• ca să-și procure o rezervă pentru perioada liberă de sărbători, cadrele medicale de la Centrul de Transfuzii pleacă prin județ în căutare de donatori • ca să aibe frigiderele pline de sărbători, cadrele medicale recoltează sînge și în zilele de sîmbătă
Bonurile de masă în valoare de 200.000 de lei pe care le primește o persoană care donează sînge nu-i mai atrag nici măcar pe cei mai săraci dintre băcăuani. În acest moment, nici măcar 1% dintre locuitorii județului nu se mai află în evidențele Centrului Județean de Transfuzii (CJT). Cifra se reflectă în faptul că stocul de sînge din frigiderele acestei unități medicale, care este mai mereu la limita minimă. „Ducem mare lipsă de donatori din toate grupele de sînge cu RH negativ. Aproape zilnic avem solicitări de la spitalele din județ, de la clinici din București și Tîrgu-Mureș. Momentan, facem față urgențelor, dar pentru perioada de sărbători va fi foarte greu să ne facem un stoc suficient”, ne-a declarat medicul Carina Barcan, director al CJT. Pentru ca spitalele să nu rămînă fără sînge și derivate din sînge, atît de necesare în tratarea cazurilor de urgență, cadrele medicale de la Centrul de Transfuzii pleacă în căutarea donatorilor prin tot județul.
„Ca să nu avem niciodată probleme cu rezervele de sînge ar trebui ca 2% din populația județului să doneze sînge. În realitate, mai puțin de 1% dintre băcăuani fac acest lucru și doar deplasările noastre în județ mai ridică un pic acest procent. Săptămîna trecută, am fost la Comănești și Onești, unde au donat 24 și, respectiv, 93 de persoane. Pentru rezervele necesare în perioada 25 decembrie-5 ianuarie, vom fi nevoiți însă să mai organizăm campanii de donare la Moinești și în comunele Asău și Agăș”, a mai spus doctorița Barcan. Pe lîngă campaniile de donare organizate prin județ, cadrele medicale de la Centrul de Transfuzii încearcă să-și îngroașe rezervele de sînge lucrînd și sîmbăta.
Ca să facă față crizei create de numărul din ce în ce mai mic de donatori, medicii CJT au pus la punct o strategie inspirată după metodele franceze de transfuzare ale bolnavilor. „Încercăm să-i convingem pe medici că nu toți pacienții au nevoie de transfuzii cu sînge, ci că unii dintre ei necesită doar transfuzii cu derivate din sînge. În acest fel, de la un singur donator se pot ajuta mai mulți bolnavi. Metoda nu este inventată de noi, ci este una dintre cele mai moderne practici din Franța”, a mai spus directoarea CJT. Chiar și noua metodă prin care un singur donator poate ajuta cu sîngele său mai mulți bolnavi odată nu este suficientă ca din rezervele centrului să nu lipsească niciodată nimic. Cum majoritatea donatorilor sînt persoane nevoiașe, pentru care bonul de alimente primit ca recompensă este foarte important, valoarea acestuia îi atrage masiv doar atunci cînd îi crește valoarea. Bonul de 200.000 de lei nu a mai crescut de un an și jumătate, la fel ca și bonusul primit la a cincea donare consecutivă, în valoare de 500.000 de lei, care se transformă tot în alimente. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns