• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Expert / Securitate cibernetică: protejează-ți lumea digitală

Securitate cibernetică: protejează-ți lumea digitală

Ziarul de Bacău 12 decembrie 2023 Lasă un comentariu

LikeShare

Securitatea cibernetică, numită și securitate digitală, este practica de a proteja informațiile, dispozitivele și activele digitale. În era conectivității digitale, mediul online are din ce în ce mai multe conexiuni cu spațiul fizic, iar multe dintre lucrurile pe care le facem în spațiul virtual au implicații în plan real. Astfel, când securitatea este compromisă în lumea virtuală, utilizatorii pot avea parte de consecințe dintre cele mai neplăcute în lumea reală. Securitatea cibernetică devine o prioritate esențială pentru protejarea informațiilor noastre și a lumii digitale în care trăim.

Lumea digitală – apanajul societății contemporane

Lumea digitală este un univers virtual în continuă expansiune, care redefinește modul în care interacționăm, lucrăm și experimentăm viața cotidiană. În această realitate virtuală, frontierele geografice se estompează, iar conexiunile devin instantanee. Dispozitivele inteligente, rețelele sociale și tehnologiile au transformat modul în care comunicăm și accesăm informația. Pentru a ajunge, însă la aceste performanțe personalizate, această realitate colectează o gamă variată de informații personale în funcție de activitățile și interacțiunile individuale, cum ar fi date de identificare personală, financiare, de localizare, de utilizare a aplicațiilor și multe altele. Cu toate aceste informații transferate online, este important să ne asigurăm că luăm toate măsurile necesare pentru a le proteja. Sunt importante numeroase aspecte, pe care le vom prezenta, enumerate mai jos și de asemenea, reputația, siguranța pe care o asigură operatorul platformei virtuale. Astfel este recomandată accesarea magazinelor online verificate, a aplicațiilor sigure sau a platformelor de gambling licențiate, așa cum este de exemplu: NetBet păcănele online (primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18).

Ce este securitatea cibernetică?

Securitatea cibernetică este un domeniu specializat în protejarea sistemelor informatice, rețelelor, dispozitivelor și datelor împotriva amenințărilor cibernetice. Aceasta implică implementarea unor măsuri, tehnologii și politici menite să asigure confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea informațiilor în mediul digital. Câteva aspecte ale securității cibernetice sunt confidențialitatea și integritatea informațiilor, autentificare și autorizarea utilizatorilor și identificarea potențialelor amenințări. De asemenea, este binevenită și implementarea unor sisteme de monitorizare a activității cibernetice pentru detectarea comportamentelor suspecte și elaborarea unor planuri eficiente de răspuns în cazul unor evenimente de securitate.

Lupta cu troieni, viruși sau surpriza din atașament

Un element în configurația de securitate cibernetică este antivirusul. Acesta este un program informatic conceput să detecteze, să prevină și să elimine instalarea oricăror forme de malware (viruși, troieni, adware, spyware etc.) pe sistemele de calcul. Actualizarea acestuia este deosebit de importantă pentru a putea face față celor mai noi versiuni ale unor programe malițioase. Exemplificator pentru aplicațiile informatice malițioase este un program a cărui denumire este inspirată din mitologie – (cal) troian. Dincolo de aparența unei funcții utile se ascunde un potențial malițios, care scapă mecanismelor de securitate.

Astfel, odată rulat, programul poate sustrage informații, poate afecta calculatorul gazdă sau poate crea căi disimulate de acces de la distanță la sistemul infectat. Alt exemplu este virusul informatic, program care se poate autoreplica în cadrul unui sistem, propagându-se ulterior în alte calculatoare din rețea fără știința utilizatorului. Acesta poate afecta negativ funcționalitatea, integritatea, disponibilitatea sistemului sau datelor conținute de acesta

E-mail-urile și atașamentele acestora au un rol foarte important în realizarea atacurilor informatice. Este foarte important să verificăm identitatea expeditorului și coerența între expeditor și conținutul mesajului. De asemenea, e foarte important ca niciodată să nu răspundem e-mail-urilor conținând solicitări de date personale sau confidențiale (de exemplu codul PIN și numărul cardului bancar).

Cel mai bun scut, o abordare a încrederii zero

Atacurile cibernetice pot avea consecințe grave, inclusiv furtul de identitate, pierderi financiare și deteriorarea reputației la nivel individual. Pe scară largă, aceasta este o prioritate pentru buna funcționare a sistemelor guvernamentale sau de control industrial (producția și distribuția de energie electrică, distribuția de apă) etc. Odată cu descoperirea zilnică a noilor programe malware și viruși și a daunelor legate de criminalitatea informatică, apărarea securității cibernetice va trebui să evolueze alături sau înaintea amenințărilor. O abordare a încrederii zero – în care presupuneți că nu puteți avea încredere în niciun dispozitiv, utilizator sau serviciu – este un cadru care poate informa toate aspectele securității cibernetice a unei organizații și poate contribui la trecerea la un viitor cibernetic mai sigur.

LikeShare

Din categoria: Expert Etichete: Securitate, virus

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Hyundai Tucson, mașina rulată pentru cei care își doresc mai mult – disponibilă la AutoDelRulate

Anunț de mediu

Anunț de mediu

Anunț licitație Plopana

Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. George Simion și-a recunoscut înfrângerea

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • VinDizel :)) la UPDATE. George Simion, primul în preferințele băcăuanilor. Rezultatele finale în județul Bacău
  • piata_sfatului la UPDATE. George Simion, primul în preferințele băcăuanilor. Rezultatele finale în județul Bacău
  • voteur la Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. George Simion și-a recunoscut înfrângerea
  • Makelele la Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. George Simion și-a recunoscut înfrângerea
  • SEPTEP la Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. George Simion și-a recunoscut înfrângerea

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău