• întîrzierea împrumutului pentru investiții dă peste cap planurile RAGC • licitația pentru desemnarea contructorului nu va putea fi realizată mai devreme de jumătatea anului viitor
Licitația pentru realizarea aducțiunii de apă Valea Uzului II nu va putea fi organizată mai devreme de jumătatea anului viitor. Întîrzierea cu care va fi pus în aplicare acest program se datorează procedurii greoaie de accesare a împrumutului extern pe care RAGC vrea că îl obțină pentru a realiza această investiție. „Avem promisiuni de la Ministerul Integrării Europene că în această lună va fi aporbată ordonanța de ratificare a memorandumului de împrumut. Practic, acesta este primul pas care trebuie făcut pentru a demara proiectul”, a precizat Adrian Craiovan, directorul RAGC Bacău. După aprobarea Ordonanței de Guvern, urmăroarea procedură este aceea de a realiza selecția firmelor care vor oferi consultanța. Potrivit directorul Adrian Craiovan, în competiția pentru consultanță s-au înscris peste 30 de firme, marea majoritate din străinătate. După ce și proiectul de consultanță va fi realizat, următoarea etapă va fi organizarea licitației pentru desemnarea firmei care va realiza efectiv lucrările de aducțiune a apei de la Valea Uzului și a stației de epurare a apei. „Pașii care trebuie urmați pînă la începerea lucrărilor sînt foarte numeroși. De aceea, nu cred că licitația pentru desemnarea consutructorului ar putea fi organizată mai devreme de jumătatea anului viitor”, a mai spus Adrian Craiovan.
Conform studiului de fezabilitate dezvoltat de firma franceză SCE Nantes și fondat de Ministerul de Finanțe Francez, valoarea totală a investiției se ridică la 52 de milioane de euro. Contribuția Uniunii Europene va fi de 75 la sută din valoarea proiectului, urmînd ca restul cheltuielilor să fie asigurate de RAGC din credite externe. Practic, cele 13 milioane de euro cu care trebuie să contribuie RAGC la realizarea proiectului vor fi împrumutate de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu garanția statului.
Proiectul „Valea Uzului II” înseamnă realizarea unui sistem de alimentare cu apă a municipiul Bacău complet nou, care nu va avea nici o legătură cu actualul sistem. Față de actuala rețea de aducțiune a apei, proiectul mai prevede înființarea unei microhidorocentrale la Stejarul, care va furniza sistemului energetic național între 350 și 450 MW/oră pe lună. După ce proiectul „Valea Uzului II” va fi dat în funcțiune, actuala rețea de alimentare cu apă a Bacăului de la Uz va fi abandonată. Chiar dacă dimensiunile conductelor sînt aceleași, cantitatea de apă care va ajunge de la Uz în Bacău va fi dublă. Specialiștii susțin că avantajele realizării acestei noi aducțiuni sînt însemnate. În primul rînd, calitatea apei va fi mult mai bună, debitul care ajunge în Bacău permițînd eliminarea fronturilor de captare de lîngă Bacău, care de multe ori furnizează apă necorespunzătoare. Un alt capitol din acest proiect are în vedere realizarea unei stații de epurare ultramoderne. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns