Grădinița Agricola va funcționa în regim exclusiv privat, începând din anul școlar următor, 2024-2025. Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al Agricola și vine după ce grădinița și-a pierdut personalitatea juridică, fiind arondată Școlii „Nicu Enea” printr-un ordin al ministrului Educației. Inspectoratul Școlar și Prefectura Bacău au anunțat azi o inițiativă prin care Primăria Bacău să închirieze imobilul, însă conducerea Agricola a luat deja decizia de preluare a activității de învățământ în spațiul grădiniței construite de companie.
Situația copiilor de la Grădinița „Agricola”, precum şi a cadrelor didactice a fost discutată azi la Prefectură, într-o ședință la care au participat părinți, educatoare, reprezentanți ai Agricola, conducerea Inspectoratului Şcolar Județean şi a Şcolii „Nicu Enea”, precum şi reprezentanți ai Primăriei scopul fiind „de a asigura predictibilitate procesului educațional şi garanția că interesul copiilor primează pentru toată lumea, nu doar pentru unii”, potrivit prefectului Lucian Bogdănel.
„La inițiativa IŞJ, care a remis vineri o adresă în acest sens către Primărie, vom face diligențele necesare astfel încât la mapa consilierilor locali să ajungă, cât mai repede, un proiect de hotărâre vizând închirierea imobilului Grădiniței Agricola de către Primărie, soluția care va lămuri toate dilemele şi necunoscutele din prezent şi, mai ales, din viitor. Astfel, grădinița va continua să funcționeze în spațiul actual, mai ales că Primăria şi Consiliul Local şi-au arătat disponibilitatea – în ultima perioadă – de a închiria diferite imobile private pentru propriile servicii (Taxe şi Impozite, Poliția Locală sau chiar viitorul sediu al Primăriei)”, a anunțat prefectul Bogdănel.
Agricola își recuperează patrimoniul
Într-un comunicat de presă, Agricola anunță că a decis deja recuperarea patrimoniului și dezvăluie că doar în anul școlar trecut a cheltuit peste 1,23 de milioane de lei, iar în ultimii 3 ani a investit în modernizare peste 600.000 de lei.
„După 60 de zile în care Agricola Internațional S.A. a epuizat demersurile în vederea identificării unei soluții pentru funcționarea în condiții parteneriale și în viitor, cum a fost posibil 39 de ani, Consiliul de Administrație AGRICOLA a luat decizia ca, începând din anul școlar 2024 – 2025, Grădinița Agricola să se înregistreze și funcționeze ca entitate privată integral, adică să asigure și finanțarea salariilor cadrelor didactice, Angajându-se în fața părinților că va oferi în continuare servicii de educație și îngrijire la standardele înalte de până acum”, afirmă Agricola în comunicatul de presă.
Redăm integral comunicatul de presă al companiei Agricola:
Avicola Bacău a înființat, cu 39 de ani în urmă, Grădinița Agricola, o unitate de învățământ preșcolar de elită, care a furnizat în tot acest timp servicii de educație și de îngrijire copii la standarde înalte, apreciate constant de părinți și confirmate formal, constant, de către instituțiile publice partenere.
Ulterior înființarii companiei cu capital privat Agricola Internațional S.A., în 1992, Grădinița AGRICOLA a funcționat în parteneriat public-privat, în sensul că autoritățile au asigurat salariile a 10 cadre didactice, iar partenerul Agricola a pus la dispoziție patrimoniul său privat (clădire, curte, loc de joacă, livadă), a asigurat personalul nedidactic generos dimensionat (10 îngrijitori copii, 3 bucătărese, 2 asistente medicale) și plata salariilor acestuia, precum și servicii de mentenanță, plata utilităților, etc., adică tot ceea ce a fost nevoie pentru a oferi beneficiarilor direcți – COPIII – și beneficiarilor indirecți – PĂRINȚII – servicii INTEGRATE de înaltă calitate:
- SPRIJINUL DIRECT ȘI NEMIJLOCIT LA CLASE A CADRELOR DIDACTICE DIN PARTEA PERSONALULUI NEDIDACTIC CALIFICAT (astfel încât acestea să asigure nestingherit actul didactic);
- asigurarea CONTINUITĂȚII PROGRAMULUI DE LUCRU CU COPIII în timpul vacanțelor școlare și în timpul verii (când părinții nu dispun de de concediu de odihnă);
- organizarea de EXCURII ȘI TABERE;
- spații de clasă și spații exterioare foarte generoase, etc.
Conform Legii educației din anul 2011, așa cum a fost formulată, autoritățile au decis ca învățământul public să se organizeze pe structuri școlare, de mai mari dimensiuni, astfel încât au avut loc procese de comasare/ fuziune/ absorbție. Aceeași Lege îngloba și un capitol «excepții», în care de atunci și până astăzi Grădinița AGRICOLA a fost încadrată de autorități, anual, cu ocazia constituirii rețelei școlare.
