Un audit comandat de Consiliul Județean Bacău a scos în evidență care sunt cele mai bune secții ale Spitalului Județean de Urgență Bacău și care sunt „pietrele de moară” ale unității sanitare.
Studiul, realizat de Hospital Consulting SRL a vizat anul 2022 și s-a făcut pe toate centrele de profit din SJU Bacău: secțiile / compartimentele pentru pacienții acuți și cronici, spitalizarea de zi, cabinetele din policlinică șamd. Au fost evaluate măsurate costurile pe toate serviciile interne, laboratoare, imagistică, blocul operator, terapia intensivă, spălătoria, bucătăria, sterilizarea, farmacia.
Recomandări:
Studiul propune înființarea unui compartiment de Recuperare medicală ortopedie și traumatologie, înființarea unor compartimente de Cronici, înființarea unui compartiment de Psihiatrie cronici, înființarea unui compartiment de Recuperare medicală-cardiovasculară, înființarea unui compartiment de Recuperare medicală-neurologie, restructurarea compartimentului Recuperare, medicină fizică și balneologie, restructurarea Compartimentului Îngrijiri paliative.
Problemele cele mai mari sunt în zona de pediatrie și maternitate, unde ocuparea paturilor este între 23 – 40%, fără șanse de revenire. La pediatrie situația este agravată de menținerea facilităților chirurgicale și de terapie intensivă / anestezie. Aceste activități ar trebui centralizate împreună cu cele de adulți. La fel, oftalmologia pediatrică și ORL copii ar trebui să fie compartiment în cadrul secțiilor corespunzătoare de adulți.
Corpul de maternitate este utilizat sub potențial, soluțiile implementate de alte spitale județene aflate în situații asemănătoare a fost eliberarea unor etaje / aripi și mutarea unor secții / compartimente aflate în sinergie cu Obstetrica – ginecologia, cum ar fi activitățile de pediatrie (Centru Mama și Copilul) și / sau endocrinologie, oncologie … sau specialități neutre din punct de vedere medical (recuperare, reumatologie etc.).
Cele două secții de obstetrică-ginecologie, din cadrul spitalului, sunt supradimensionate uitându-ne la adresabilitatea acestora și gardul de ocupare al paturilor, grad care a fost în anul 2022 de aproximativ 36% la OG1 și de 41% la OG2, în condițiile în care gradul optim de ocupare al paturilor ar fi de minim 79,45%, adică valoarea maximă finanțată, pentru paturile de spitalizare continuă acuți, de către CJAS.
În aceste condiții cele doua secții ar trebui comasate astfel încât numărul de paturi cumulat să fie cuprins între 80 și maxim 90 de paturi din care 3 – 5 paturi ar putea fi transformate în paturi în care ar putea fi tratată patologia cronică sau patologia care necesită durate lungi de spitalizare, aceste paturi fiind finanțate de CJAS prin tarif pe zi de spitalizare.
„Alte secții / compartimente cu rezultate slabe sau sub așteptări: Boli infecțioase copii, Cardiologie, Diabet, Endocrinologie, Gastroenterologie, Med. interna 1, Neurologie, Oftalmologie, Oncologie, Ortopedie și ORL”, se mai arată în raportul de audit.
Studiul și recomandările specialiștilor sunt prezentate în ședința Consiliului Județean Bacău de azi.
Vom reveni.
:-) a zis
Sa mai angajeze asistente si infirmiere calificate.
VIVICA a zis
Știți că în secția de oftalmologie nu există medic care să asigure urgențele pe timp de noapte sau că pentru un control în policlinică în urma unei intervenții chirurgicale te programezi în iulie pentru noiembrie?
contribuabil a zis
pana nu se scot rubedeniile ,se taie legaturile bolnave dintre angajati si nu se pedepseste sever malpraxisul vom muri pe capete in spitalele romanesti…la bacau sa mai faca un heliport ca doar unul nu face fata la drumurile catre iasi.
auzi,spital de urgenta judetean…jignitor.
Contribuabil a zis
Reorganizarea secțiilor menționate , are nevoie de oameni competenți și implicați în conducere , are nevoie de organizarea liniilor de gardă în primul rând…
„Vine omul cu o urgență medicală și tu nu ai medic specialist noaptea” , păi am contribuit pentru ce atâția ani???
E de ferească Dumnezeu!
Un patriot a zis
Auditul a găsit probleme la maternitate si la bft? Pe bune? Dar ne luati de prosti? Dar la programarile online nu gasit probleme? Nu știu întreb. Ai o problema te programezi peste 3 luni ca numai atunci găsești loc! Dar bolii și morții nu ii poți dicta! Știți? Sau lipsa de omenie v-a făcut sa uitati? Dar la upu ca stai de bou ore intregi degeaba și nu te baga în seama și se hilizesc toti într.un cabinet unde stau ciorchine. Dar medicii cu probleme psihice, penale, litigii ….nu ii vede nimeni? Dar comportamentul personalului ca zici ca te duci la ei acasă, le umblii în frigider și te tolăniți la ei în pat și ii deranjezi și mai și urla sau te jignesc??? Sa mergi la neurochirurgie cu o leziune în urma unei căzături și sa pleci umilita și călcată în picioare de un nesimțit și cu trimitere la chirurgie si ginecologie ( pacienta având histerectomie totala). Deci draga audit ati venit și ati facut nimic. Totul pleaca de la programari deștepților! Dacă nu lași oamenii sa vina la spital la policlinica nu ai paturi ocupate……se duc la upu și îl suprasolicita sau in privat și iar loc liber. Dati în chinuita aia de maternitate de nu se poate. Da….dărâmați.o frate sa se nască acasă ca pe vremuri.
Numai sa va bateți joc de noi pe banii noștri și pe niște salarii pe care, multi în privat le.ar dori!!!!!!! Rușine!
Mihaela a zis
Avand in vedere imbatranirea populatiei, nu va ganditi sa infiintati o sectie de geriatrie?