Băcăuanii, valutiști de ocazie
• conturile băcăuanilor s-au subțiat în total cu peste 12,5 miliarde de lei • economiile în valută depășesc 40 la sută din totalul depozitelor bancare ale populației
Creșterea vertiginoasă a monedei unice europene, scăderea dolarului față de euro și deprecierea leului i-au convins pe băcăuani că economiile trebuie ținute în valută, în general, în euro, în special. Ca urmare, în luna octombrie, ca de altfel și în luna anterioară, fiecare deținător de cont de economii bancare s-a transformat într-un „valutist” ad-hoc. Practic, aproape toți leii scoși din bănci s-au întors în aceleași conturi, dar în euro. Marius Oprea, funcționar bancar, ne spune că fenomenul schimburilor economiilor din lei în valută se manifestă cu intensitate de două-trei luni. „Oamenii stau și analizează cum e mai bine să-și țină agoniseala și ajung la concluzia, corectă sau nu, că economiile trebuie schimbate în valută”, afirmă Oprea. Unul din sutele de băcăuani care au renunțat la moneda națională este Vasile Manolache, un băcăuan de 37 de ani. „Aveam cam 200 de milioane de lei într-un cont la termen. Termenul a expirat chiar cînd vuia presa că euro crește foarte mult. Imediat, am luat banii și dobînda, i-am schimbat în euro și i-am depus într-un cont în valută la aceeași bancă. Sper că, la expirarea termenului, peste un an, voi calcula un cîștig. Măcar să nu pierd”, spune Manolache. El recunoaște că a mai încercat anul trecut o figură asemănătoare, cînd a dat leii pe dolari, dar s-a „fript”, deoarece „mai mult am pierdut decît am cîștigat”.
Statisticile publicate de Banca Națională confirmă această tendință, de economisire în valută. Astfel, economiile în lei ale populației au scăzut cu peste 75 de miliarde de lei (2,3 la sută), iar depozitele în valută au crescut cu aproape 63 de miliarde de lei (3 procente), în octombrie față de noiembrie. Ca urmare, populația a mai rămas cu aproape 3.171 de miliarde de lei în bănci. Depozitele în valută au crescut pînă la aproximativ 2.124 de miliarde de lei. În ansamblu, în lei și valută, conturile băcăuanilor s-au subțiat cu peste 12,5 miliarde de lei. În luna analizată, economiile în valută au ajuns la peste 40 la sută din totalul depozitelor bancare ale populației.(Florin POPESCU)
Tabel Comportamentul financiar al populației
Tip evidență UM septembrie octombrie evoluție
Disponibilități la vedere în lei mld. 156,27 121,47 -34,8 (-22,2%)
Depozite pe termen în lei mld. 3.090,09 3.049,44 -40,65 (-1,3%)
Disponibilități la vedere în valută mld.lei 620,42 636,39 ^15,97 (^2,6%)
Depozite la termen în valută mld.lei 1.441,15 1.488,02 ^46,87 (^3,2%)
Lasă un răspuns