În 2011, la sugestia ISJ, directorul educativ al Grădiniței AGRICOLA a înființat Persoana Juridică de stat „Grădinița Agricola”, care – în continuare – a beneficiat din partea autorităților publice exclusiv de un cont prin care s-a efectuat plata salariilor celor 10 cadre didactice. Toate celelalte necesități, utilități pentru existența unei UNITĂȚI ȘCOLARE PROPRIU-ZISE, desfășurării activității acesteia, au fost asigurate de Agricola International S.A., care a încheiat un Protocol cu Persoana Juridică de stat “Grădinița Agricola” în noiembrie 2011, prin care compania a pus la dispoziție patrimoniul și serviciile sale, în condiții agreate de comun acord.
Legea educației din 2023 a adus modificări, printre care și dispariția capitolului «excepții», prin urmare autoritățile au luat decizia «absorbției» Grădiniței AGRICOLA de către o altă structură școlară.
În data de 28 august 2023 a fost emis un Ordin al Ministrului Educației, prin care se decide că Grădinița AGRICOLA este absorbită de către PJ de stat Școala Nicu Enea începând cu anul școlar 2023-2024.
Evident, din rațiuni legale, constituționale, care garantează proprietatea – în acest caz proprietatea privată – obiectul acestei absorbții poate fi exclusiv PJ de stat „Grădinița Agricola” (activitatea exclusiv a cadrelor didactice), și nu patrimoniul privat AGRICOLA, angajații firmei private, etc.
Numai în anul școlar 2022-2023, costurile suportate de Agricola cu întreținerea și funcționarea spațiului grădiniței s-au ridicat la valoarea de 1.233.438 lei, iar în ultimii 3 ani s-au efectuat lucrări de investiții și modernizare în valoare de aproape 600.000 lei fără TVA.
Ulterior deciziei și preluării cadrelor didactice la noua structură școlară, precum și a înscrieii copiilor grădiniței în baza de date la noua structură școlară, Agricola Internațional a întreprins toate demersurile care i-au stat la îndemană, începând cu propunerea încheierii unui Protocol cu noua structură școlară.
Și acest demers, și cele ulterioare (solicitarea adresată Ministrului Educației – prin intermediul Primăriei Municipiului Bacău, care este parte în constituirea rețelei școlare, ș.a.) făcute de compania Agricola NU AU IDENTIFICAT soluții care să rezolve în mod just problema creată prin aplicarea noii legi.
Din respect față de părinții Grădiniței, compania Agricola a continuat în tot acest timp să își onoreze obligațiile pe care și le-a luat pentru anul școlar 2023 – 2024, atunci când părinții au decis să înscrie copiii la această unitate preșcolară.
După 60 de zile în care Agricola Internațional S.A. a epuizat demersurile în vederea identificării unei soluții pentru funcționarea în condiții parteneriale și în viitor, cum a fost posibil 39 de ani, Consiliul de Administrație AGRICOLA a luat decizia ca, începând din anul școlar 2024 – 2025, Grădinița AGRICOLA să se înregistreze și funcționeze ca entitate privată integral, adică să asigure și finanțarea salariilor cadrelor didactice, ANGAJÂNDU-SE ÎN FAȚA PĂRINȚILOR CĂ VA OFERI ÎN CONTINUARE SERVICII DE EDUCAȚIE ȘI ÎNGRIJIRE LA STANDARDELE ÎNALTE DE PÂNĂ ACUM.
În acest sens, Agricola a nominalizat un grup de lucru format din specialiști ai companiei și a împuternicit directorul administrativ al punctului de lucru îngrijire copii din sediul de pe Calea Moldovei nr. 53 să facă demersurile necesare pentru îndeplinirea Deciziei Consiliului de Administrație.
Pe tot parcursul acestei perioade, beneficiarii indirecți ai Grădiniței Agricola, PĂRINȚII – PARTENERI au fost ținuți la curent cu evoluția situației ca atare prin intermediul anunțurilor făcute pe grupurile de discuții ale acestora.
Agricola Internațional S.A. este o companie responsabilă, angajator și contributor relevant la bugetele de stat și locale, cu respect față de comunitatea locală și care este încredințată că interesul superior al copilului este onorat inclusiv prin servicii de înaltă calitate, pe care Grădinița Agricola, o unitate etalon de 39 de ani, le oferă.
Grigore Horoi
Președinte
Traian a zis
Grupurile sanitare nu au fost modernizate niciodată în 39 de ani arată jalnic. Mobilierul o parte din el E cel original . Până anul aceste și geamurile erau tot cele originale. Așa că unde căcat ați investit. Poate în mașini de lux că în grădinița mai puțin
Tuțu a zis
În vilele lor!…