• un tînăr care a păzit oi și capre în Sicilia și un altul care îngrijește animalele din propria gospodărie sînt suspectați că ar fi bolnavi de bruceloză • boala se transmite la om numai de la animalele bolnave, prin consum de lapte sau derivate ale acestuia
Doi dintre pacienții internați zilele trecute în secția de Boli Infecțioase-adulți a Spitalului Județean Bacău sînt suspectați de o boală rară, despre care tratatele de medicină spun că a fost eradicată în România de mai bine de două decenii. Bogdan L., de 24 de ani, și Titi N., de 23 de ani, sînt reținuți în spital cu suspiciunea că ar fi bolnavi de bruceloză. Boala contagioasă, de a cărei apariție se face vinovată o familie întreagă de bacterii, se transmite la om numai de la animalele bolnave, în special de la oi și capre. Mortală pentru animalele bolnave, afecțiunea nu este la fel de periculoasă pentru om, dar necesită investigații și tratament de specialitate extrem de riguroase. „Bolnavul de 24 de ani a fost internat inițial în secția de Reumatologie, cu o afecțiune inflamatorie la genunchi, iar apoi cu o afecțiune similară la pumnul stîng. Tînărul a declarat că a muncit în Sicilia ca îngrijitor de oi și capre și că animalele de acolo ar fi fost bolnave, ceea ce a născut suspiciunea de bruceloză. Suspiciunea este și mai mare, întrucît un coleg care a muncit alături de el în Italia a fost confirmat cu bruceloză acum cîtva timp, pe baza analizelor făcute la București.
Investigațiile pacientului, care între timp a fost transferat în secția noastră, au ieșit la limită și doar o nouă serie de analize va putea stabili diagnosticul precis. Clinic, pacientul prezintă semnele bolii, și anume fenomene inflamatorii ale articulațiilor, pierderea poftei de mîncare, stări febrile prelungite, scădere în greutate și transpirații”, ne-a declarat medicul Elvira Antoniu.
Celălalt tînăr, Titi N., este din Colonești și îngrijește în gospodăria proprie cîteva oi. Acesta s-a adresat medicilor pentru că prezenta de mai multă vreme o stare febrilă accentuată. Legătura între îngrjirea oilor și semnele brucelozei au fost făcute imediat. Pentru că el a declarat la internare că animalele lui nu au dat semne de boală și pentru că primele analize serologice au ieșit negative, Titi N. are șanse mai mari ca suspiciunea de bruceloză să nu se adeverească. „Repetarea analizelor celor doi pacienți va stabili clar diagnosticul. Bruceloza se transmite de la animalele bolnave la om pe cale digestivă, prin consumul de lapte și produse din lapte, sau pe cale respiratorie. Boala este eradicată de mulți ani în România, iar cazurile de îmbolnăviri acute sînt rare”, ne-a declarat medicul Anca Dancău, șefa compartimentului Epidemiologic al Direcției de Sănătate Publică. Pentru că nu sînt contagioși pentru restul bolnavilor internați în secția de Boli Infecțioase, cei doi tineri suspecți de bruceloză nu stau izolați. Pînă la finele acestei săptămîni, cînd vor sosi analizezle, ei vor rămîne sub stricta supraveghere a medicilor infecționiști. Mai mult, în cazul bolnavului din Colonești, medicii veterinari au declanșat propria anchetă printre animalele din gospodăria suspectului de bruceloză. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns