comănești nu este o premieră, iar șansele ca instituțiile de mediu să ia măsuri adecvate sunt reduse. În 2019, Garda de Mediu a orbecăit la Dărmănești și nu a reușit să găsească nici cu GPS-ul deșeurile aruncate de Primărie în albia râului, deși avea toate coordonatele la dispoziție, inclusiv filmări. Detalii, AICI.
Lasă un răspuns