Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean, acuză Primăria Bacău că tolerează un clan care a pus mâna pe spațiile comerciale de la Piața Centrală. El a relatat cazul unui comerciant care a fost amendat cu 7500 lei pentru 20 de legături de ridichi și care a reușit să anuleze sancțiunea în justiție.
„Ori de câte ori timpul mi-o permite, merg la piață pentru a cumpăra legume de la agricultori locali, așa cum este Costel – un mic producător din comuna Itești, recunoscut pentru calitatea roșiilor pe care le cultivă și pentru murăturile după rețetă tradițională pe care le pregătește pentru a le comercializa, mai apoi, la Piața Centrală. M-a impresionat povestea acestui agricultor, care trăiește exclusiv din muncitul pământului și vânzarea roadelor la piață: cu mic cu mare, toată familia sa e implicată în această activitate, fiecare știindu-și foarte bine locul și menirea”, a relatat Ivancea.
Ca mulți alți mici producători și agricultori din comunele învecinate, care vin în Bacău să vândă roadele muncii lor și să câștige un ban cinstit, Constantin Buftea a avut de înfruntat atât practicile scandaloase ale celor care conduc Piața Centrală, cât – mai ales – reaua-credință a doi funcționari de la Direcția Agricolă care i-au aplicat, în 2022, o amendă record, de 7.500 de lei, pentru că avea pe tarabă 20 legături de ridichi.
Astfel de funcționari sunt o adevărată cangrenă nu doar pentru sistemul bugetar, ci chiar în viața comunității, funcționari anonimi care se ascund după un proces-verbal de contravenție și trăiesc – bine mersi – într-o lume a lor, nu în realitatea celor care chiar muncesc pe brânci pentru a-și câștiga existența, care își plătesc dările la stat până la ultimul leu, iar de pe urma lor trăiesc mulți alți lucrători-zilieri cu precădere în perioada muncilor agricole.
Este dezgustător modul în care tocmai cei care ar trebui să fie un sprijin pentru micii producători agricoli sunt, de fapt, cei care îi îngroapă și-i falimentează cu nonșalanța proprie bugetarului care nu răspunde niciodată pentru acțiunile sale incorecte, dincolo de litera și spiritul legii. Mă bucur că instanța de judecată i-a dat câștig de cauză lui Costel și a desființat amenda enormă pe care acesta a primit-o, iar o nedreptate revoltătoare a fost – în cele din urmă – îndreptată.
Practicile despre care am auzit vorbindu-se la Piața Centrală îmi confirmă că acest loc, care ar trebui să fie un spațiu comercial în care să se regăsească producătorii agricoli din jurul Bacăului, e confiscat de un veritabil clan care tratează piața ca pe propria afacere, nu ca pe un obiectiv public al municipiului Bacău, care ar trebui să producă venituri considerabile la bugetul local. Totul, sub privirile îngăduitoare ale conducerii Primăriei Bacău, în subordinea căreia se află administrația piețelor.
Mariana Comorașu a zis
Sunt prea multi angajați care freacă menta pe la piața centrală,prea mulți băgători de seamă care nu fac nimic și nu și justifică activitatea decât plimbă sacoșele…
Iordache Varvara a zis
Funcția pe care o dețineți va permite sa faceți ordine, activând toate structurile locale care au au aceasta obligația legala tinand cont de bugetele pe care le administrează provenite de la producători și consumatori. Dacă nu reușiți sa impuneți respectarea legii suntem o nație pierduta, fără niciun ajutor.
Vasilică a zis
Au fost luate ceva măsuri împotriva celor doi funcționari de la Direcția Agricolă pentru abuz în serviciu? Au rezolvat problema bișnițarilor din piețele băcăuane și au trecut la sancționarea producătorilor?
Grosu a zis
Domnule președinte va rog din suflet exista la nivel de primărie compartimentul de control și îndrumare a asociaților de propietari . La as.de prop .Nr 106 str. Nufărului nr.7 președintele de asociație nu a făcut adunarea generală și ne sifoneaz fondul de reparatii pe diferite motive și la preturi supralicitare. A băgat spaima în toții propietari suntem o asociatiecu 80/ suta pensionari. Face lucrai fără acordul propietarilor după placul său și la fiecare lucrare ne icaseaza banii suplimentar. Acest individ a devenit suveran și face totul după bunul plac. De ce compartimentul control primărie și poliția locală nu – l controlează ??
busu a zis
spagareala totala in piata centrala
John a zis
Ha ha ha!
