Primăria Bacău a început din acest an să vândă către chiriașii ANL locuințele în care aceștia locuiesc. Prețurile sunt foarte avantajoase, având în vedere valoarea lor pe piața imobiliară din Bacău.
Primele apartamente au fost vândute de administrația locală către chiriași în iunie, iar la ședința de la sfârșitul lunii august va fi supus aprobării Consiliului Local un nou lot de locuințe.
Periodic, în Comisia de specialitate sunt analizate cererile chiriașilor care doresc să cumpere locuințele ANL. Dosarele care întrunesc toate condițiile, urmează să fie supuse aprobării Consiliului Local, iar după votul majorității urmează demararea procedurilor efective de vânzare.
Prețuri avantajoase
Conform legilor în vigoare, chiriașii își pot lua apartamentele cu banii jos sau în rate. La viitoarea ședință vor fi supuse spre aprobare 5 dosare ale chiriașilor care vor să devină proprietari.
Într-unul din cazuri, un apartament de două camere, cu o suprafață utilă de 51 mp se vinde chiriașului cu aproape 25.000 de euro. Acesta a optat să achite un avans de 8000 de euro, urmând să plătească timp de 15 ani rate de 847 de lei pe lună. Pe piața liberă, un apartament asemănător se vinde cu prețuri între 40.000 și 55.000 de euro, în funcție de zonă și dotări.
Într-un alt caz, un apartament de o cameră, cu o suprafață utilă de 40,5 mp se va vinde cu 20.000 de euro. Aici, chiriașul a optat pentru un avans de puțin peste 3000 de euro și o rată lunară de 714 lei, timp de 25 de ani. Prețurile pe piața imobiliară variază între 30.000 și 40.000 de euro pentru apartamente asemănătoare.
În fine, un apartament de 3 camere, cu o suprafață de 73 mp utili se vinde cu 33.000 de euro, chiriașul alegând să achite în acest caz întreaga sumă. Pe siturile de specialitate, apartamentele cu 3 camere, cu vechime și în zone asemănătoare se vând cu prețuri între 55.000 și 65.000 de euro.
Menționăm că prețurile sunt stabilite conform legislației în vigoare, în urma unui calcul ce ține cont de o serie de criterii, precum rangul localității, suprafață, etc.
watcher a zis
Pai, si unde-i concluzia…cum ne saraceste Viziteu orasul in loc sa le vanda alora cu dublu, cel putin..
Ce faceti, vi s-a fleoscait vigilenta ?!?
Sandel a zis
Nota 4 stai jos…
marsh a zis
Sandele, pesedele…uselele..ai vreo jena, ceva?..Sau iti place sa te bagi ca musca unde ii e bine ? :)))
bogdan i a zis
Doreleee ! Formulele de calcul pt vanzare nu-s facute de Viziteu ! Exista amortismente la acele cladiri construite cu decenii in urma ! Acei viitori proprietari au platit chirie pana acum deci Primaria a amortizat din costuri . Dar deh posteaza si nea Dorel sa se afle in treaba ca un hater de 2 lei sau 2 ruble ce se afla…
Veteranul a zis
Darnică mai e primăria!
WATCHER a zis
Punctul pe i.
Bravo, veterane…mereu erect si combativ.
Jjujbs a zis
Ideea cu ANL-urile este că ar trebui să fie accesibile tinerilor și să nu îi împovăreze prea mult pe viitor… Bun, sunt perfect de acord ca tinerii să fie ajutați, dar realitatea e că acești chiriași nu sunt nici tineri (sa zicem că o parte au așteptat poate chiar si 10 ani să li se aloce un apartament) și mai au alte proprietăți, deci, combinații… Nu e ok, că ăia care nu își permit nu își permit punct..cam la fel cu unii imigranți, fraierii raman în urmă că nu au cu ce….
Fost Kiriash a zis
Preturile nu sunt facute de catre Primarie, e un calcul mulat pe legislatia nationala. Blocurile au aproape 20 de ani vechime cele mai noi, iar in mare parte, apartamentele sunt detinute de catre primii chiriasi care natural ca au facut imbunatatiri fiecare la el acasa, Blocurile din prima generatie sunt in stare deplorabila, incepand de la sala scarii pana la ce materiale au bagat in bai samd, Incalzire centrala, dar scump fata de o centrala proprie de calitate. Nu sunt locuri de parcare, adica e criminal in zona, ca peste tot, de altfel. Cand fac exercitii aviatorii, zici ca pica avionul pe tine, se apuca sa latre cainii, pornesc alarmele masinilor, e ca la festival.
Marian a zis
Si parintii mei au cumparat de la stat, dupa 1989, apartamentul in care locuiau din 1977, fara chirie. Si ca ei, sunt sute de mii de romani.
Radu a zis
Locuintele and nu sunt sociale. Au fost facute pentru ca primaria sa incurajeze persoana cu potential pe tru bacau sa ramana aici. Ex doctori, profesorilor si altii consideration un asset de catre primarii. Actele persoana au avut chirie standard.
Ce s-a intamplat e cu totol alt eva. Apartamentele nu ar trebui vandute. Chiriile ar trebui discutate din a est punct de venereal.
bogdan i a zis
Mai treci frate pe la scoala…
Mihai S. a zis
Locuintele ANL nu ar trebui sa fie vandute.
Ar trebui sa fie inchiriate DOAR tonerilor pe o perioada limitata, sa zicem 5 ani. Dupa aia, du-te matale si inchiriaza la pretul pietei sau fa credit si cumpara-ti la pretul pietei..Sistemul ANL ar trebui sa fie un ajutor la incepuut de drum pentru tineri.
P.S. Mergeti sa vedeti ce masini sunt parcate in zona blocurilor ANL. Cunosc personal 3 chiriasi ANL, toti au peste 5 ani si cel putin 2 au apartamente proprietate inchiriate in piata iar al treilea a mostenit un apartament dar la vandut, normal, de ce sa nu stai la ANL cu chirie 159 lei/luna.
Vazilikă a zis
Eu cunosc un multi milionar in euro care are apartament la ANL. Era sarac lipit cand a luat casa, acum are bani de ii intoarce cu lopata. Ghinion !
Doina a zis
E adevărat! Știu și eu persoane cu mașini de lux care locuiesc la ANL. Și nu sunt tineri. Au peste 40 de ani!
LinebetApp a zis
Este interesant să văd cum chiriașii ANL din Bacău au oportunitatea de a-și achiziționa locuințele. Prețurile par accesibile, dar ar fi util să știm mai multe detalii despre condițiile de cumpărare și eventualele restricții. Felicitări pentru articol!