Știm cu toții cât de important este să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi pentru a ne bucura de o bună sănătate orală. Pentru a putea curăța eficient dinții, avem nevoie însă și de o periuță de dinți bună. Aceasta poate fi fie manuală, fie electrică, iar în acest articol îți vom spune care sunt cele mai importante avantaje ale celei din urmă.
Curăță eficient dinții
Periuțele de dinți electrice sunt considerate mai eficiente în curățarea dinților comparativ cu periuțele manuale, conform studiilor efectuate până în prezent.[1] Această eficiență se datorează mișcărilor rapide și constante ale capetelor de periaj, care pot ajunge în zone greu accesibile cu o periuță manuală. Astfel, periuțele de dinți electrice asigură o îndepărtare mai eficientă a plăcii bacteriene, contribuind la menținerea sănătății dentare. De asemenea, ele pot fi mai blânde cu gingiile, reducând riscul de inflamare și de apariție a problemelor gingivale.[2]
Au cronometru integrat și alte caracteristici utile
Unul dintre principalele avantaje ale periuțelor de dinți electrice este faptul că ele au un cronometru integrat. Acesta este extrem de util, deoarece ne ajută să ne periem dinții pentru durata recomandată de medici, care este de 2 minute, lucru pe care multe persoane îl neglijează. Un alt avantaj al periuțelor de dinți electrice este faptul că multe dintre ele au senzori de presiune încorporați. Aceștia ne avertizează atunci când periem prea tare, ceea ce poate duce la deteriorarea smalțului dinților și a gingiilor.
Pe lângă aceste caracteristici utile, periuțele de dinți electrice pot veni și cu alte avantaje precum diverse moduri de periaj sau indicatori de înlocuire a capetelor periuțelor. Toate aceste caracteristici fac din periuțele de dinți electrice o opțiune ideală pentru a asigura o igienă orală eficientă și sănătoasă.
Sunt mai ușor de utilizat
Acest tip de periuțe de dinți sunt concepute pentru a face o mare parte din munca pentru utilizatori, având mișcări automate de oscilare, rotație sau pulsare. Astfel, nu mai este nevoie să ne concentrăm asupra realizării mișcărilor corecte, ci doar să ne asigurăm că periuța atinge toate zonele din gură. Acest aspect este deosebit de important pentru persoanele care se confruntă cu diverse probleme de sănătate ce le afectează mobilitatea, precum sindromul de tunel carpian sau artrita, persoanele cu dizabilități sau cele care poartă aparate dentare.[2]
Periuțele de dinți electrice reprezintă o soluție excelentă pentru aceste categorii de persoane, oferindu-le posibilitatea de a-și menține igiena orală într-un mod mai eficient și mai ușor.
Transformă spălatul pe dinți într-o activitate mai distractivă pentru copii
Ca adult, știi că trebuie să te speli pe dinți și faci acest lucru fie că îți face sau nu plăcere. Pentru un copil însă, această activitate poate fi plictisitoare, ceea ce le va afecta nivelul de motivație când vine vorba de igiena lor orală. Multe periuțe de dinți electrice pentru copii au fost concepute pentru a transforma activitatea de spălat pe dinți într-o experiență mai distractivă pentru cei mici. Acestea sunt dotate cu diverse funcții interactive care pot captiva atenția copiilor și îi încurajează să se implice mai mult în periajul dinților.[2]
De exemplu, unele periuțe de dinți electrice pot avea lumini intermitente sau sunete amuzante, care să îi distragă pe cei mici de la monotonia periajului. Alte modele pot chiar să reda melodii vesele, care să îi încurajeze pe copii să se bucure de momentul de igienă orală. Astfel, periajul devine mai distractiv și poate să fie perceput ca o activitate plăcută și captivantă pentru cei mici.
Periuțele de dinți electrice reprezintă o alternativă eficientă și la periuțele manuale, având numeroase avantaje precum curățarea profundă, ușurința în utilizare și caracteristicile suplimentare precum cronometrul integrat. În plus, în cazul copiilor, acestea pot transforma chiar și o activitate plictisitoare precum spălatul pe dinți într-o experiență distractivă. Dacă nu ești încă sigur/ă că vrei să faci trecerea de la o periuță de dinți manuală la una electrică, discută cu dentistul tău.
Bibliografie:
- Munirah Yaacob, et al. „Powered versus Manual Toothbrushing for Oral Health”, The Cochrane Library, vol. 2014, no. 6, www.cochrane.org/CD002281/ORAL_poweredelectric-toothbrushes-compared-to-manual-toothbrushes-for-maintaining-oral-health, https://doi.org/10.1002/14651858.cd002281.pub3. Accessed 20 Sept. 2023.
- Norris, Taylor. „Is It Better to Use an Electric or a Manual Toothbrush?”, Healthline, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/electric-toothbrush-vs-manual. Accessed 20 Sept. 2023.
Lasă un răspuns