• alcoolul, drogul cel mai ieftin vîndut la liber la fiecare colț de stradă, aduce zilnic în spital pacienți dezechilibrați psihic • secția de Psihiatrie este plină de alcoolici care au nevoie de tratament intensiv • dintre alcooliciii care ajung la spital nu lipsesc nici femeile
Iarna aceasta, medicii psihiatri au dat piept mai devreme ca altădată cu situațiile în care marii băutori ajung la spital în stare foarte gravă. Dacă în ultimii ani, sezonul sevrajelor declanșate de întreruperea consumului de alcool se instala la jumătatea lunii decembrie, anul acesta, alcoolicii au ajuns să fie internați la Psihiatrie încă de la începutul lunii noiembrie. Zilnic, cel puțin trei alcoolici au nevoie de tratament psihiatric de urgență și internare cel puțin o săptămînă pentru a scăpa cu viață din criza declanșată de întreruperea bruscă a consumului de alcool. „Băuturile alcoolice sînt cel mai ieftin și mai la îndemînă drog. Atunci cînd întrerup consumul de alcool, marii băutori intră în sevraj, criză care se manifestă prin halucinații și delir, confuzie, crize de suspendare a cunoștinței. Aceste crize pot dura și două, trei săptămîni, timp în care viața pacientului este în pericol. Alcoolicii intrați în sevraj pot muri prin blocaje ale ficatului și rinichilor, sau în urma uni stop cardiac. Anul acesta, de cînd a început să apară vinul nou și rachiul, zilnic internăm în secție cîte trei sau patru pacienți în sevraj”, ne-a declarat psihiatrul Camelia Hriban. Numărul băcăuanilor cărora alcoolul le-a degradat serios sănătatea psihică este mult mai mare decît cel al pacienților internați în secția Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență. „Nu toți alcoolicii care fac sevraje ajung în secția noastră. Sînt pacienți internați în alte secții în care urmează să fie operați, sau unde sînt reținuți pentru alte tratamente și investigații. Pentru că în aceste situații sînt nevoiți să înterupă administrarea alcoolului, fac sevraje în secțiile de Chirurgie, Ortopedie sau Interne și sîntem chemați acolo să-i consultăm și să le recomandăm un tratament. În ultima vreme, sevrajele se manifestă ca și crizele de epilepsie, probabil din cauza substanțelor toxice pe care le conțin băuturile vîndute în comerț”, a mai spus doctorița Hriban.
Printre băcăuanii alcoolici cu mari probeleme de sănătate se numără în egală măsură și femeile. În cazul lor însă, dependența de alcool merge mînă în mînă cu administrarea de sedative. „Indiferent de statutul social, femeile și bărbații sînt în egală măsură printre bolnavii care au probleme din cauza alcoolului. Femeile recurg la început la alcool pe fondul supărărilor, apoi apelează și la sedative pentru același lucru și ajung la o formă de dependență foarte perfidă. Cu cît se mărește doza de sedative, cu atît trebuie mărită și cantitatea de alcool pentru a ajunge la rezultatul scontat. Astfel, femeile ajung ca de la un păhărel băut la supărare și un sedativ contra insomniei să consume cantități din ce în ce mai mari de alcool”, explică psihiatrul Carmen Hriban.
Cadrele medicale din secția de Psihiatrie se așteaptă ca toată iarna aceasta, cazurile de sevraj să umple saloane întregi. Perioada sărbătorilor, în care consumul de alcool este frecvent, devine aglomerat pentru medicii și asistenții care lucrează în secția de Psihiatrie. Chiar dacă nu apucă să intre în sevraj, marii alcoolici devin agresivi sau depresivi, situații în care au nevoie tot de ajutorul psihiatrilor. Costurile tratamentului pentru alcoolici este costisitor și de cele mai multe ori zadarnic, dacă persoana dependentă de alcool nu-și dorește să scape de viciul băuturii. Tratarea unei persoane dependente de alcool și căreia întreruperea consumului de băuturi îi declanșează tulburări psihice grave este nu doar costisitoare, ci și de durată. Odată internat, un alcoolic intrat în sevraj este supus unui tratament perfuzabil de terapie intensivă, care costă cîteva milioane de lei. Durata internării unui astfel de pacient poate depăși o săptămînă, astfel că odată început sezonul alcooliștilor, saloane întregi ale secției de Psihiatrie ajung să fie blocate de băcăuanii dependenți de băutură. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns