Pariurile se fac încă din cele mai vechi timpuri, cu mențiunea că poate atunci mizele erau mai mici și matematica mai simplă. Cert este că oamenii au căutat dintotdeauna forme de distracție care să compenseze monotonia unor munci zilnice și au încercat noi metode de a se distra. Iar competițiile în care fiecare are un favorit au variat în moduri dintre cele mai diverse. Că a fost vorba despre aruncat zaruri sau monede, despre gladiatori, despre întreceri între animale – mereu a fost vorba despre o întrecere de orgolii, într-o formă sau alta.
Printre cele mai vechi astfel de competiții se numără cursele de cai, care este un sport cu vechime, ce datează deja de câteva secole și a traversat multiple civilizații – Grecia Antică, Roma Antică, Imperiul Bizantin, Babilon, Egipt. La început au fost și parte din mituri ale zeilor, motiv pentru care erau și populare la Jocurile Olimpice. Asta până să arate ca acum, când încerci să îți dai seama cum să faci bani online din acest sport. Dar nu despre asta vrem să discutăm, despre o istorie completă și complexă, ci despre cum unele persoane au gândit să înșele sistemul și au fost prinse cu înșelătoria. Așadar, în materialul de mai jos găsești câteva informații despre cele mai mari scandaluri din industria curselor de cai, iar unele sunt cu adevărat îndrăznețe.
Test antidrog pozitiv
Se pare că unele persoane chiar ar putea recurge la absolut orice, ca să se asigure că sunt câștigătoare. Un exemplu șocant în acest sens este cazul calului Dancer, din 4 mai 1968, care marca o victorie însemnată la o competiție din Kentucky, când reușise să ajungă în timp record de pe ultimul loc pe prima poziție. Doar că, în curând, lucrurile aveau să arate altfel, când se dovedea că armăsarul era testat pozitiv cu un anti-inflamator care ulterior avea să fie interzis în toate competițiile. Cu toate că stăpânul său a petrecut ani de zile pentru a-și dovedi nevinovăția, procesele nu au avut succes și premiul i-a fost retras.
Cazul ‘Big Tony’
Când ai bani și vrei și mai mulți bani recurgi la orice mijloace pentru a obține acest lucru, așa cum avea să dovedească Anthony Ciulama, cunoscut în lumea sporturilor drept Big Tony. În anii ‘70 acesta a reușit să mituiască sute de jochei la și mai multe curse de cai. Acesta le oferea bani pentru a se asigura că își vor încetini caii și astfel vor ajunge să câștige în top 3 cai care altfel nu ar fi fost preferați. Lucrurile s-au complicat când schema devenise prea evidentă și pe fir a intrat și FBI, iar Big Tony și-a asigurat libertatea dând în vileag numele tuturor celor implicați, el intrând în programul de protecție al martorilor.
Schimbul de cai
Tony Murphy reușea să ajungă pe pagina ziarelor din 1975 cu o știre nu tocmai menită să îi facă cinste. Milionarul irlandez făcuse un plan să schimbe un cal cu șanse mici de câștig cu un altul care avea rezultate favorabile, cei doi având caracteristici similare ca aspect. Sigur, planul a funcționat și calul schimbat, Gay Future, a câștigat, dar totul s-a dus la fund când un reporter a reușit să pună piesele la cap și a demascat planul – cei implicați au fost acuzați de fraudă, dar nu au fost și închiși.
Un deces fals
Dr. Mark Gerard era un veterinar respectat, care se ocupa de campioni la cursele de cai, Cinzano și Lebon, unul dintre armăsari fiind campion pentru Uruguay și Statele Unite în 1976, respectiv 1977. Cu înfățișări similare, caii aveau să fie înlocuiți la cursele de cai, cel slab cu cel mai competitiv, după ce veterinarul avea să falsifice moartea celui deloc promițător, pentru a face loc celui care avea să aducă doar premii. Doar că schema nu a durat prea mult, când presa a sesizat mici diferente de aspect.
Un furt de cai
Shergar a fost un cal faimos de curse, care în 1981 avea să se retragă din activitate. Doi ani mai târziu, cineva intra în ferma unde era adăpostit calul, iar cu armele, amenințând proprietarul, calul era furat. Ulterior avea să fie făcută o cerere de răscumpărare de 3 milioane de dolari, pe care proprietarii calului aveau să o refuze, de teama că vor fi incidente similare ulterior. Calul nu a fost recuperat niciodată, iar nici până în ziua de astăzi nu se știe cine au fost cei responsabili.
Concluzie
Tentativele de înșelătorie la cursele de cai nu au însemnat doar tentative, căci cele mai multe s-au pus și în practică. Iar acțiunile nu s-au limitat la deceniile trecute, căci și în era modernă au existat povești despre cazuri dintre cele mai creative, despre care te încurajăm să citești. Din fericire, într-o eră când lucrurile sunt tot mai greu de manipulat nici creativitatea celor implicați nu mai este suficientă pentru fraudarea sistemelor de pariuri. Cert este că este ceva mai complicat în prezent să gândești și aplici scenarii de înșelătorie, dar nu și imposibil. Noi recomandăm precauție și transparență.
Amalia a zis
Nu m-am gandit la asta. Foarte interesant