Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Cluj au făcut, luni dimineaţă, 46 de percheziţii domiciliare, la sediile unor firme din Bucureşti şi din judeţele Bacău, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Alba, Bihor, Suceava, Covasna, Braşov, în două dosare în care investighează infracţiuni de evaziune fiscală. Activitățile au vizat documentarea a două cauze penale.
Cu privire la prima cauză cercetată, din investigațiile derulate s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2022, reprezentanții unor societăți comerciale din județul Cluj și din alte județe din țară, ar fi solicitat și obținut 21 de rambursări nelegale de TVA, în numele a 11 societăți comerciale din România, fără ca operațiunile comerciale înregistrate în evidențele contabile aferente acestor rambursări să aibă la bază operațiuni comerciale reale.
De asemenea, s-a constatat că o societate comercială din Cluj-Napoca ar fi înregistrat în evidențele contabile, în perioada 2017 – 2021, achiziții fictive de la 5 societăți comerciale din România, cu scopul diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat.
În cauză, vor fi puse în aplicare 7 mandate de aducere, în vederea desfășurării audierilor. Prejudiciul înregistrat bugetului general al statului a fost evaluat la peste 900.000 de lei, urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii cu scopul recuperării acestuia.
Cu privire la cea de-a doua cauză penală instrumentată, în urma cercetărilor desfășurate a reieșit că, în perioada 2021- aprilie 2022, o societate comercială, cu sediul profesional în municipiul Cluj-Napoca, ar fi înregistrat în evidențele contabile achiziții fictive de la trei societăți comerciale din țară, cu scopul diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat.
Vor fi puse în executare două mandate de aducere, în vederea audierilor. În această cauză, urmează a fi stabilit prejudiciul înregistrat.
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate documente de evidență contabilă ale societăților implicate, telefoane mobile, laptop-uri, unități centrale de calculator și dispozitive de stocare, cu privire la care există indicii că s-ar afla stocate date de interes pentru soluționarea cauzei.
La activități au participat polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Cluj, Serviciului Criminalistic Cluj, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Cluj, Poliției municipiului Cluj-Napoca, ai serviciilor de investigare a criminalității economice ai județelor unde au fost derulate perchezițiile.
De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca. (sursa: comunicat de presă)
Lasă un răspuns