Piata centrala era deținută de clanuri și familii in vremea lui Seche. In vremea lui Stava. Sub nasul lui Necula. Acum cu Vizititeu.
Și Ivancea se trezește acum din somnul cel de moarte???
Marian a zis
O lege înțeleasă greșit și aplicată prost de către administrația piețelor este in oborul Șerbănești și aceasta este faptul că la intrare in târg trebuie să plătești taxa daca intri cu mașina de 16 lei daca ai marfa 46 de lei deci plătești odată 16 lei că intri cu mașina și a doua oară 30 de lei dacă vinzi pe 1 metru de teren fara nici o condiție oferita de cei care conduc oborul ,în fapt la intrarea în obor nu au afișate nici tarifele care se practica iar pentru a vinde pe jos prețul de forfetare este de 3 lei metrul patrat,de aceea mă întreb cum realizează taxatoarele la intrare câți metri pătrați ocupi tu de îți ia taxa pe 10 metri pătrați înainte de a expune marfa ,de ce nu se taxează separat poate eu ocup 1…2 metri dar în schimb îmi ia taxa de 10 metri înainte de a vinde ,oare cei de mai sus nu observă sau nu se vrea sa se vadă decât să jecmănească pe cel care se chinuie să trăiască și el de pe o zi pe alta ,credeți că cel are se chinuie sa vândă și el un lucru ,se îmbogățeste din asta…
Gigi a zis
In piata se vand tigari netimbrate de ani de zile,sub nasul politistilor,politia are legaturi cu acesti tigani care te ispitesc cu tigari de vanzare,deasemeni pozitiile de intrare la tarabe sunt ale tiganilor favorizati de politie si administratie…ce autorizatii de producator au acesti hoti care vand de 30 de ani in piata asa zis verificata de organe de control neserioase….
H2SO4 a zis
Din pacate in Piata Centrala este prea mult putregai datorat tocmai celor ce ar trebui sa vegheze cu grija si aplice corect legea. Acolo sunt stăpâni si aplica legea lor samsarii, bisnitarii, comerciantii de o anumita etnie si mai putin cei ce trudesc pamântul din zori si pâna in noapte. De la mijlocul lunii octombrie si pana in luna martie dispar clanurile din mafia pietei si asta se vede la preturii si la atmosfera. Toata vara clanurile mafiote au parazitat buzunarul cetateanului, au stors pe cei nevoiasi si au indepartat de multe ori violent pe adevaratii producatorii. Au ,,muncit,, jumatate de an, au strans bani nemunciti si nemeritati ca apoi sa-si poata permite luxul unui ,,concediu de sase luni. Din pacate toate astea se petrec cu largul concurs al Administratiei Pietelor, Primariei si Politiei Locale….ei nu vad, nu aud si nu-i intereseaza, atata timp cât plocoanele vin la timp si in cantitate rezenobila. Un alt exemplu, prin piata bântuie de ani buni un vanzator de telefoane mobile, evident furate si comercializate pe sub mâna. Nu pot sa cred ca de atâta amar de timp nimeni nu l-a vazut, nimeni nu a fost interesat de activitatea si soarta lui. Si in acest caz ca si în tot ce se întâmpla prin piata se aplica ,,legal,, Legea lui Ohm : ,, Daca tu esti om cu mine si eu sunt om cu tine,,….o mâna spala pe cealalta, iar afacerile merg in liniste si netulburate. Nu am gresit cand am spus ca in piata este mult putregai si miroase al dracului de urât. Din pacate nimeni nu va lua masurii, hotia si jaful a prins radacini adânci…..
Dr Jivago a zis
Postacii neo-progresisti au sarit ca bucatareasa-n baie, sa-si apere tatuca!!!
Buimaci fiind, nici nu mai stiu pe cine sa acuze dar nu din partidul lor, nuuuu …
Omul, Ivancea a facut o constatare ,chiar daca nu tine de resortul activitatii sale… Ca niste clanuri dicteaza cu buna stiinta cine are voie si cine nu, sa vanda in Piata Centrala, cu obladuirea conducerii Pietii si a Primariei…Bizonilor ,atat le-a fost! Da-i si lupta, mama ei de coruptie!
Curat murdar, Coane Vizitiule!!!:)))
Dragos a zis
O poza cu procesul verbal nu aveți? Să vedem și noi cine e vajnicul funcționar ce a decis amenda de 7500 lei…