• una din sălile de operație ale spitalului din Moinești permite trasnmiterea pe Internet a imaginilor din timpul unei intervenții laparoscopice și consultarea unor profesori universitari din țară și străinătate
De cîteva zile, în blocul operator al Spitalului Municipal din Moinești se pot efectua concomitent două intervenții chirurgicale laparoscopice. Acest lucru a devenit posibil ca urmare a dotării a încă unei săli de operație cu trusă de laparoscopie nou-nouță. În valoare de 4 miliarde de lei, trusa a fost achiziționată de Ministerul Sănătății, în cadrul unui program de reabilitare a sălilor de operație din cîteva județe ale țării. Cea de-a doua sală a spitalului din Moinești în care este posibilă abordarea oricărui tip de intervenție laparoscopică iese însă din vechiul tipar. Spre deosebire de celălalt spațiu, în care, la 15 iulie 1995, s-a efectuat prima intervenție laparoscopică din județ, a doua sală de operație beneficiază de dotări în plus, de ultimă oră. „Din sponsorizările primite de la partenerii care ne ajută am achiziționat un computer cu lanț TV. Acesta permite nu doar vizualizarea imaginilor din timpul operației, ci și stocarea informațiilor referitoare la fiecare caz în parte. Cu aceste dotări putem să oferim pacientului operat poze din timpul operației, în eventualitatea în care descoperim în timpul intervenției și alte afecțiuni. Imaginile sînt mărturii medico-legale care pot fi prezentate apoi de pacient medicului de familie sau specialistului”, ne-a declarat doctorul Adrian Cotîrleț, director al Spitalului din Moinești. Computerul și lanțul TV au costat 200 de milioane de lei, dar rezultatele vor fi în scurt timp mult mai valoroase. „Cu această dotare avem posibilitatea să intrăm pe Internet cu imagini în direct din timpul unei operații, într-un moment de impas. Dacă dorim să cerem sfatul unui profesor universitar dintr-o clinică din țară sau din străinătate, avem această posibilitate”, a mai spus chirurgul Adrian Cotîrleț.
Noutățile nu se opresc aici. Un aparat ultramodern de anestezie, dotat cu toate posibilitățile de monitorizare ale pacientului, a fost cumpărat de administrația spitalului din venituri proprii și sponsorizări de 3 miliarde de lei. „Este un aparat care permite monitorizarea în amănunt a tuturor funcțiilor vitale ale pacientului aflat pe masa de operație. Și substanța folosită pentru anestezie, gazul servofluran, este una de ultimă oră. Acesta oferă un confort deosebit pentru pacientul operat, astfel că trezirea din anestezie este mult mai ușoară și mai rapidă”, ne-a declarat medicul anestezist Eugen Tincu. Mai trebuie spus că în magazia spitalului mai așteaptă să fie montat, după obținerea tuturor aprobărilor, un aparat radiologic donat de una dintre organizațiile neguvernamentale cu care unitatea medicală colaborează de mai multă vreme. Încă neobținut, dar trecut pe lista planurilor pentru anul viitor, tomograful computerizat este aparatul performant pe care medicii moineșteni și-l mai doresc în spitalul lor. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns