Beneficiile reciclării sunt de necontestat. Cu fiecare deșeu pe care îl colectăm selectiv și îl reciclăm sau refolosim, ajutăm la economisirea resurselor naturale, la diminuarea poluării și la creșterea calității vieții noastre. Sticla este unul dintre deșeurile care se pot recicla la infinit.
Sticla este cel mai durabil produs creat de oameni. Dacă unui obiect din plastic îi ia 1000 de ani ca să se descompună în mod natural, sticla trece prin acest proces în aproximativ 1 milion de ani.
Partea bună este că sticla se poate recicla pe perioadă nedeterminată, fără să își piardă calitățile. Procesul de reciclare a sticlei este destul de scurt: 30 de zile. Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată se economisesc: 2860 kg de nisip, 902 kg de sodă, 836 kg de calcar, 352 kg de feldspat.
O singură tonă de sticlă reciclată economisește consumul menajer de apă al unui locuitor, pentru 4 zile, și se evită emiterea în atmosfera a 315 kg de dioxid de carbon. De asemenea, pentru o singură sticlă reciclată se economisește suficientă energie pentru aprinderea unui bec de 15W timp de 24 de ore.
Regulile de colectare selectivă a deșeurilor din sticlă
Deșeurile de sticlă trebuie depuse numai în recipientele de culoare verde existente în platformele publice (le găsiți ușor, în puncte special amenajate pe domeniul public).
Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul verde: sticle și ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice (curate și fără conținut) etc.
Sticla poate fi reciclată indiferent de culoarea ei (verde, maro etc), iar spargerea produselor din sticlă când sunt aruncate în recipientele verzi de colectare nu afectează procesul de reciclare. Important: ambalajele din sticlă trebuie să fie goale și curate.
NU depuneți în recipientele de culoare verde: sticla de la geamuri, parbrize, mese din sticlă, oglinzi, produse din porțelan, ceramică, obiecte din cristal, vase rezistente la căldură (vase yena), pahare sparte din sticlă etc. Ca regulă generală: sunt permise numai ambalaje din sticlă.
Pentru mai multe informații legate de colectarea selectivă, inclusiv a deșeurilor periculoase, voluminoase sau care provin din construcții, accesați Ghidul de colectare selectivă disponibil pe site-ul Soma Bacău.
radu a zis
daca ar fi si pubele de sticla in zona de case ( asa cum sunt cele de metal plastic si hartie) sigur s-ar mai aduna.
Eu cu sticlele nu ma duc la 600-700m sa le duc la clopotul verde, raman nereciclate
Mihai S. a zis
Radule, sa stii ca e sanatos sa faci cativa pasi zilnic…