Administrația Bazinală a Apelor Siret, cu sediul pe strada George Bacovia din Bacău, are nu mai puțin de 50 de șoferi, la un număr total de 923 de angajați. Conform datelor oficiale prezentate de G4Media, fosta Direcție a Apelor are însă doar 12 inspectori de teren, ceea ce înseamnă că fiecare are la dispoziție 4 șoferi.
În cadrul ANAR funcționează 11 administrații bazinale, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (fără inspectori care merg pe teren și cu 5 șoferi la 210 de angajați) și Exploatarea Complexă Stânca-Costești (cu un șofer la 59 de angajați și fără inspectori de teren).
În total, ANAR are 8721 de angajați, cei mai mulți în ABA Argeș-Vedea (1052), ABA Mureș (952), ABA Siret (923) și ABA Olt (902).
Administrațiile bazinale cu cei mai mulți șoferi sunt Mureș (79), Siret (50), Olt (49) și Jiu (48), iar administrațiile cu cei mai mulți șoferi/inspector de terensunt Prut-Bârlad, Buzău-Ialomița, Jiu (5 șoferi/inspector de teren), dar și Mureș și Siret cu câte 4 șoferi/inspector de teren.
Am solicitat un punct de vedere ABA Siret privind numărul mare de șoferi, iar instituția cu sediul în Bacău susține că deservește mai multe județe, iar inspectorii de teren nu sunt singurii care fac deplasări, astfel, numărul șoferilor ar fi justificat.
Redăm mai jos punctul de vedere al ABA Siret:
Din punct de vedere administrativ, bazinul hidrografic Siret cuprinde, integral sau parțial, zone din 11 județe (Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Buzău, Galați și Brăila). Din punct de vedere organizatoric, Administrația Bazinală de Apă Siret are în structura sa subunități fără personalitate juridică, după cum urmează: 4 Sisteme de Gospodărire a Apelor (Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea) și 2 Sisteme Hidrotehnice (Siret și Pașcani).
Numărul total de angajați ai ABA Siret, împreună cu subunitățile menționate mai sus, este de 923 Dintre aceștia, 50 sunt șoferi, astfel:
- Sediu ABA Siret: 8 șoferi
- Sistemul de Gospodărire a Apelor Bacău: 9 șoferi
- Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea: 9 șoferi
- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava: 6 șoferi
- Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț: 11 șoferi
- Sistemul Hidrotehnic Independent Siret: 4 șoferi
- Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani: 3 șoferi.
Dintre aceștia, 28 conduc autoutilitare de transport materiale și muncitori și deservesc cele 33 de formații de lucru din teritoriu. Restul de 22 asigură transportul personalului TESA la deplasările în teren.
Este important de precizat că inspectorii menționați în articol reprezintă doar o mică parte din personalul care efectuează deplasări în teren. ABA Siret și subunitățile sale au 12 inspectori, dar în total sunt 395 de angajați care au în fișa postului activități care presupun și deplasări în teren. Practic, întreaga activitate de gospodărire a apelor presupune muncă în teren, iar aici vorbim, pe lângă activitatea de inspecție, de activități precum: hidrologie, hidrogeologie, urmărirea comportării construcțiilor hidrotehnice, a lucrărilor din cadrul programului de gospodărire a apelor, a lucrărilor de investiții, vizionarea obiectivelor pentru care se solicită acte de reglementare, prelevarea de probe de apă, intervenții în situații de urgență, la poluări, verificarea sesizărilor, etc.
arată ABA Siret într-un răspuns semnat de directorul Relu ADAM.
Catalin a zis
Și Garda de Mediu Bacău are 12 comisari și nici un șofer !
Ei cum pot funcționa fără șoferi și voi nu ?
fratele tau a zis
si au o grija soferii aia sa tina loc de parcare pentru sefi, ca burta sefului nu suporta mersul pe jos. pentru unii de acolo programul de 8h e suprasolicitant, au epuizat de mult subiectele de barfa pe trotuarul din fata harnicei institutii. bine ca s-a deschis cafenea noua peste drum, trec zeci de minute bune pana se plimba angajatii cu paharele in mana pe strada. un studiu de eficienta a angajatului face cineva?
Ionescu a zis
Dar directorii care se plimbă după program cu mașina instituției, fară șofer, ei cum justifică kilometrii?
Lili a zis
Vai ați descoperit apa caldă. Pai toate institutiile de stat au achema incarcata cu personal administrativ care nu face nimic, carora li s au marit salariile de la 1 martie, care iau spor. Cand i s a dat unui șofer 1400 lei in pluns la salar si ia spor nu ati scris nimic.