• UGIR 1903 a acordat zece distincții speciale • Horia Brenciu a fost amfitrionul festivității • au fost premiate peste 500 de firme
Finalul de an este, de obicei, momentul propice pentru anunțarea clasamentelor celor mai diverse domenii de activitate, de la sport pînă la afaceri. Clasamentele sînt cu atît mai firești, cu cît competiția stă în firea lucrurilor, numai că, spre deosebire de sport, unde rezultatele se văd imediat, întrecerea între firme își desemnează cîștigătorii doar o dată pe an. Oamenii de afaceri au apărut de curînd în topul celor mai bogați români. Normal, a urmat topul firmelor, manifestare care în Bacău are o tradiție de zece ani.
Peste 550 de oameni de afaceri au fost premiați sîmbăta trecută pentru activitatea economică desfășurată anul trecut de firmele pe care le conduc. Topul Județean al Firmelor 2002, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA, Federația Patronală și patronatele din Bacău), a fost anunțat într-un decor de un fast ce a depășit orice așteptări, amenajat la Sala de Atletism. Premierea s-a făcut în prezența a peste 800 de persoane, oameni de afaceri, autorități, ziariști. Maestru de ceremonii a fost vedeta de televiziune Horia Brenciu, care a deschis festivitatea de premiere decretînd că „astăzi, capitala României s-a mutat la Bacău”.
Topul Județean al Firmelor a început cu o surpriză furnizată de Stelian Dorobanțu, director general UGIR 1903. Dorobanțu a anunțat că, în acest an, se împlinesc 100 de ani de la fondarea patronatului român, iar, cu această ocazie, UGIR 1903 a acordat mai multe distincții pentru contribuția la dezvoltarea patronatelor. „Se reînnoadă astfel o tradiție care a început în urmă cu 70 de ani”, a explicat directorul general. Astfel, 32 de personalități din România au primit Ordinul „Industria” în grad de cavaler, iar dintre acestea, două sînt din județul Bacău. Cele două personalități băcăuane nominalizate sînt Costel Cășuneanu, patronul de la PA&CO și a altor firme, și Răducan Ion, președintele Federației Patronale Bacău și al societății Pambac. Cășuneanu și Ion au primit cîte un brevet, prin care UGIR 1903 le acordă ordinul, ca recunoaștere a „contribuției remarcabile la reconstrucția industrială a României”.
De asemenea, au primit Medalia jubiliară „UGIR 1903” opt persoanalități băcăuane: oamenii de afaceri Costel Cășuneanu, Răducan Ion, Gheorghe Antochi, Corneliu Cîrnu, Doru Simovici, președintele CCIA Bacău, primarul Dumitru Sechelariu, secretarul de stat Sergiu Sechelariu, Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean, și prefectul Cătălin Mardare. Pentru că frații Sechelariu nu au onorat cu prezența manifestarea, distincțiile înscrise cu numele lor au fost preluate de viceprimarul Dragoș Benea.
Firmele au alcătuit 15 topuri
Spectacolul a continuat cu premierea celor clasați în Topul Județean al Firmelor, clasament organizat în premieră pe registre ale comercianților, adică după principalul obiect de activitate declarat și după domeniul economic în care activează. Astfel, peste 500 de firme au primit trofee, plachete și diplome, pentru locuri fruntașe în Topul Agricultorilor, Topul Morarilor, Brutarilor și Producătorilor din Industria Alimentară, Topul Forestierilor și Prelucrătorilor în Lemn, Topul Industriașilor, Topul constructorilor, Topul Producătorilor de Confecții, Textile și Încălțăminte, Topul Transportatorilor, Topul Prestatorilor de Servicii, Topul Operatorilor din Turism și Topul Comercianților.
A mai fost anunțat topul Exportatorilor, unde locurile întîi (funcție de mărimea întreprinderii) au fost ocupate de Nordic System, Elmet Internațional, Finnforest Baco Production și Rafo. Gazdele evenimentului au anunțat și care sînt primii zece exportatori ai județului, și anume, în ordine descrescătoare, Rafo, Finnforest Baco Production, Aerostar, Diana Forest, Carom, Asco, ITS&CO, Agricola Internațional, World Machinery Works și Romunion.
Au primit distincții în cadrul Topului Investițiilor Române Avicola, Pobac, Pambac, Alconep, Dedeman, Unic General Constructor, PA&CO și RAGC.
În Topul Investițiilor Străine pentru 2002 au fost nominalizate firmele Rafo, Agricola Internațional, Diana Forest, Finnforest Baco Production, WMW, Elmet International, Compania de Prelucrare a Lemnuliu, Asco și A-E Electronics.
Au fost premiați în Topul Creativității societățile Pambac, Aerostar și Metalbac&Farbe.
Pentru că au ocupat în ultimii trei ani primele locuri în Topul Județean al Firmelor, la diferite secțiuni, apar în Topul Topurilor 21 de societăți comerciale. Este vorba despre Aerostar, Agerom, Agricola Internațional, Alconep, Cybernet Auto-Center, Cybernet, Dedeman, Trustul de Presă Deșteptarea, Eurosat CA-TV, Interagroaliment, ITS&CO, Inter-Tour, Intertrade Union, Koala Senior, Măgura, Medicaltest, PA&CO, Pambac, Robertsimo Et Comp, Saturn Invest și Subex.
La categoria „Mass-media”, au primit distincții pentru locul întîi Ziarul de Bacău, Trustul de Presă Deșteptarea, Monitorul de Bacău. Pe poziția a doua în clasament au fost premiate posturile de radio Vox T și DEEA.
Evenimentul s-a încheiat, seara, cu Balul oamenilor de afaceri, eveniment monden de proporții, la care erau așteptate să participe aproape 700 de persoane. În afară de distracția asigurată de grupurile Divertis, Blondy și Horia Brenciu Orchestra, oamenii de afaceri și ceilalți invitați s-au delectat cu vițel la proțat și alte multe feluri de bucate gătite sub conducerea maestrului bucătar Teodor Stoleru. De asemenea, mesenii au avut posibilitatea să cumpere la licitație picturi dintr-o ofertă de 80 de tablouri. O parte din banii obținuți din aceste vînzări vor fi folosiți pentru acte de caritate. Vînzarea nu a avut prea mare succes, deoarece s-au cumpărat doar două tablouri. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns