• căldura se va plăti după suprafața locuibilă, și nu după numărul elemenților de la calorifere • la întreținere vor fi trecute doar persoanele care locuiesc efectiv 15 zile în respectivul imobil • acordul pentru montarea centralelor de apartament sau pentru modificări în locuințe se va lua doar în baza unui referat tehnic, de la Adunarea Generală a asociației, dupa ce au fost obținute toate avizele favorabile de la furnizorii de utilități
Asociațiile de locatari și de proprietari par să aibă, în sfîrșit, un stăpîn bine definit, odată cun intrarea în vigoare a unor norme care le reglementează activitatea. Mai exact, asociațiile intră din nou sub aripa Consiliului Local, care le va verifica temeinic activitatea financiară, iar administratorii, asociațiile și proprietarii pot fi amendați usturător dacă nu se achită de obligațiile ce le revin. Noutățile legislative ar putea reduce fraudele și suspiciunile legate de banii încasați de la populație în contul datoriilor la utilitățile publice, sume care nu de puține ori se opresc prin conturi bancare obscure ca să producă dobînzi sau înfundă direct buzunarele administratorilor sau președinților de asociații. „Nu știu cît de binevenită este această supraveghere a asociațiilor de proprietari de către administrațiile publice locale. Normal ar fi ca primăriile să se ocupe de asigurarea tuturor utilităților necesare populației și nu să se preocupe de buna funcționare a asociațiilor de locatari”, este de părere Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău.
Însă cele mai semnificative modificări sînt legate de modul de calcul al facturilor la întreținere. Conform noii legislații, agentul termic se va plăti în această iarnă după suprafața locuibilă, și nu după numărătoarea elemenților de la calorifere, așa cum s-a vehiculat toamna trecută, cînd a fost efectuat și un așa-numit recensămînt al caloriferelor. O altă reglementare este că la întreținere vor fi trecute doar acele persoane care locuiesc efectiv 15 zile în respectivul imobil. În plus, a fost reglementată chiar și repartizarea cheltuielilor pentru cutiile poștale sau pentru cheile de la ușa de intrare în bloc. Fiecare locatar este obligat să contribuie la repararea sau consolidarea și menținerea în stare de siguranță a proprietății comune din cadrul spațiului de locuit în comun și să permită accesul persoanelor autorizate și însoțite de administratorul clădirii pentru efectuarea reparațiilor la instalațiile comune. Cotele de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar, vor fi achitate de aceștia, după caz, în termen de maximum 15 zile de la data afișării listei de plată, dată care trebuie să fie înscrisă în documentul respectiv.
Pentru ca să ie respectate termenele legale de plată a facturilor către furnizorii de utilități, administratorii au obligația de a afișa lista de plată în maxim cinci zile de la data primirii de la furnizori a ultimei facturi. După o perioadă de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru plată, asociația de proprietari poate calcula și percepe penalizări de întîrziere pentru suma neachitată, în condițiile stabilite și aprobate de Adunarea Generala a asociației de proprietari. Noile reglementări legislative impun consiliilor locale ale municipiilor, orașelor și comunelor să organizeze compartimente specializate pentru problemele locatarilor, astfel încît să îi ajute în a a se asocia în asociații de proprietari, precum și în activitatea ulterioară, legată inlusiv de administrarea imobilelor. Aceste compartimente vor fi compuse din specialiști în domeniul financiar-contabil și al legislației muncii. „Este o altă problemă ce cade în rezolvarea administrațiilor publice. După ce în urmă cu puțin timp ni s-a impus o drastică reducere a personalului, acum, din puținii salariați pe care îi avem, trebuie să delegăm cîțiva funcționari care să se ocupe numai de aceste probleme, fapt care va impune o încărcare și mai mare a sarcinilor ce revin personalui din primării”, mai explică secretarul Dumitru Popa.
Condiții stricte privind lucrările din apartamente
Nici centralele termice de apartament, sau alte modificări în interiorul apartamentelor, care pot afecta structura imobilului, nu au scăpat de reglementarea legii. Acordul pentru montarea centralelor de apartament se va lua de la Adunarea Generală a asociației, după ce au fost obținute toate avizele favorabile de la furnizorii de utilități, și doar în baza unui referat tehnic. Totodată, a fost modificată și posibilitatea administratorilor de a intra în casele oamenilor. Conform noului act normativ, administratorii nu mai vin în „inspecție”, ci în „vizită cu preaviz de 15 zile”. Prin intermediul administratorilor, primăriile pot controla activitatea asociațiilor de proprietari. Prin noua hotărîre, consiliile locale trebuie să-și înființeze departamente specializate în relațiile cu locatarii. Mai mult, persoanele fizice propuse de adunările generale pentru administrarea imobilelor vor fi atestate doar după ce vor fi examinate de comisii special înființate. Atestatul de administrator de imobil se eliberează pentru o perioadă nedeterminată și este valabil doar pe teritoriul administrat de primăria care l-a emis. Atestatul se eliberează în baza recomandării dată de președintele asociației de proprietari. Administratorii aflați în funcție vor trebui să se prezinte la primării pentru atestare pînă pe 15 martie 2004. Ei vor fi obligați să prezinte și garanții materiale, constituite în maximum șase rate lunare, ce se vor depune în contul bancar al asociației de proprietari. Pe lîngă garanția ce trebuie să acopere media cheltuielilor lunare curente, asociația poate cere, după caz, și garanții suplimentare de serviciu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns