Pentru proiectul de reabilitare a sistemului de incalzire din Bacau, europenii pun la bataie 50 de milioane de euro nerambursabili, la care se adauga alte 20 de milioane de euro de la Guvern, tot nerambursabili. I investitia, cea mai mare atrasa in Bacau, si in primele trei din tara, se ridica la aproape 100 milioane de euro
Claudiu TANASESCU
Primaria si societatea CET SA Bacau au pus mina pe cel mai mare proiect de finantare cu bani europeni, nerambursabili, ajuns vreodata in judetul nostru. Proiectul il depaseste ca valoare pe cel cu Banca Mondiala al RAGC Bacau, de peste 50 milioane de euro, ce viza aductiunea cu apa de la Valea Uzului, pentru ca bacauanii sa nu mai aiba apa murdara la robinete. Noul proiect, selectat din 80 la nivel national, vizeaza reabilitarea sistemului de incalzire din municipiul Bacau. „Noi am trimis cele sase studii de fezabilitate pe care le avem la CET. Au fost 80 de proiecte la nivel national, apoi au ramas 15, apoi opt si in final trei, Bacaul, Iasiul si Timisoara. Proiectul primeste numai 50 de milioane euro din fonduri europene nerambursabile si include toate cele sase studii de fezabilitate ale CET-ului”, a declarat primarul Romeo Stavarache. In total, proiectul ajunge la aproape 100 de milioane de euro, pentru ca la fondurile europenilor se adauga alti 20 de milioane de euro, nerambursabili, de la Guvern. Diferenta va fi pusa de autoritatile locale.
Consiliul Local de urgenta
Ieri, consilierii locali bacauani s-au intilnit in sedinta extraordinara sa aprobe proiectul de hotarire care viza participarea si cofinantarea proiectului de mediu „Reducerea poluarii si diminuarea schimbarilor climatice, prin restructurarea si reabilitarea sistemului, pentru atingerea tintelor si eficienta energetica in municipiul Bacau”. Proiectul a fost aprobat de toti cei 20 alesi prezenti la sedinta. „Valoarea intregii investitii va fi probabil undeva intre 85 milioane de euro si 100 milioane de euro, din care cel putin 50% vor veni pe Programul Operational Sectorial, pe componenta de mediu. Deja am realizat primul grup de cogenerare, automatizarea punctelor termice, adica 20% din proiect si acesta a fost marele nostru avantaj in fata celorlalte proiecte din tara. Nu avem nevoie de bani la buget pe anul acesta, pentru ca proiectarea se va face de o firma din Danemarca, agreata de Comsia Europeana, din fonduri PHARE”, a mai spus primarul Bacaului. Proiectul se va derula in perioada 2009 – 2011, maxim 2012. Prin el se va crea al doilea grup de cogenerare si se vor moderniza retelele termice secundare si primare. Banii nerambursabili ce vor fi alocati vor trebui cheltuiti pina in 2010. Contributia municipalitatii bacauane va fi undeva la 15%, adica in jur de zece milioane de euro.
Drepturi revendicate pe nemerit de administratia Sechelariu
Intr-un cotidian local, paternitatea acestui proiect a fost atribuita vechii administratii, de prin 2003. „În baza strategiei aprobate în anul 2006, a fost selectat spre finantare proiectul conducerii societatii CET si al actualei administratii locale, cu urmatoarele componente: reabilitarea termica a blocurilor – instalatii interioare de utilitati publice în municipiul Bacau, realizarea de noi sisteme de alimentare cu energie termica a consumatorilor racordati la noua centrale termice, reabilitarea retelelor termice secundare din municipiul Bacau, reabilitarea retelelor termice primare, instalarea unui grup de cogenerare cu ciclu combinat gaze-abur si inchiderea definitiva a depozitului de zgura si cenusa”, mai spune primarul Bacaului. Prin HCL 320/2006 s-a completat strategia cu urmatoarele obiective, parte din ele realizate sau în derulare, restul regasindu-se în proiectul ce urmeaza a fi finantat: instalarea unui grup de cogenerare cu ciclu combinat gaze-abur (studiul de fezabilitate a fost aprobat prin HCL 320/2006), transformarea a cinci centrale termice în puncte termice, lucrare realizata, modernizarea a zece centrale termice (studiul de fezabilitate a fost respins de Consiliul Local), reabilitarea retelelor termice secundare (studiul de fezabilitate a fost aprobat prin HCL 276/31.07.2007), reabilitarea retelelor termice primare (studiul de fezabilitate urmeaza fa fie suspus aprobarii Consiliului Local), reabilitarea termica a blocurilor cu cele doua componente, exterioara, lucrare in derulare si a instalatiilor interioare de utilitati publice, studiul de fezabilitate a fost aprobat prin HCL 200/28.06.2007, iar lucrarea este în derulare. „Am demonstrat clar ca proiectul de modenizare a CET-ului ce urmeaza a fi finantat din fonduri europene se bazeaza pe strategia prezentata si aprobata în anul 2006, si nu pe cea din 2003, care n-a avut niciodata aceste obiective de investitii aprobate de administratia Sechelariu si nici de fostul consiliu local”, mai spune primarul Bacaului.
Pret corect la gigacalorie, fara pierderi
Vestea despre selectarea proiectului pentru municipiul Bacau a fost adusa saptamina trecuta de Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului. La finalizarea programului, bacauanii vor fi printre primii din tara care vor plati pretul real al energiei electrice, unul foarte mic. Asta pentru ca, odata cu derularea proiectului, va continua si programul guvernamental si cel al municipalitatii bacauane de izolare termica a blocurilor si de incalzire pe orizontala. „Iata ca deja dupa trei ani de munca, actualul executiv isi vede incununata munca. Faptul ca am fost selectati in primele trei orase arata foarte clar ca drumul ales este cel mai bun. Ii anunt pe bacauani ca in doi ani, la sfirsitul anului 2010, cele sase puncte aprobate spre finantare vor fi realizate, iar cel mai important lucru il reprezinta pe de o parte, pretul corect, fara pierderi, pe care bacauanii il vor plati, iar pe de alta parte reducerea pierderilor datorate reabilitarii termice a blocurilor „, a precizat primarul Romeo Stavarache.
abc a zis
ma intreb de ce benea nu a fost capabil sa faca un aeroport pentru intreg judetul!sau nu a avut timp sa se gandeasca la aeroport in pauzele de creatie gen,amarante sau casoaia pe care o ridica in buricul targului?
... a zis
sechelariu isi aroga paternitatea asupra a tot ce misca…defapt este motivul pentru care il vrea pe frate-su la primarie,sa se faca stapan peste bacau,fiindca a fost si s-a facut cu trustul desteptarea,generalproiect.letea,etc…
bercu a zis
Dupa ce ca de atatia ani platim , cu sau fara repartitoare, toate lefurile mari ale celor de la CET, dar si pierderile lor prin teveraia ciuruita mai crede cineva ca le va fi bine bacauanilor cu acest „proiect”? Eu nu cred!
Pentru bercu a zis
E problema ta!
ALex a zis
Si cu aeroportul cum ramane ? Pentru el nu prea se gasesc bani , insa pentru CEt se gasesvc bani, care oricum vor fi investiti aiurea pt. ca majoritatea si-au pus centrale proprii sau isi vor pune cat de curand ……sunt si astia destepti de nu se poate !
ioana a zis
Faptele vorbesc ca de promisiuni nu ducem lipsa. asa si basescu ne-a promis ca vom trai bine si o ducem tot mai rau.
Poate el o duce dar multimea nu.
ioana a zis
CET bacau mai bine s-ar retrage ca tot servicii proaste vor oferi. Vara intra in revizie o luna, iarna au avarii. Dar de platit au pretentii.Nu sunt in stare sa ofere niste servicii de calitate.
Toama cand se raceste nu dau caldura ca nu sunt -3 grade iar primavara cum este si acum ard caloriferele si nu se poate dormi decat cu geamul deschis.
Nu cred ca CET bacau va oferi vreodata servicii la standarde europene.
MARIA a zis
DACA CET BACAU A OPRIT APA CALDA DE PE DATA DE 19 06 -2009 ,DE CE BAGA SULA IN COASTE LA CEI CE SCOT BANI DIN BUZUNAR SI VOR SA SE DEBRANSEZE ,PENTRU A TRAI CIVILIZAT LA 35 DE GRADE AFARA , IAR IARNA IN ZONE CENTRALE SE FURNIZEAZA APA CALIE SI OAMENII PLATESC TOATE PIERDERILE , OARE E POSIBIL ?, DE CE CEI DE LA CET AU TOTI CENTARLE SI NU SUNT RACORDATI LA FIRMA CARE O CONDUCE ASA DE BINE?
CAT COSTA UN PROIECT DE DEBRANSARE ? DIFERENTA DE BANI PANA LA 100 DE EURO SE DORESTE A SE FACE PE SPATELE OAMENILOR CARE NU AU APA CALDA SI VOR SA SE DEBRANSEZE ? URATA MODALITATE