• pînă acum primeau alocații lunare de hrană doar copiii cu care au HIV sau SIDA • banii vor fi dați prin Direcția de Dialog, dar nu se știe cum • în județul nostru sînt declarați doar 12 adulți infectați cu HIV, cu mult mai puțini decît cei din statisticile medicale
Adulții infectați cu virusul HIV vor primi și ei de la stat, ca și copiii cu această boală, bani pentru hrană. Alocația va fi plătită prin Direcția de Dialog, Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău, dar deocamdată nu se știe cum se vor da banii. „Instituția noastră a fost înștiințată de această nouă atribuție, dar deocamdată nu știm care va fi modul de lucru, pentru că nu s-au emis normele legii care acordă și adulților acest drept”, ne-a declarat Teodor Agachi, director executiv la DDFSS Bacău.
Pînă acum, de alocație de hrană beneficiau numai copii infectați cu HIV sau care au SIDA. Ei își primesc banii prin Direcția Județeană de Asistență Socială (DJAS) din Bacău. Valoarea indemnizației este, acum, de 57.000 de lei și este echivalentă cu alocația zilnică de hrană pentru un bolnav internat într-o unitate sanitară publică. De acest drept vor beneficia numai persoanele care au certificat de handicap eliberat de DJAS Bacău. „Noi am înaintat adrese primăriilor din județ în vederea întocmirii unui referat de către referentul social, din care să reiasă dacă minorul a fost sau nu internat în spital. Totodată, s-au cerut și biletele de internare, pentru că pe perioada cît persoana este în spital beneficiază de hrană de acolo”, a explicat Rodica Pădureanu, director la DJAS Bacău.
Realitatea, mai sumbră decît statisticile
În scriptele acestei instituții sînt înregistrați 208 copii infectați cu HIV sau bolnavi de SIDA, și doar 12 adulți cu această afecțiune. Numărul adulților bolnavi este însă mult mai mare, dar aceștia nu se prezintă ca să primească certificat de handicap. „Cred că principalul motiv al numărului mic de adulți care s-au prezentat la comisia medicală se explică prin faptul că ei preferă să își trăiască drama în anonimat decît să fie cunoscuți cînd își solicită drepturile”, a precizat Rodica Pădureanu.
În statisticile medicale, numărul adulților seropozitivi care vin regulat la controale și analize se ridică la 95 de persoane, iar cel al copiilor este de 383. Dintre aceștia, mai puțin de jumătate primesc tratament cu antiretrovirale, singura terapie care le poate prelungi viața acestor bolnavi. Cea mai mare rată a mortalității în rîndul seropozitivilor se înregistrează printre copii. „60% dintre copiii depistați cu infecție HIV în anii ’90 au decedat deja. Anul acesta, în rîndul copiilor au fost înregistrate doar zece decese, și acestea numai din rîndul bolnavilor care nu urmează tratamentul cu antiretrovirale. Pe lîngă tratament, alimentația bolnavului infectat HIV este foarte importantă. Ea trebuie să fie una bogată în calorii și vitamine”, ne-a declarat doctorița Delia Grigoraș, coordonatorul programului SIDA în județul Bacău. De anul viitor, și adulții infectați HIV au dreptul să primească alocație zilnică de hrană. Aceasta se ridică la 77.000 de lei. (Cezara DUȚĂ, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns