• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Salamul de Sibiu de la Agricola Bacău ar putea ajunge în acest an pe piaţa din SUA. Povestea produsului, într-o carte-document

Salamul de Sibiu de la Agricola Bacău ar putea ajunge în acest an pe piaţa din SUA. Povestea produsului, într-o carte-document

Ziarul de Bacau 2 noiembrie 2023 2 comentarii

LikeShare

Salamul de Sibiu, primul produs românesc din carne care a obţinut Indicaţie Geografică Protejată (IGP) din partea Uniunii Europene, cu o tradiţie de peste 130 de ani, rămâne unul dintre alimentele preferate de români şi de europeni, dar cu mari şanse să ajungă în acest an şi pe piaţa din SUA. Agricola Bacău este cel mai mare producător al Salamului de Sibiu.

„Dacă vorbim de zona de consum, am ajuns acum la un nivel de 3.000 de tone de salam de Sibiu pe an faţă de 1.700 de tone în urmă cu 5 ani. Poate pare puţin, dar am avut o pierdere în timpul pandemiei, pentru că am pierdut în zona HORECA, însă a fost foarte bine, deoarece consumatorii au preluat acea cantitate şi ne-am bucurat că nu am avut o contracţie. Este până la urmă un produs premium, este un produs la care se lucrează foarte mult. Am găsit o poartă deschisă şi în zona retailului, care a pus umărul la promovarea produsului, atât din punct de vedere brand, dar şi din punct de vedere marcă proprie. Nouă ne place că românii iubesc produsul, îl duc oriunde în lume, îl gustă. Mai e important acum să lucrăm şi în zona aceasta de gastronomie, de patrimoniu cultural, să putem să dezvoltăm împreună cu HORECA acel platou premium românesc în care Salamul de Sibiu să fie a acompaniat de o brânză, de un vin, cu Indicaţie Geografică Protejată”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu, Carmen Gavrilescu.

Acest produs a obţinut Indicaţia Geografică Protejată (IGP) în anul 2016, are o zi naţională în data de 1 noiembrie, iar timp de trei ani (2018-2020) a fost promovat în România, Spania şi Italia, cu ajutorul unui grant european în valoare de 1,5 milioane de euro obţinut de asociaţie.

În prezent, două dintre cele şase companii care au constituit asociaţia se află în faze extrem de avansate de a intra pentru prima dată cu acest produs în SUA, o ţară care nu recunoaşte aceste standarde de calitate europene.

„În momentul de faţă noi avem schimburi intracomunitare şi exporturi în Europa, în ţările unde trăiesc foarte mulţi români, în Spania, Italia, Anglia, Germania. Au venit din Japonia şi China şi produsul a fost foarte apreciat, dar încă nu avem acorduri de export agreate cu aceste ţări. În prezent, Agricola Bacău şi CrisTim au aplicat pentru Statele Unite şi sunt chiar în ultima fază, 95% a fost reglat deja, mai rămâne doar partea de etichetare. Statele Unite nu recunosc acest acord legat de sistemele de calitate europene, dar eu cred că vom reuşi cu ajutorul comunităţilor româneşti să facem ca într-un an-doi produsul să fie în toate cataloagele de acolo. Salamul de Sibiu adevărat este aşteptat în SUA şi Canada”, a explicat preşedintele asociaţiei.

Cartea «Salam de Sibiu: O Felie de Românie» este pentru a lăsa o moştenire valoroasă generaţiilor viitoare

De altfel, din pasiune pentru istoria acestui produs reprezentativ, Carmen Gavrilescu a dedicat timp şi resurse pentru a aduce la lumină documente demult uitate şi a lansat o carte-document în care marchează momentele cheie care au conturat istoria acestui produs emblematic.

„Cartea «Salam de Sibiu: O Felie de Românie» este de a lăsa o moştenire valoroasă generaţiilor viitoare. Un produs de excepţie însoţit de o poveste captivantă, întinsă pe parcursul a peste 130 de ani şi a cel puţin trei generaţii. În carte găsiţi nişte documente care nu au văzut lumina zilei niciodată. Găsiţi poveştile aşezate, puse într-o ordine cronologică, iar aceste capitole le-am pus în nişte tablouri, facem şi o expoziţie, iar la anul sperăm să promovăm cartea şi expoziţia în oraşele din România, să aducem cât mai mulţi oameni, să înţeleagă, să vadă, şi să fie mândri că acest produs reprezentativ ajunge la acel nivel de avea o valenţă culturală. E foarte important pentru noi”, a adăugat ea.

Aceasta a susţinut că îşi doreşte ca tot ceea ce a făcut asociaţia şi membrii ei pentru acest produs, modelul de asociere, să fie un exemplu şi pentru alţi români.

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: Agricola Bacau, salam de sibiu

Reader Interactions

Comentarii

  1. VIVICA a zis

    2 noiembrie 2023 la ora 4:09 pm

    Adevărul este că la cât sunt de scumpe și din ce în ce mai puțin accesibile pentru noi cei din oraș(după ce zeci de ani ne-au otrăvit aerul și nu numai)doar cei din afară își permit produsele lor! Cum gusturile nu se discută eu zic”pas”sunt multe alte firme care nu fac rabat la calitate iar prețul accesibil.

    Răspunde
    • Radu a zis

      3 noiembrie 2023 la ora 2:12 am

      Vivica, mata ești un Gică contra care comentează pe orice subiect. Dacă ești sarantoc mănâncă salam la 3 lei kilu…salamul în discutie chiar e ceva special …dar ce să știe unu care aruncă ciocolata și mănâncă ambalajul…ești de ăla chitit pe salam ieftin și bun …tot aiurea comentezi și la alte articole despre oraș despre orice…un neica nimeni cu păreri despre orice și orcine, asta ești..sarantoc cunoscător in lucruri fine :)))) ai mâncat salam de Sibiu de care comentezi? Sau ești pe parizer la 3lei kilu? Te pricepi și la piste de biciclete și văd ca ești susținător fervent al administrației locale prin alte comentarii…de unde apăreți bre ? Te pricepi și la salam de Sibiu și la parcări plutitoare…ptiu drace ce multilateral dezvoltat ești…ai votat hashtagul, așa e? :))))))))))))))))))))

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

 

Ultimele articole

Hoț de tânăr: un băiat de 19 ani, reținut după ce a dat mai multe spargeri în locuințele vecinilor

Un bărbat din Gârleni și-a scos brățara de monitorizare pentru a-i face „o vizită” iubitei. Polițiștii l-au reținut

Primăria a reparat pasajul Letea, după ce apa se infiltrase în pereții lucrării proaspăt inaugurate

Umbrărescu și-a triplat cifra de afaceri în doi ani. În 2024, cele trei companii ale „regelui asfaltului” au rulat aproape 3 miliarde de euro

Un scandalagiu a mușcat un polițist, iar pe colega sa a băgat-o în spital, după ce a lovit-o în cap

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Joy la VIDEO – Autostrada Moldovei A7. Umbrărescu ridică ultimele grinzi de la Domnești Târg, peste DN2. Vezi stadiul lucrărilor pe toate loturile!
  • VinDizel :)) la Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. George Simion și-a recunoscut înfrângerea
  • XY la Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. George Simion și-a recunoscut înfrângerea
  • Cetatean la Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. George Simion și-a recunoscut înfrângerea
  • Gica Contra la Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. George Simion și-a recunoscut înfrângerea

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău